tisdag 23 augusti 2011

Än är det inte över!


Det är inte utan att man stundtals blir bekymrad över tingens ordning. Jag menar då inte i första hand den ömkliga personliga situationen med arbetslöshet och oro över framtiden. Nej, det är kapitalismens framtid som gör mig bekymrad. Framträdande moderaters – ni får gissa vilka jag åsyftar – oroade uppsyn och flackande blickar som inte ens försöker förklara hur Sverige - detta lilla utkantsland i norra europa med en extremt exportberoende ekonomi - skall klara att ta sig igenom aktuella finans- och skuldkriser utan mycket stora påkänningar för stora grupper av innevånare medför att man bli alltmer konfunderad. Det kan väl knappast heller uppfattas som särskilt handlingskraftigt att bara skjuta på det senaste jobbskatteavdraget när det rimligtvis skulle krävas något mycket mer dramatiskt och genomgripande för att förbereda nationen på vad som kommer att ske. Kanske i stil med vad som skedde i början på 90-talet, då regering och opposition gemensamt i alla fall försökte förklara för oss alla vad som måste göras. För att därefter genomföra det.....! Kan det vara så att högeralliansen nu kör landet i botten hellre än att riskera fallande opinionsiffror och en trolig förlust i nästa val? Knappast särskilt ansvarstagande, va?

När sedan en av kapitalismens ledande ideologiska företrädare i Sverige Johan Norberg i DN i dag utvecklar sin syn på det hela blir man närmast skräckslagen. Han som alltid framhållit marknadens förmåga att lösa allt har nu tydligen fått upp ögonen för att de astronomiska skulder många av Europas (och USA) stater dragit på sig kommer att få förödande konsekvenser för oss alla. Den pessimismen hade i alla fall inte jag väntat mig från det hållet! Kan det verkligen vara så illa att folkrika stater i Europa snart går i konkurs med de dramatiska följder detta lär föra med sig?

Så vad betyder det att en annan har blivit av med jobbet p g a att Stadens moderater så följdriktigt beslutade att sälja ut Stadens IT-verksamhet och därmed drev 100-tals kommunalt IT-anställda ut i arbetslöshet och en ekonomiskt osäker tillvaro. Det som nu riskerar att drabba oss alla är ju så ofantligt mycket värre.

Avslutningsvis kan jag glädja er alla att min beviljade A-kasseersättning är på ingång. På torsdag har jag fått besked att 509:- (avseende en(1) A-kasseersättningsberättigad dag) finns disponibla för livets nödtorft! Jojo, det kommer väl förhoppningsvis mer sedan under förutsättning att jag bedöms vara aktivt arbetssökande men något särskilt utsvävande liv lär framtiden inte erbjuda. Så jag är i alla fall förberedd på vad framtiden kan komma att innebära för många av oss, för att inte säga de allra flesta. På olika sätt.....

5 kommentarer:

  1. Om man ska fundera över dom som har det värre än en själv så kan man skänka en tanke åt dom som befolkar någon värld i Universum om cirka tusen triljoner år. Forskarna har nämligen räknat ut att vårt Universum utvidgar sig i en allt högre takt och genom detta så dras allting isär så till slut kommer även atomer att försvinna och då upphör universums att existera. Det måste ändå vara det jävligaste man kan vara med om...eller? :-)

    SvaraRadera
  2. Med tanke på klimatförändringar, torka i stora delar av Afrika, en begynnande oljebrist samt att det blir allt svårare att få fram vatten till jordens hastigt växande befolkning lär inte många levande varelser finnas på plats när universum upphör att existera. Vi får nog förbereda oss på att försöka tackla de näraliggande problemen och det lär bli besvärligt nog.....

    SvaraRadera
  3. Ja man kan ju inte påstå att vi förvaltat vårt pund särskilt väl, mänskligheten alltså. Gud gjorde ett fatalt misstag när han/hon skapade oss, vi fick intelligens! Han/hon måste ha varit svårt bakfull!

    SvaraRadera
  4. Kan bara konstatera, att ur led är tiden!
    Är det så här vi skall ha det som arbetande befolkning. Själva skall vi hela tiden gå och oroa oss för att överleva dagen, under tiden som politikerna snor oss på våra frukter.
    Så har det väl alltid varit, men nu börjar det bli lite väl mycket....

    SvaraRadera
  5. Jag har nyss lyssnat på dagens Konflikt:

    http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?ProgramId=1300&grupp=9035

    Lyssning kan rekommenderas för de som vill bli ännu mer oroliga över vad som är på gång..

    SvaraRadera