måndag 18 juli 2011

Vem är egentligen förvånad?


I detta nyhetstorkans land där regnet hänger i luften och där de medborgare som valt bort Greklandssemestern i år förbannar sina hängmatteinvesteringar kan det plötsligt dyka upp lite intressant information i media. Man har självklart hört personer i bekantskapskretsen som nyttjat RUT-avdrag för diverse städuppdrag och som genom ROT-avdraget fått ner sina kostnader vid badrumrenoveringen. Inte så mycket att orda om kan tyckas och helt ok att ”vanligt folk” kan subventioneras med skattemedel så att några arbetslösa får sysselsättning.... (?).
När så beskedet kommer att de grupper som i största utsträckning utnyttjar detta med skattesubventioneringen i form av RUT- och ROT-avdraget är villaägare i högstatusområden som Lidingö, Täby och Danderyd blir man något mer fundersam för att inte säga upprörd... (M)-röstande villaägare tillhörande höglönegrupperna som skriar mest över den höga skatten i Sverige är tydligen de som i största utsträckning roffar åt sig av de skattelättnader som erbjuds genom RUT och ROT.

Det är alltså inte enbart jobbskatteavdraget som mest gynnar höglönegrupperna utan även dessa skatteförmåner. För att inte tala om de numera väl bortsopade fastighets- och förmögenhetsskatterna som man ju alltid insett varit Alliansens grundlöfte till sina väljare. Här kommer mera! Vart är fosterlandet på väg och har vi verkligen råd med detta?

4 kommentarer:

  1. Jaadu, tack vare Rut kan många äldre köpa sig tjänster så att de kan bo kvar hemma och inte belasta de ålderdomshem som inte finns. Man behöver inte alls vara förmögen för att unna sig RUT. RUT genererar många jobb också.
    Så heja RUT!

    SvaraRadera
  2. Ja, så kanske det är? I Danderyd, Täby och på Lidingö! Välbärgade gamlingar utnyttjar RUT och hade inte RUT funnits så hade de - som tidigare - städslat en litauisk svartjobbande piga... Herrskap och tjänstefolk i modern tappning! De pengar som på detta sätt plockas bort från kommunerna innebär självklart att äldreomsorgen drabbas!!!

    SvaraRadera
  3. Nja, förmögen kanske man inte behöver vara men att pröjsa 1100:-/mån för att få städat 2 timmar varannan vecka är nog inget för en pensionär med låg pension eller en deltidsarbetande ensamstående mamma. Det visar ju också sammanställningen över vilka som utnyttjar avdraget. Det känns åt skogen att mina skattepengar ska gå till subventioner för dom som har pengar och ledigt kan anställa en städhjälp utan avdrag! Det är ju något fundementalt fel som håller på att hända i vårt samhälle. På 50/60-talet räckte en lön med råge till att leva bra för en familj men idag MÅSTE båda 2 jobba för att det ska gå runt. Jättebra att kvinnor också kan jobba, det är inte det jag menar utan att ekonomin har rusat iväg och att den heliga tillväxten måste uppfyllas. Vi orkar inte städa längre eller hämta barn på dagis eller gå ut med hunden för vi hinner helt enkelt inte när vi måste jobba så förbenat mycket. Vore det inte bättre att möta detta problem från andra hållet genom att dra ner på den påtvingade konsumtionshetsen och skita i om tillväxten inte når ett visst procenttal. Vi går mot en ekonomisk härdsmälta som man försöker lappa och laga lite här och där men den dagen den kollapsar så hjälper varken rut eller andra avdrag. Vi kan inte leva som vi gör idag för någon gång måste det ta slut så varför inte börja innan det är för sent!

    SvaraRadera
  4. M a a denna artikel:

    http://www.aftonbladet.se/debatt/article13353908.ab

    vill jag framhålla att jag absolut INTE hatar vare sig RUT- eller ROT-avdraget. Däremot känner jag bara förakt för de giriga medel- och överklassare som utnyttjar båda dessa avdrag trots att de har så gott ställt att de rimligtvis lätt skulle kunna finansiera det själva utan att alls behöva utnyttja ”det allmänna”. De borde faktiskt skämmas att utnyttja ett avdrag som vanliga människor knappast alls har möjlighet att använda sig av, trots att de självklart samtidigt förutses bidra till dess utnyttjande och tvingas åse att det oftast utnyttjas av de redan välbesuttna.

    SvaraRadera