onsdag 19 januari 2011

Jobba hemifrån...?

Det har kommit till min kännedom att Volvo-IT:s servicedesk i Göteborg inte alltid är särskilt intresserade av att bistå användare som plötsligt – även under ej kontorstid - behöver assistans i olika frågor. Det handlar i ett speciellt fall om en användare som genom arbetsgivaren ansetts berättigad att utifrån sin egen privata dator i hemmet ha möjlighet att logga in och få tillgång till jobbets e-post, intranät och de filer som den anställde kanske plötsligt anser sig vara i behov av. Den egna hemmadatorn ville dessvärre inte ge tillgång till det citrix-baserade systemet och ingen handlingskraftig vägledning från ”servicedesks” sida kunde heller uppbringas. Avsaknaden av den nödvändiga programvaran för funktionalitet ansåg Volvo-IT:s personal inte vara något de behövde engagera sig i då det problemet kunde hänföras till den enskilda datorn och då ansågs inte vara deras ansvar. De ansåg – om jag fattat det hela rätt - att de i det aktuella fallet enbart behövde kolla upp att aktuella servrar fungerade. Därefter lämnades användaren åt sitt öde....., lätt frustrerad.

Om detta generellt stämmer och är något som andra användare råkat ut för är det onekligen lite märkligt. Eftersom just detta att smidigt kunna komma åt det man plötsligt skulle kunna vara i behov av utifrån ex vis hemmets dator anses som en förhållandevis viktig del i många anställdas arbetssituation. Detta också mot bakgrund att man långt innan Volvo-IT tog över Stadens IT redan hade denna möjlighet – då kallat ”e-skrivbordet” - och att den då oftast fungerade bra med visst stöd av Tieto då den lokala IT-avdelningen inte var på plats.

Visst, det är självklart inte alla anställda som beviljats tillgång till detta upplägg men vid vissa arbetsplatser är det antagligen förhållandevis många utöver chefer - som ju alltid kan släpa med sig sina bärbara Volvo-datorer till hemmet och då självklart får full support från servicedesk - som kan komma vidare efter att i sin webb-läsare ha skrivit in länken:

http://start.stockholm.se

Detta oavsett om man sedan har en dator med Windows (7, Vista, XP), Linux eller Mac installerat som operativ.

Hur mycket kan man egentligen begära av Volvo-IT? Trevligt bemötande i all ära men kunskap och initiativkraft behövs det nog lite mer av...

5 kommentarer:

  1. Har själv blivit nekad support pga dessa två kriterier:
    1)Datorn var inte en GSIT-dator
    2)Den stod inte i stadens nät

    Att jag via start.stockholm.se där det anges att VIT ger support skulle arbeta från hemmet var inte relevant...

    Har tagit frågan vidare men har inte fått respons...

    SvaraRadera
  2. Tack cudobh! Skönt att få detta bekräftat eftersom min annars vederhäftige sagesman denna gång var lite osäker.... Då är det väl bara att landa även denna kritik där den hör hemma? Om tillräckligt många aktualiserar frågan blir det kanske svårt att förneka att problemet finns? Men det behövs nog fler än några enstaka användares kritik för att något skall hända? Kan man misstänka....

    SvaraRadera
  3. För att uppdaterad Citrix-klienten måste man ha tillgång till nätverket, och för att få tillgång till nätverket måste man ha en uppdaterad Citrix-klient. För en vanlig användare är det här ett moment 22, men nog borde VolvoIT:s tekniker kunna fixa fram en Citrix-klient som inte kräver tillgång till nätverket.

    SvaraRadera
  4. Mr Anonym. Volvo länkar i start.stockholm.se till Citrix-klienter för Windows, Mac, Linux som man kan ladda hem från internet och installera. Utan att man behöver ha tillgång till stans nät. På alla volvodatorer är citrix-klienten redan installerad.

    SvaraRadera
  5. Hur bemöter man en användare som har it-problem. Att hävda att vi (volvo) gör rätt och användaren fel är en dålig attityd. Har användarna problem, så är det ett problem. Då kan man inte i Volvo-anda hänvisa till att man skall använda Volvo-datorer. Och uppenbart har användaren hittat klienten, men inte blivit hjälpt av det. Att hänvisa till vad man har gjort, men som inte fungerar, är inte särskilt konstruktivt.
    De gamla IT-teknikerna hade löst problemet omedelbart.

    SvaraRadera