tisdag 23 augusti 2011

Än är det inte över!


Det är inte utan att man stundtals blir bekymrad över tingens ordning. Jag menar då inte i första hand den ömkliga personliga situationen med arbetslöshet och oro över framtiden. Nej, det är kapitalismens framtid som gör mig bekymrad. Framträdande moderaters – ni får gissa vilka jag åsyftar – oroade uppsyn och flackande blickar som inte ens försöker förklara hur Sverige - detta lilla utkantsland i norra europa med en extremt exportberoende ekonomi - skall klara att ta sig igenom aktuella finans- och skuldkriser utan mycket stora påkänningar för stora grupper av innevånare medför att man bli alltmer konfunderad. Det kan väl knappast heller uppfattas som särskilt handlingskraftigt att bara skjuta på det senaste jobbskatteavdraget när det rimligtvis skulle krävas något mycket mer dramatiskt och genomgripande för att förbereda nationen på vad som kommer att ske. Kanske i stil med vad som skedde i början på 90-talet, då regering och opposition gemensamt i alla fall försökte förklara för oss alla vad som måste göras. För att därefter genomföra det.....! Kan det vara så att högeralliansen nu kör landet i botten hellre än att riskera fallande opinionsiffror och en trolig förlust i nästa val? Knappast särskilt ansvarstagande, va?

När sedan en av kapitalismens ledande ideologiska företrädare i Sverige Johan Norberg i DN i dag utvecklar sin syn på det hela blir man närmast skräckslagen. Han som alltid framhållit marknadens förmåga att lösa allt har nu tydligen fått upp ögonen för att de astronomiska skulder många av Europas (och USA) stater dragit på sig kommer att få förödande konsekvenser för oss alla. Den pessimismen hade i alla fall inte jag väntat mig från det hållet! Kan det verkligen vara så illa att folkrika stater i Europa snart går i konkurs med de dramatiska följder detta lär föra med sig?

Så vad betyder det att en annan har blivit av med jobbet p g a att Stadens moderater så följdriktigt beslutade att sälja ut Stadens IT-verksamhet och därmed drev 100-tals kommunalt IT-anställda ut i arbetslöshet och en ekonomiskt osäker tillvaro. Det som nu riskerar att drabba oss alla är ju så ofantligt mycket värre.

Avslutningsvis kan jag glädja er alla att min beviljade A-kasseersättning är på ingång. På torsdag har jag fått besked att 509:- (avseende en(1) A-kasseersättningsberättigad dag) finns disponibla för livets nödtorft! Jojo, det kommer väl förhoppningsvis mer sedan under förutsättning att jag bedöms vara aktivt arbetssökande men något särskilt utsvävande liv lär framtiden inte erbjuda. Så jag är i alla fall förberedd på vad framtiden kan komma att innebära för många av oss, för att inte säga de allra flesta. På olika sätt.....

torsdag 18 augusti 2011

Den arbetslöses vedermödor....

Arbetsförmedlingens bevingade ord: ”att vara arbetslös är att vara heltids arbetssökande” visar sig innehålla en stor, för att inte säga mycket stor, kompletterande administrativ del. Det är alltså inte enbart själva arbetssökandet som tar tid utan även att få till stånd en tryggad ekonomisk situation, där arbetslöshetskassans krav på olika rätt tidskrävande aktiviteter inte går att negligera. Samtidigt förväntas man ju självklart var aktivt arbetssökande!

Jag har ännu inte fått en ”egen” handläggare/arbetsförmedlare, vilket torde antyda att arbetssökande i min ålder kanske inte är några direkt prioriterade mål? Självklart har mina aktiviteter för att trygga en någorlunda ekonomisk kontrollerbar framtid fortsatt tillsammas då naturligtvis med ett gängse arbetssökande och en första leverans av ”kassakort” (gm ”Internet-kassan”) avseende min första två veckors arbetslöshetsperiod har skett. SKTF:s A-kassa (som faktiskt är den enda jag har kännedom om!) har efter detta meddelat att jag är beviljad ersättning. I detta sammanhang har jag också anmodats meddela Swed-Bank om jag vill få min ersättning utbetald till annan bank. Just hur detta skall lösas grubblar jag lite på fn. Det är dock gott om tid för det lär dröja innan någon ersättning landar hos mig, vare sig det handlar om en gammaldags utbetalningsavi på tamburmattan eller insatt på mitt konto. När det sedan handlar om ”Inkomstförsäkringen från Bliwa”, så har jag fått klart för mig vad som krävs och vad som måste åtgärdas i detta sammanhang. En lämplig blankett skall skrivas ut – t ex från hemsidan - och sedan fyllas i för att insändas (se till att ha kuvert och frimärke tillhands!) till SKTF:s A-kassa, som sedan skall komplettera med de uppgifter som behövs för att sedan sända blanketten till Bliwa för avslutande handläggning där! På denna blankett kan man dock ange till vilket konto man vill att ersättningen från denna inkomstförsäkring skall hamna!

Krångligt? Ja, och då går jag ändå inte in på de olika ersättningsnivåerna samt omständigheterna i övrigt, t ex kring karensregler och att man också kan teckna en egen tilläggsförsäkring hos Bliwa för att täcka upp efter de första 200 arbetslösa dagarna. Läs själva och läs noga, bl a här! Det finns nog risk att det kan ta sin tid att hitta ett nytt arbete? Det börjar man så sakta inse. Det är oroliga tider nu....

fredag 12 augusti 2011

Det är inte över förrän det är över....

Så var det dags igen! Social oro i delar av vissa av Storbritanniens storstäder - alltså inte bara i London – där utanförskap, arbetslöshet, kriminalitet, fattigdom och en stor hopplöshet inför vad framtiden har att erbjuda barn och ungdomar manifesteras plötsligt igen i våldsamma kravaller präglade av ett för de flesta svårförståeligt raseri och – utöver förlusten av människoliv - med omfattande och kostsam förstörelse av egendom, oftast egendom tillhörig boende i de aktuella områdena. En svårbegriplig destruktivitet präglade ungdomarnas framfart och omedelbart medförde detta att de styrande tory-politikerna tog till kraftuttryck och uppvisade högerns speciella handlingskraft med krav på övervåldsinsatser från polisens sida, inkallande av militären och hot om straff av olika karaktär. Inte ett ord hördes dessvärre från det hållet om satsningar på att komma tillrätta med arbetslösheten, att rusta upp de trångbodda råtthålsliknande lägenheterna och att inge hopp för en bättre framtid för de boende i dessa marginaliserade områden präglade av ett tröstlöst liv, där kriminalitet synes vara den enda vägen att få något slags självkänsla och för att åtminstone tillfälligt – innan kriminalvården tar vid – kunna bryta fattigdomen.
Jag har hittat flera intressanta inlägg i anslutning till ovan relaterade händelser och här finns ett som jag uppskattade när jag läste det!

Apropå arbetslöshet har jag utlovat fortsatt information. Och efter drygt en veckas arbetslöshet infann jag mig på ett av AF arrangerat informationsmöte, till vilket ca ett 30-tal ”nyarbetslösa” infunnit sig för att ta del av lite visdomsord från två arbetsförmedlare. Det framgick t ex att skall man komma i åtnjutande av A-kasseersättningen måste man inse att arbetslöshetsaktiviteterna – att söka jobb – är en heltidssyssla! Vi fick också reda på att vi inom en vecka skall tilldelas en ”egen” arbetsförmedlare och att vi också hade möjlighet att begära att få ytterligare stöd i form av en jobb-coach. Visserligen upphör denna möjlighet vid årsskiftet men ännu finns alltså möjlighet att eventuellt(?) få extra stöd i arbetssökandet med denna snart avslutade resurs.. Anledningen till att jobbcoacherna försvinner från AF:s resurspalett togs inte upp!

Information som dock alls inte delgavs vid mötet var att det kräver rätt mycket egna efterforskningar och aktivitet för att den A-kasseersättning man är berättigad till skall börja utbetalas, som snabbast efter ca ca 6-8 veckor om man gör allt rätt. Man måste t ex med viss regelbundenhet – var 14:e dag – sända in ”kassakort”, där man redovisar dag för dag om man är arbetslös eller inte (sic!).
Eftersom den gängse A-kasseersättningen är 80 % av takbeloppet, ca 680:-/dag, så lär alla arbetslösa få en klart reducerad inkomst för att hantera sin ekonomi och sköter man inte arbetssökandet som AF:s handläggare anser att man bör meddelar de A-kassan detta, med de uppenbara och tråkiga följder detta får.
Kassakorten kan också hanteras inom ramen för Internetkassan, vilket medför att man slipper inhandla frimärken och anlita Posten AB för leverans till A-kassan av kassakorten var 14:e dag. Ansökan om tillgång till Internetkassan görs meddels särskild blankett ”Användaravtal för Internetkassan(IK)” som rekvireras från den A-kassa man tillhör. Den aktuella blanketten fylles sedan i och återsändes i frimärkt kuvert! Efter några dagar kommer sedan användaruppgifter, i form av Användarnamn och Lösenord i brev från A-kassan och vips så slipper man den till synes ganska ålderdomliga hanteringen av A-kassekorten!
För att avsluta detta med A-kasseersättningen måste jag redovisa att vad gäller i alla fall SKTF-medlemmar (facket!), så ökas A-kasseersättningen genom ”Inkomstförsäkringen från Bliwa”, som säkerställer att du får 80% av din tidigare inkomst vid arbetslöshet om man har ett SKTF-medlemsskap. Även här krävs det förstås att man aktivt tar kontakt med sin fackliga organisation! SKTF:s Direkt fungerar bra!

Det får räcka för den här gången!

lördag 6 augusti 2011

När det är över är det över....


Vi har precis tagit till oss och någorlunda till slut kunnat hantera att en fascistisk norrman löpt amok och på ett utstuderat och planlagt sätt mördat barn, ungdomar och vuxna i stort antal och till detta vållat omfattande materiell förödelse. Detta i sin grandiosa självöverskattning och i sitt helt absurda hat mot socialdemokratin tillsammans med en knappast heller särskilt kunskapsmässigt grundad islamfientlighet och då står plötsligt en ny världsomspännande och chockerande finanskris för dörren. Det är nästan så att det blir för mycket..... Läs gärna detta också!

Detta i en synnerligen bekymmersam privat situation när anställningen i Staden nu definitivt har upphört och jag också fått min sista månadslön utbetald från Stadens serviceförvaltning. Framtiden för en 60+-man - som för första gången i livet hamnat i denna prekära situation - kunde onekligen ha sett ljusare ut? Men det kunde faktiskt också ha varit värre......, mycket värre!

Arbetsförmedlingen (AF) med dess resurser blir nu hastigt och kanske mindre lustigt en institution att förlita sig till, dels för att få stöd att hitta nytt arbete men också i de helt avgörande kontakterna med den erkända arbetslöshetskassan för att trygga en dräglig försörjning i avvaktan eventuell anställning/pensionering.... Jag har ju tidigare utlovat information om mina privata erfarenheter i denna situation och ungefär så här skall det tydligen gå till om man gör helt rätt:

1) Den första arbetslösa dagen skall man personligen infinna sig på AF för att registrera sig som arbetssökande. Några dagar - eller maximalt 2 veckor - innan detta bör man, och det anses tydligen som extra positivt, själv skriva in sig på AF och där fylla i olika adekvata uppgifter. När det handlar om examina eller betyg från tidigare anställningar räcker det med att man vid första besöket på AF visar upp dessa för handläggaren. Denne går då i god för dessa dokuments tillförlitlighet i systemen. Självklart kan kommande presumtiva arbetsgivare också kräva att få ta del av eller t o m erhålla bestyrkta kopior, så det kan säkert vara bra att ordna med detta redan tidigt i arbetssökandeprocessen.
2) Inför arbetslösheten skall man uppmana Stadens serviceförvaltning att översända ett sk. ”Arbetsgivarintyg”, där det framgår vad man gjort de senaste 12 månaderna. Detta intyg skall också visas upp för AF som då kontaktar A-kassan (t ex SKTF:s(?)) och bekräftar att man är ”kund” på AF och aktivt arbetssökande (om man är det...).
3) Blanketten ”Anmälan om arbetslöshet” - som finns att hämta på AF:s hemsida och som man också får tillgång till i samband med första besöket på AF skall sedan fyllas i, skrivas under och tillsammans med ”Arbetsgivarintyget” skickas till den A-kassa man tillhör!
4) Några dagar efter första besöket på AF tycks det vara kutym att man infinner sig på ett informationsmöte där ytterligare information skall delges en. Återkommer med information kring detta senare eftersom jag ännu inte haft möjlighet att deltaga i ett slikt möte.....

Nu är det förvisso dags att börja söka efter lediga jobb, så länge det finns några! Om det finns några? Och vilka det nu kommer att handla om?