onsdag 26 januari 2011

Devalvering av begreppet ”världsklass”...

I DN söker Stockholms Stad i dag ”grundskolechefer med områdesansvar” i något slags oklar central roll. Jag förmodar att det handlar om chefskap för ett antal olika grundskolor i någon typ av besparingsyfte(?) och kanske också för att sätta en slags ”överrock” – typ politiska kommissarier enligt det gamla sovjetiska systemet - på slösaktiga(sic!) rektorer/skolledare? Enligt annonsen så skall ”skolorna i Stockholms stad arbeta aktivt för att uppnå visionen om en skola i världsklass”. Skolorna ”ska vara världsbäst för varje elev, erbjuda en utbildningsnivå i världsklass och förbereda eleverna för att vara världsmedborgare”.
Lycka till får man önska de som eventuellt skulle drista sig till att söka dylika hopplösa – men säkert välbetalda - jobb, där allt talar för att Alliansens ambition kommer att misslyckas. En skrämmande stor andel av Stadens grundskoleelever uppnår i dag inte kravet på att få fortsätta i gymnasiet. Många av Stadens elever – och det gäller förvisso även i andra delar av landet – har lidit under så dåliga pedagogiska förutsättningar (se kommande SVT-program!) och att bara ta begreppet världsbäst i sin mun visar en bisarr och snarast världsfrånvänd syn på Stadens situation. Nu rister säkert många vinnartyper ur över- och medelklassen - som röstat på (M) - på sig och undrar hur det kunde bli på detta viset.
Svaret är enkelt om man är någorlunda insatt i den ideologiska bakgrunden: (M) och deras ja-sägarsystrar i Alliansen har försämrat de ekonomiska förutsättningarna för bl a skolorna dels genom skattesänkningar och dels genom att satsa på att låta giriga riskkapitalister - för så bra betalning att de kan tjäna grova pengar på det - ta hand om de elever de vill ha i sina i all hast startade privata skolor. Det torde inte vara så svårt att förstå att rycker man undan de ekonomiska förutsättningarna för att bedriva kommunala skolor på ett någorlunda rimligt sätt - t ex i våra ytterområden - kommer detta att drabba eleverna och med all sannolikhet senare även samhället i stort. Grusat hopp inför framtiden hos stora ungdomsgrupper och små möjligheter att komma in på arbetsmarknaden anses ju faktiskt i ett internationellt perspektiv som en avgörande riskfaktor för social oro... Det tycks dessvärre inte alls bekymra våra (M)-politiker som fortsätter att hävda att de bedriver världsklass i skolan. För sina egna telningar, kanske? Som kan få hjälp av farsan/morsan och av oss skattebetalare RUT-finansierade pedagoger i hemmet...

I dagarna har ju dessutom idrottsborgarrådet Regina Kevius (M) fått löpa gatlopp i massmedia m a a idrottsförvaltningens förslag att spara 10 miljoner på anslaget ansett för t ex idrottsföreningarnas ungdomssatsningar. Jag misstänker att även detta kan komma att anses som en insats i världsklass och något som framöver gör att t o m en cool kille som Stene Nordin kan börja bli lite orolig för vad framtiden har i sitt sköte?

3 kommentarer:

  1. Observera att det är nya turer kring detta med föreningsstödet! Ett nytt förslag (under galgen?) presenteras av Svt:s ABC i dag:

    http://svt.se/2.33538/1.2308613/mindre_besparingar_efter_stark_kritik

    SvaraRadera
  2. Det är lite motigt för Regina Kevius nu. Det var lugnare att vara ordförande i Kungsholmens stadsdelsnämnd! När hennes egen blaska tar in debattartiklar som denna blir det extra besvärligt:

    http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/borgarraden-saknar-helt-kunskap-om-sponsring_5895791.svd

    SvaraRadera
  3. Och så kan vi snacka PUDEL! Regina Kevius bangade dessbättre ur i dag och fick efter den massiva kritiken lov att ta tillbaka förslaget om nedskärning av föreningsbidraget. Av någon besynnerlig(?) anledning vill hon inte uttala sig men det lär inte fungera särskilt länge att försöka inta den positionen vare sig det gäller positiva eller negativa besked....

    SvaraRadera