onsdag 9 februari 2011

Kris på riktigt?

Allmännyttans fastighetsbestånd i Staden håller på - med (M):s aktiva insatser – att säljas ut till privata hyresvärdar/bostadsföretag alternativt till i all hast bildade bostadsrättsföreningar, där vinnartyper ur över- och medelklassen mer eller mindre tvingat sina grannar att rösta för att omvandla boendet till brf:er. Staden har på detta sätt redan i en förfärande rask takt sålt ut så gott som hela allmännyttans – Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem – innerstadsinnehav av bostäder till upprörande underpriser. En gigantiskt iscensatt förmögenhetsöverföring som märkligt nog fått passera utan större invändningar. Antagligen för att många aktörer varit inblandade och sett möjligheterna till egna ”klipp”, sannolikt även bland oppositionens företrädare. Nu satsar Alliansen vidare – se här - och hoppas att fortsatt utförsäljning skall kunna fungera även i förorterna, där ju de attraktivaste fastigheterna i närförorterna faktiskt redan sålts ut. Nu återstår resten och bäva månde de som inte alls är intresserade av att vare sig köpa en bostadsrättslägenhet eller hyra lägenhet av en bostadsrättsförening utan är fullt nöjda med att få bo kvar som hyresgäst i allmännyttan. Er lär ingen i Alliansen bry sig om i denna jakt på att slippa höja skatten och gynna de redan förmögna.

Det kan synas mig lite magstarkt att (M) med dårars envishet vill fortsätta driva detta i tider av en växande bostadsbubbla och helt negligerande det faktum att Staden i stället har gigantiska behov av nya hyresbostäder. Kan det vara så att (M):s traditionella väljare i Staden har intressen som gör att den nuvarande ”strutspolitiken” helt enkelt fortsätter så länge som det bara är möjligt? De redan rika gynnas ju närmast av finanskrascher. Hur det blir för deras övriga röstunderlag, t ex de som inbillar sig vara framgångsrika och ”att ha koll på läget” lär framtiden på ett bryskt sätt komma att klargöra!

Så frågan kvarstår: Vad skall hända med alla dessa ungdomar som växer upp i vår Stad? Var skall de bo? Det kan väl inte vara så att (M) och Alliansen bara tänker på sina egna telningar som självfallet genom sina burgna föräldrar och deras kontakter kan få hjälp med finansieringen av bostadslånen? I våra ytterförorter finns dock stora ungdomsgrupper som inte har de möjligheterna även om de skulle råka ha ett jobb. Skall de bo kvar hemma hos morsan och farsan? Jag är rädd att med högerns bostadspolitik (och sysselsättningsdito) i Staden har vi snart en nordafrikansk situation här, där social oro och vrede över tingens ordning i stora ungdomsgrupper kommer att kräva gigantiska omprövningar..... Lite bränder i bilar och krossade fönster i närmiljön kan man kanske någorlunda hantera men mer omfattande vandaliseringar och SUV-kapningar på Östermalm kan kanske bli svårare att fördra? Se en AB-artikel från 2009 kring detta! Vad tror Sten Nordin? En ”Stadsfader” som han måste väl värna om alla innevånare?

1 kommentar:

  1. Hörde just att räntan skall höjas i sex gånger 0,25% steg under 2011. Slut på sötebrödsdagarna!

    SvaraRadera