onsdag 14 september 2011

Sanningen står för dörren!


När beslutet om GS-IT (Gemensam Service-IT) drevs igenom av den nytillträdda borgerliga Alliansen beräknades det - efter slutligt(?) genomförande 2011 – att besparingarna årligen skulle landa på 60 miljoner kronor genom de sammanslagningar som då skett av IT-driften på skolor, förvaltningar, stadsdelsnämnder och kommunala bolag, där hundratals tidigare IT-anställda blivit övertaliga.
Före Volvo IT:s övertagande av driften 2010-2011 låg de årliga IT-kostnaderna på 605 miljoner kronor. Volvo IT skulle enligt avtalet klara det för 545 miljoner kronor.

Det börjar alltså bli dags att IT-direktören & Co. redovisar för Stadens innevånare hur det har gått med IT-ekonomin. Det är onekligen lite oroande tecken som kan skönjas när man studerar Stadens Officiella hemsida och Jobb i stan och noterar att många skolor nu uppenbarligen – inga kommentarer - tvingas söka efter ”Skolsekreterare med IT-kunskaper” eller ”Skolassistent/IT-administratör” samtidigt som det är uppenbart att skolornas kostnader för sin IT-verksamhet skjuter kraftigt och okontrollerat i höjden.
Enligt rykten som kommit mig till del finns det även tecken på att det vid vissa stadsdelar plötsligt uppstått vakanser eftersom ”IT-beställare” plötsligt sagt upp sig. Möjligen kan detta bero på en helt orimlig arbetssituation, där en ensam och utsatt ”beställare” skall klara allt i verksamheter där ledningen ofta är helt obekant med – för att inte säga ointresserad av - uppgifternas komplexitet? Tydligen skall t ex Kungsholmens sdf redan ha haft en annons på Jobb i stan även om jag inte lyckats hitta densamma .... Det vore klart intressant om någon kunde höra av sig och bekräfta dylika rykten!

4 kommentarer:

  1. Jodå, det stämmer Kungsholmen söker en skolsekreterare, med IT-kunskaper.
    http://jobbistan.stockholm.se/External/OJCustomer3/Assignmentview.aspx?guid=510C1D9C-60A3-42EE-8CC5-AFF322E85407
    Att IT-kostnaderna skulle springa upp utöver vad som utlovades, var det väl ingen som betvivlade mer än de religiösa ja-sägarna.
    Det som är tråkigt, tycker jag är att man dragit på staden en IT-kostym, som inte passar stadens behov eller krav. Mycket är bra i det nya, men det finns en hel del i det nya som lämnar en hel del att önska!
    Men ledsammast är, att vi som varit med och byggt det gamla systemen, inte fick vara med alls och bygga, utan enbart sattes att gräva våra gravar.
    Så här i efterhand så funderar man,om man istället borde man ha skrikit mer, om att kejsaren är naken, utöver hustaken.
    Kanske till och med vägrat vara med och krattat gången inför outsourcingen.

    SvaraRadera
  2. Vad gör en skolsekreterare vid Kungsholmens gymnasium, kan man undra. Troligtvis lär det bli mycket "beställningar" till Volvo-IT? Som lär glädja den aktuella firmans aktieägare? Fortfarande undrar jag - liksom Ove - vad som händer på Kungsholmens stadsdelsförvaltning, där ryktena går att IT-beställaren "flytt fältet"..... Han har säkert mycket att berätta!

    SvaraRadera
  3. Jag som sitter på en mindre F-6 skola har sedan 2009 titel "Skolassistent"(dvs pre-GSIT) men har kvar funktionen IT-stöd inom ramen för detta...

    Att som f.d IT-tekniker sitta i rollen som "Behörig beställare" är som bäst intressant, som värst rent frustrerande.

    Svårt att säga att det hela är en besparing för staden då många skolor ligger back pga kostnader för IT på en hyfsad nivå.

    SvaraRadera
  4. Väldans vad mycket MMM det var här då .... Mys Med Missnöje

    SvaraRadera