söndag 3 januari 2010

2010 och nya friska tag....?

Någon mer aktuell tidsplan av officiell karaktär har inte inrapporterats till mig. Man kan väl ändå misstänka att det är synnerligen viktigt för de - i den inofficiella tidsplanen - inblandade stadsdelarna (Skarpnäck, Södermalm, Kista-Rinkeby och Kungsholmen), liksom självklart för Volvo-IT och SLK-IT, att den planering som ändå är aktuell kommer att innebära att dessa verksamheter tas över av Volvo-IT under januari. Vad som gäller för de över 10 skolorna - där ansvariga på skolorna (och utbildningsförvaltningen) hade hoppas på att allt med övertagandet skulle ha varit klart innan terminstarten - synes dessvärre fortfarande det mesta vara oklart.
Man kan väl misstänka att Volvo-IT och dess olika underleverantörer har haft bråda dagar under helgerna och skulle inte övertagandet rulla igång på allvar nu torde väl risken för ett totalt sammanbrott alternativt en kraftigt reviderad tidsplan vara överhängande. Ett riktigt skarpt läge........, inte minst för Stockholms Stad och Anette Holm!

14 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Ett totalt sammanbrott tycker jag verkar lite väl pessimisigt. Dock ytterligare en reviderad tidsplan, där alla inblandade får kämpa ännu hårdare för att hinna innan sommaren.

  SvaraRadera
 3. Ok! jag får kanske modifiera mig lite och inte vara så pessimistisk. Från södra delar av Staden kommer rykten som förtäljer att Skarpnäck är i full gång med överföringen. Närmare detaljer lär bli officiella framöver! Stadsdelen planeras vara klar v. 2! Från andra källor av viss trovärdighet framkommer att även en del skolor nu är i hög grad inne i ett initialt överföringsarbete. Om detta är lovande tecken eller inte lär framtiden få utvisa....

  SvaraRadera
 4. Det sägs att skolorna i våg 2 ska flyttats fram. Det är tydligen problem med edu-net och att de har för många egna applikationer som inte fixat testerna. Inga skolor kan med andra ord gå in. SDF:erna ska däremot köras enligt lagt schema.

  SvaraRadera
 5. Där ser man. Stora problem finnes förvisso men det är svårt att få reda på vad det är som händer och sker. SLK-IT är ju extremt förtegna och verkar ha dålig koll på både det ena och det andra.... På Skarpnäcks sdf, är Volvo-IT nu i full färd att försöka få det att fungera med nätverkskontona, e-postadresserna och applikationerna. Rimligtvis borde väl hårdvaran i form av datorer och skrivare vara på plats eller i alla fall på ingång. Jag har inte hört något aktuellt därifrån och det är klart att man är nyfiken....

  SvaraRadera
 6. Jag vill inte säga "Vad var det jag..." men detta med skolorna var ju inte oväntat precis. Detta är en katastrof och misslyckandet för hela EDU-delen av projektet måste tillskrivas SLK som inte tillräckligt satt sig in i hur datorerna används. Det handlar INTE om enbart Office-paket!
  Rädda oss från all inkompetens!

  SvaraRadera
 7. Optimismen är tillbaka! På Kungsholmens sdf har chefer informerats om att "tidsplanen" gäller, alltså skall överföringen till Volvo-IT börja under v. 4 - fr o m 25/1! Fortfarande har dock inga besked inkommit eller rykten hörts hur det fungerar vid Skarpnäcks sdf, projektets första stadsdel att driftas av Volvo-IT. Det är klart att man är nyfiken.....

  SvaraRadera
 8. Utan att sticka ut hakan alltför mycket vågar jag påstå att det på Skarpnäcks sdf fn pågår ett maffigt arbete som berör användare i högsta grad. Datorer byts ut och användare har fått reda på hur de skall kunna logga in i den nya miljön... Gemensam-Service-IT! Självklart föreligger vissa initiala problem men detta skall inte överdrivas utan enligt uppgifter som synes vederhäftiga rullar det mesta på enligt planerna..

  SvaraRadera
 9. Lite motgångar vad gäller överföringarna på förvaltningarna dyker plötsligt upp genom information från en uppgiftslämnare vid serviceförvaltningen. En lättare försening har nu uppstått på grund av förseningar hos Volvo IT, vilket innebär att övergången till Outlook Web Access (planerad till 14/1) är uppskjuten. Användarna vid serviceförvaltningen har ännu inte fått besked om konsekvenser av förseningen och när själva övergången kommer att ske......

  SvaraRadera
 10. Jag har fått lite annan information som tyder på att allt rullar på rätt smärtfritt. Skarpnäcks alla datorer är utbytta, på serviceförvaltningen stundar starten av datorbytena i början på v. 3 och på SKL/Stadshuset kör man nu Outlook WebbAccess för fullt, vilket torde innebära en situation där datorer byts ut endera dagen.... Någon som vet mer och vill berätta?

  SvaraRadera
 11. Någon som har mer information gällande skolorna? Efter en rad artiklar i såväl IDG, SvD som DN har det varit i det närmaste tyst sedan november.

  SvaraRadera
 12. Dessvärre synes information/erfarenheter från skolornas överförande inte hitta hit och vad det beror på har jag ingen aning om. Från SLK kommer dock alarmerande uppgifter om att de väl förberedda datorbytena mellan 18-22/1 dessvärre inte har kunnat genomföras utan av outgrundling anledning brådstörtat har försenats till påföljande vecka. Så här står det på SLK:s Intranät:

  "Med anledning av tekniska problem som har identifierats under helgen den 16 och 17 januari, väljer vi att skjuta på en aktivitet i GS-IT.

  Inriktningen är nu att utrullningen istället ska ske med start den 25 januari. Mer information kommer inom kort."

  Det är klart man blir lite nyfiken vad som händer i maktens boningar?

  SvaraRadera
 13. Tack för svaret.

  Det blir intressant att se hur man löser skolan då varken ENFO eller Volvo IT har någon som helst erfarenhet av skola, dess behov av pedagogiskt stöd utöver själva hårdvaran och hur man genomgripande kan arbeta med skolorna i detta. Att bara ställa ut ett gäng datorer, som dessutom är relativt begränsade kommer förmodligen leda till problem.

  SvaraRadera
 14. Ja, det blir ett stort steg bakåt för Stockholms skolor - både pedagogiskt och ekonomiskt!
  Tyvärr är inte SLK tillräckligt engagerade i skolan för att förstå detta! Man tycker att i alla fall Utbf borde satt ner klackarna ordentligt, men icke...

  SvaraRadera