onsdag 23 november 2011

Nu är det nog över i alla fall!


I på dagen två år har denna blogg varit i drift med den ursprungliga avsikten att belysa det som i slutet av 2009 förestod i form av att IT-verksamheten i Staden – på synnerligen oklara och märkliga grunder – skulle privatiseras enligt beslut i fullmäktige där ett bolag helt okänt i kommunala sammanhang – Volvo-IT – fått uppdraget m a a att de redovisat det ”billigaste” anbudet. Det är självklart att Stadens alla IT-anställda på skolor, stadsdelar, förvaltningar och bolag var mycket oroliga för sin framtid, då det tidigt klargjorts att det absolut inte skulle bli fråga om någon verksamhetsövergång. Vi var många som var förbluffade och mäkta upprörda över hur detta hade kunnat gå till i det (M)-styrda Stockholm.... och utan att oppositionen och våra fackliga företrädare i någon större omfattning vågat engagera sig i själva frågan.

Nu har två år gått och vad jag har förstått så är nu så gott som hela Stadens IT-verksamhet - med allt vad detta innebär - i Volvo-IT:s drift med Göteborgsplacerade servrar och en standardiserad PC-plattform baserad på olika typer av Dell-datorer och Windows 7. De svårigheter som har redovisats hitintills – som har kommit mig till del - har främst handlat om skolornas situation. Senast presenterat i flera SvD-artiklar., där det framkommer att det har blivit avsevärt dyrare (vilket antagligen gäller även för övriga verksamheter?) än vad som utlovats samt att skolornas miljö kanske inte riktigt passat för ett så strikt standardiserat upplägg. I övrigt tycks faktiskt själva driften ha fungerat någorlunda nöjaktigt för övriga mer kontorsbaserade användargrupper och verksamheter i Staden. Paraplysystemet strular ju självklart emellanåt men det kan man väl kanske inte lasta Volvo-IT för....?

Emellanåt funderar man onekligen lite på hur det ser ut i andra kommuner och enligt Computer Sweden så pågår i många av landets kommuner avancerade planer på att lägga ut administration och IT-verksamhet på privata aktörer. Märkligt ofta då innebärande att befintlig personal – enligt EU-reglemente - erbjuds fortsatt anställning! I SKTF-tidningen eller Tidningen Vision som den ju numera heter får man en bild av vad som pågår i detta hänseende vid landets kommuner...

Det var knappast kul så länge det varade men det har onekligen ändå känts bra att ha haft ett forum tillgängligt för den vrede som i alla fall initialt medförde att man kände sig tvingad att ”ställa någon vid skampålen”. Jag har hela denna tid förutsatt att Anette Holm - som Stadens anonyma men i interna sammanhang tydligen kraftfulla och beslutsföra IT-direktör – till slut skulle få lov att ”göra en ordentlig pudel” - av samma natur som så många av hennes partikamrater nu tvingats till – och skamset då fått lov att redovisa vad detta avtal egentligen kostat skattebetalarna (och gett till Volvo-IT:s aktieägare) men så har ju ännu inte skett.

Så som jag tidigare antytt så har allt ett slut och bloggen HOLMGÅNG drar sig tillbaka! Eller som det ofta så snitsigt uttrycks: Tar en ”TIME OUT”!

lördag 19 november 2011

Det är dags för eftertanke och omprövning!

Det börjar bli aktuellt med något slags sammanfattning och avslut kring detta med konsekvenserna av privatiseringen av välfärden. Stadens (M)-dominanta allians har de senaste fem åren i allt högre takt - med en nästan manisk målmedvetenhet – fortsatt att konkurrensutsätta olika typer av välfärdsverksamheter. De främsta argumenten har varit att ”kundens” valfrihet är viktig och att konkurrens alltid är bra! Nu börjar resultatet av detta felspår på ett närmast brutalt sätt avslöjas och utan att i detta slutinlägg i frågan gå in på detaljer kan dock konstateras att fiaskot blivit alltmer uppenbart. I dagens DN sammanfattas på ett utomordentigt bra sätt vad det hela handlat om samt blottläggs de omfattande brister som finns hos våra beslutsfattare/politiker.

Och så ett löfte: Jag kommer inte att inom ramen för denna blogg skriva något mer om välfärdstjänster av typen äldre- och handikappomsorg och inte heller något kring de olika typer av insatser som rör vuxna, barn och ungdomar. Det må sedan handla om vad alliansen har ställt till angående förskolor, skolor, behandlingshem eller det som i dagsläget kommer att bli en alltmer betungande börda för Staden, nämligen försörjningsstödet! Där skär man ner på förutsättningarna för att på ett någorlunda rimligt sätt kunna handlägga den typ av ärenden som rör allt fler innevånare!

Vad finns det då kvar att skriva om? Det kan man onekligen grubbla på.....

måndag 14 november 2011

Skolornas IT – ett kostsamt äventyr!


Det har sedan länge ryktats att det börjar bli riktigt besvärligt för Stadens skolor att få sina budgetar att gå ihop och det har framförts att en stor anledning till detta är den alltmer ökande kostnaden för IT. Det som förutspåddes att bli så bra när Volvo-IT hade tagit över Stadens hela IT.... har även här visat sig bli nog så kostsamt även om just detta med det ekonomiskt fördelaktiga i avtalet uppgavs vara den främsta anledningen till att Alliansen slog till och gav uppdraget till det minst meriterade, för att inte säga i kommunala sammanhang helt oerfarna bolaget. Nu presenteras i SvD i dag konsekvenserna för skolorna och man kan nog befara att det kommer mera framöver när den krassa ekonomiska verkligheten måste fram i ljuset i samband med verksamhetsberättelser och budgetförslag inför kommande åren......

Det verkar definitiv nu vara läge för en riktigt opartisk revision!

onsdag 9 november 2011

Det underlättar att kunna sin samtidshistoria!


För 20 år sedan var Sveriges ekonomi i en svår situation genom fastighetskrisen, som ju framför allt handlade om att flera banker beviljat alltför stora lån till bolag och privatpersoner och därför stod på konkursens brant. Den situation som då uppstod krävde liksom nu med Grekland och Italien (till att börja med....) att politiker över partigränserna tvingades komma överens om hur denna svåra situation skulle lösas, bl a krävdes ju rätt stora uppoffringar av breda befolkningsgrupper. En aktuell dokumentär på Sveriges radio belyser denna situation ur ”Toblerone-affären” samtidigt som den – tycker jag i alla fall - ger den aktuella ”Juholtaffären” ett lite annat perspektiv..... Jag kan bara rekommendera lyssning även om jag inser att det inte är så lätt att hinna med när man har ett arbete att sköta och en familj att ta hand om..... Livspusslet som det visst kallas!

Från det ena till det andra.....
Jag kan berätta – om någon nu skulle undra - att det inte alls är kul att vara arbetslös! Det är i själva verket en riktig pina. Jag tackar min lyckliga stjärna (det är så långt jag kan sträcka mig...) att jag klarat mig ifrån detta predikament i över 40 år och först som gamling tvingas att vid vissa – ju färre dess bättre - tillfällen besöka arbetsförmedlingen, vara aktivt arbetssökande även till jobb jag inte alls vill ha, ombesörja den nödvändiga administrationen med A-kassans Internetkassa samt hålla Visions inkomstförsäkring uppdaterad kring den aktuella arbetslöshetssituationen.
Jag hyser den största medkänsla med yngre olycksbröder och -systrar som skall behöva utsättas för den förnedring det innebär att inte vara efterfrågad, att inte duga och att genom detta känna sig som ett offer för arbetsförmedlingens rädsla att inte göra som moderaterna kräver nämligen att undanröja det fasansfulla ”utanförskapet” och i stället skapa ett nytt värre. De har i mitt fall klargjorts att jag måste ”bredda mitt sökande”, vilket knappast går att missförstå: Jag skall alltså söka jobb även utanför Stockholmsområdet! Jag tror självklart inte det krävs att jag letar jobb i Falköping eller Pajala kommuner men Uppsala, Södertälje, Sigtuna, Norrtälje och Enköping verkar nog ändå anses rimligt i och med att jag anses kunna ta mig dit från min nuvarande bostadsort inom Stadens gränser....

Det är inte utan att en gammal man nu börjar krokna och snegla mot Pensionsmyndighetens lokalkontor. Jag har ju trots allt åldern inne! Och suga på ramarna skall väl kunna fungera någorlunda det med! I Grekland får pensionärerna försöka klara sig på halva sin pension framöver om finanskapitalet får som det vill? Så att klaga är nog knappast lämpligt i ett europeiskt perspektiv!!!!

onsdag 2 november 2011

Går det upp ett ljus inför Allhelgona?


Även för ett parti - (M) - med en märklig och nästan löjeväckande nyskriven historia måste det väl nu börja kännas lite oroande? Det duggar tätt med avslöjanden om vanvård inom den privatiserade äldre- och handikappomsorgen, där beskrivningarna av vad våra gamla får utstå för att dessa bolag skall kunna redovisa vinst till sina aktieägare. Carema, Attendo och Aleris är bara några aktuella exempel och snart kommer vi säkert att få höra talas om övriga bolag som tidigare varit helt okända men som har samma krav på sig att ge vinst oavsett om det handlar om sk, kvalitetsupphandlingar eller bara det gamla sättet att privatisera genom ”lägst anbud vinner”.... När personal och anhöriga börjar våga berätta hur vården verkligen fungerar kommer allmer fram i ljuset!

Det står väl utom allt tvivel att (M) är ett opålitligt och oseriöst parti som genom Alliansbygget och tråkigheten med ”den rödgröna rörans styre” fått med sig alltfler medelklassväljare. De skattesänkningar som varit själva grundbulten för detta och som märkligt nog även lockat lägre tjänstemän och arbetare att rösta på (M) har trots de uppenbara riskerna för välfärdens och de samhälleliga åtagandenas fortbestånd inte noterats av de övriga strykrädda allianspartierna, som helt hamnat på efterkälken och nu närmast synes ”gå sotdöden till mötes”.

Ett parti som kallar sig ”de nya moderaterna” och som vill försöka ge sken av att vara ett arbetarparti dominerar nu helt både nationellt och i de lokala beslutssammanhangen utan att de egentligen har något att komma med ideologiskt och framtidsinriktat. Nu vet vi dock vad de hela tiden varit ute efter. Jo, att skrota alla kollektiva lösningar och tillskapa en situation där det inte finns någon möjlighet att backa tillbaka. Ett bra exempel är de alltmer absurda och synnerligen aktuella utförsäljningarna av allmännyttans bostadsbestånd liksom ”bortskänkandet” av övriga samhälleligt ägda verksamheter och tillgångar. Det privata kapitalets vinstintresse skall få råda inom välfärden och inom övriga samhälleliga åtaganden, som jag väl knappast behöver exemplifiera......

Notera gärna att jag här inte alls nämner de administrativa resurser – IT har ju Staden gjort sig av med – som (M) säkert har i åtanke för privatiseringar framöver när man tycker att det är lämpligt.