tisdag 26 juli 2011

Hur skall det gå för Alliansens väljarunderlag?

Högerns satsning på utförsäljning av allmännyttans bostäder i Staden har nu börjat nå sitt bistra slutstadium. Det finns inte längre intresse – i alla fall inte tillräckligt stort - bland allmännyttans hyresgäster i förorterna att bli bostadsrättsinnehavare med miljonskulder. De attraktiva hyresrätterna i stadens innerstad och de som funnits i de till innerstaden närmast belägna förorterna har redan blivit bostadsrätter. Vinnartyper ut medelklassen har snabbt – kraftfullt påhejade och på alla möjliga sätt stödda av Alliansen – bildat bostadsrättsföreningar, placerat sig själv på styrelseposter och sedan på ett dominerande – och ibland rent hotfullt sätt – med olika argument inte så sällan av rent ekonomisk karaktär och självklart med förespeglingar om stora vinster vid framtida försäljningar lyckats förmå tillräckligt många av hyresgästerna att bli positiva till köpen, så att ett skapande av en bostadsrättförening blivit möjlig. En helt avgörande förutsättning för att en försäljning av allmännyttans hyresrätterna skall kunna ske! De flesta någorlunda insatta vet att många av dessa vinnartyper sedan snabbt gjorde sig en redig vinst på att snabbt sälja sina billigt förvärvade objekt – en del hävdar att det mer eller mindre handlat om bortskänkta kommunala hyresrättsfastigheter - och sedan snabbt gått vidare i sina bostadskarriärer.

I det sammanhanget börjar det bli alltmer uppenbart att våra politiker oroas över att kapitalismen står inför mycket svåra utmaningar, bl a med den pågående eurokrisen med främst PIIGS-ländernas svårigheter att hantera sina gigantiska nationella skulder och till detta även farhågorna att USA med ett gigantiskt skuldberg skall tvingas ställa in sina offentliga betalningar, ja typ ”gå i konkurs”! Det vi vanliga medborgare kan notera är att räntorna på bostadslånet hela tiden sakta men säkert höjs och att eventuella försäljningar av brf:er, villor och sommarstugor inte går lika snabbt och smidigt som tidigare. Dagstidningarnas bostadsbilagor blir allt tjockare och i bekantskapskretsen hörs historier om otaliga omvisning av objekt som för bara några år sedan snabbt kom till avslut även om budgivning fördröjde affärerna något men å andra sidan så gott som alltid gav mycket positiva ekonomiska resultat. Skyltarna om visningar står numera ibland uppe så länge att det t o m börjar växa mossa på dom.….

Det är i detta skede det känns så lugnande(?) när (S):s ekonomiske talesman Tommy Waidelich i en debattartikel i DN sträcker ut sin hand till Alliansen för att erbjuda samarbete i det skarpa läge på bostadsmarknaden som han oroas av. Jag gjorde en hastig sökning på ”bobubbla” och fann mycket läsvärt, bl a detta inlägg m a a finansanlytikern Nicole Toss syn på saken!

Hårda besked för oss alla och om någon vecka är det faktiskt dags för vissa av den gamla i Staden övertaliga IT-personalen att göra debut som arbetssökande på Arbetsförmedlingen. Ett år går fort! Mer information framöver om erfarenheter kring detta kan nog utlovas........?

1 kommentar:

  1. Jag känner flera som har blivit utsatta för det du skriver om nämligen påtryckningar i massor för att säga ja till ombildning av hyresrätt till bostadrätt. Om man säger ja så betyder inte det att man måste köpa sin hyresrätt utan man kan fortfarande bo kvar som hyresgäst men med tillräckligt många Ja-sägare så kan ombildningen ändå ske även om det sedan visar sig att bara 30% köper lägenheterna. Man har lovat guld och gröna skogar till dom som säger ja men om man säger nej så kan det bara bli elände. Väldigt ful taktik, påminner mycket om hur politikerna inför EU-omröstningen gick ut och varnade för fruktansvärda konsekvenser om vi röstade nej och stod utanför eu. Jag vet många som gick på det och röstade nej fast dom egentligen inte ville att Sverige skulle gå med.

    SvaraRadera