fredag 4 februari 2011

Skolans ”IT-satsning” är ett fiasko!

När skall (M)-gänget med finansborgarrådet Sten Nordin och IT-direktören Anette Holm (för hon jobbar väl kvar?) inse att den katastrof som GS-IT inneburit för Stadens kommunala skolor måste åtgärdas och det snabbt. I dagens IDG påvisas att problemen inte alls är något unikt för Staden utan även ute i landet har kommuner stora problem med att få centraliseringar/outsourcingar att fungera i den speciella IT-miljö som är skolans. De erfarenheter som nu finns borde innebära omedelbara insatser! Kan idrottsborgarrådet Regina Kevius på ett prestigelöst sätt ompröva föreningsbidraget avsett för ungdomar borde väl – med tanke inte minst på det enorma flödet av skolornas medel som förtärs utan någon som helst nytta för eleverna – Stadens ledning kunna "göra en pudel" och låta skolorna slippa plågas under GS-IT?

6 kommentarer:

  1. Visst är Skolans IT-satsning ett fiasko ty just när man sitter i godan ro i sin kontorsmodul och spanar ut över Riddarfjärdens bländande panoroama så börjar fåglarna sjunga om vad som sig tilldrager bland dem som tvingas administrera den märkliga privatiseringen av Stockholms kommuns datorverksamhet.
    Sådan är historien.

    Den som gör grovjobbet på Smedshagsskolan, det kallas Behörig Beställare, skriver i sin förvivlan på en intern chat denna vecka:

    ”Jag gjorde som du (IT-avdelningen, Multatulis kommentar) sa men nu har min rektor fått över 150 mejl där han ska godkänna avbeställningarna av silverlight 3 på alla våra datorer. Han blev minst sagt upprörd över detta. Han tänker inte sitta och klicka godkänn på alla dessa datorer. När jag mejlade Volvo IT om detta får jag följande svar:
    "Hejsan XX!
    Om det är så att han har fått att han ska godkänna dessa så står han som behörig godkännare hos oss. Vill han inte vara behörig godkännare så måste behörig godkännare på eran verksamhet ändra detta. Detta gör man genom att Maila in till oss vem som ska vara det istället. I annat fall så är det rätt att han får beställningar/ avbeställningar till sig för godkännande."

    Lär gärna detta om hur en snorvalp i Göteborg getts auktoritet att näpsa en av kommunens tillsatta rektorer. Du gör som jag säger, gubbdjävel! står det i klartext.

    Vad händer då? Kommer någon från IT-avdelningen och säger att så här får det inte gå till. Rektorer har viktigare saker att göra för en rektor är en tjänsteman som sen 1842 års Folkskolestadga utgör svenska folkets lagstadgade önskan efter att skapa ett samhälle med självständiga och kunniga unga människor.

    Absolut inte. Här stövlar IT-avdelningens brontosaurus in och snörflar:

    ”Det är riktigt trist men kan du inte få honom lite positiv (notera detta flin!! Multatulis anm) med att du inte behövde göra 150 avbeställningar i serviceportalen och att det bara är 150 datorer?” Och ”så behöver ni tyvärr (notera flinet! Multatulis anm) avsätta ca 2 timmar och godkänna alla dessa avbeställningar.”

    Vad händer då? Hukar sig denne rektor?

    Han gör som fria män alltid gjort då de vill ha förändring. Han säger med risk för avsked Nu är det stopp! Genom sin Behörige Beställer låter han hälsa:
    ”Min rektor kommer inte att avsätta tiden för detta. Han har viktigare saker att göra. Problemet är inte vårt utan Volvo ITs.”

    Just detta har vi väntat på, vi som står utanför och betraktar det snabba sönderfallet av Stockholms skolor.

    Alltsammans är fullkomligt oerhört. Ett hånflin rakt i ansiktet på skolan i Sveriges huvudstad signerat de galna privatiseringsivrarna.

    Vänta bara. Denne modige rektor kommer inte få sitt kontrakt förnyat i Lojalitetsstaten där obildade snorvalpar och lika obildade brontosaurusar (som måste slå på detta ord när de läser denna text, Ms anm) flinar rektorer i ansiktet.
    Vet de något om Upplysningstiden, kanske, eller är deras huvuden just nu upptagna med det ack så viktiga värvet att grubbla över VANN VERKLIGEN RÄTT LÅT?

    Så skrev
    MULTATULI
    som alltid är extremt välunderrättad

    SvaraRadera
  2. Ooops! Det finns visst (M)-styrda kommuner som hajar läget i dagens skola:

    http://www.idg.se/2.1085/1.367704/visst-kan-man-kora-oppet

    SvaraRadera
  3. 11/2
    Ännu en misslyckad lektion i Rörlig Bild A. Inget avancerat. Bara lite Video- och Ljudredigering på agendan. Datorerna ser fina ut men är ett dåligt skämt. Vi kanske kan göra ett bildspel i PowerPoint och sjunga till.....

    SvaraRadera
  4. Vem bryr sig? Det är ju bara IT i skolan.
    Ingen har någonsin brytt sig om denna svåra verksamhet.

    Nej, det enda viktiga är att överföra den kommunala skattebasen (skolpengen) till närlinslivet. All kommunal verksamhet är dålig. All privat näringslivsverksamhet är bra. Punkt slut. Mission accomplished.

    SvaraRadera
  5. Anette Holm har i alla fall skaffat extraknäck som skribent. Tycks det:

    http://www.idg.se/2.1085/1.368610/skol-pc-mer-an-oppenhet

    SvaraRadera
  6. Skandal, skandal, skandal - men att detta skulle ske har vi vetat om i två år, eller är det tre nu? Skolan har en helt annan verksamhet och andra behov än vad Stadens verklighetsfrånvända chefer någnsin kan föreställa sig ens i sin vildaste fantasi.
    Ännu ett steg mot en sämre Svensk skola - tillsätt en utredning så löser det sig nog...
    Dumheten regerar!

    SvaraRadera