lördag 6 augusti 2011

När det är över är det över....


Vi har precis tagit till oss och någorlunda till slut kunnat hantera att en fascistisk norrman löpt amok och på ett utstuderat och planlagt sätt mördat barn, ungdomar och vuxna i stort antal och till detta vållat omfattande materiell förödelse. Detta i sin grandiosa självöverskattning och i sitt helt absurda hat mot socialdemokratin tillsammans med en knappast heller särskilt kunskapsmässigt grundad islamfientlighet och då står plötsligt en ny världsomspännande och chockerande finanskris för dörren. Det är nästan så att det blir för mycket..... Läs gärna detta också!

Detta i en synnerligen bekymmersam privat situation när anställningen i Staden nu definitivt har upphört och jag också fått min sista månadslön utbetald från Stadens serviceförvaltning. Framtiden för en 60+-man - som för första gången i livet hamnat i denna prekära situation - kunde onekligen ha sett ljusare ut? Men det kunde faktiskt också ha varit värre......, mycket värre!

Arbetsförmedlingen (AF) med dess resurser blir nu hastigt och kanske mindre lustigt en institution att förlita sig till, dels för att få stöd att hitta nytt arbete men också i de helt avgörande kontakterna med den erkända arbetslöshetskassan för att trygga en dräglig försörjning i avvaktan eventuell anställning/pensionering.... Jag har ju tidigare utlovat information om mina privata erfarenheter i denna situation och ungefär så här skall det tydligen gå till om man gör helt rätt:

1) Den första arbetslösa dagen skall man personligen infinna sig på AF för att registrera sig som arbetssökande. Några dagar - eller maximalt 2 veckor - innan detta bör man, och det anses tydligen som extra positivt, själv skriva in sig på AF och där fylla i olika adekvata uppgifter. När det handlar om examina eller betyg från tidigare anställningar räcker det med att man vid första besöket på AF visar upp dessa för handläggaren. Denne går då i god för dessa dokuments tillförlitlighet i systemen. Självklart kan kommande presumtiva arbetsgivare också kräva att få ta del av eller t o m erhålla bestyrkta kopior, så det kan säkert vara bra att ordna med detta redan tidigt i arbetssökandeprocessen.
2) Inför arbetslösheten skall man uppmana Stadens serviceförvaltning att översända ett sk. ”Arbetsgivarintyg”, där det framgår vad man gjort de senaste 12 månaderna. Detta intyg skall också visas upp för AF som då kontaktar A-kassan (t ex SKTF:s(?)) och bekräftar att man är ”kund” på AF och aktivt arbetssökande (om man är det...).
3) Blanketten ”Anmälan om arbetslöshet” - som finns att hämta på AF:s hemsida och som man också får tillgång till i samband med första besöket på AF skall sedan fyllas i, skrivas under och tillsammans med ”Arbetsgivarintyget” skickas till den A-kassa man tillhör!
4) Några dagar efter första besöket på AF tycks det vara kutym att man infinner sig på ett informationsmöte där ytterligare information skall delges en. Återkommer med information kring detta senare eftersom jag ännu inte haft möjlighet att deltaga i ett slikt möte.....

Nu är det förvisso dags att börja söka efter lediga jobb, så länge det finns några! Om det finns några? Och vilka det nu kommer att handla om?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar