torsdag 29 september 2011

Girighetens anlete!

Jag vill passa på att sticka ut hakan lite nu och hävda att de nya vinnartyperna börjar gå mig riktigt på nerverna. I Stockholms innerstad (och i närförorterna) har de ofta köpt sin allmännyttiga hyresrätt billigt och blivit potentiellt förmögna och kan några år därefter sälja brf:en dyrt och flytta till ett radhus eller en villa. Det är klart som korvspat att de då röstar på det parti som gett dem dessa möjligheter till en bostadskarriär på övriga stockholmares bekostnad. Stadens (M):styrda (och dominerade...) borgerliga majoritet tycks för närvarande sitta säkert med ett röstunderlag grundat på RUT- och ROT-utnyttjande människors girighet och på deras förakt för de gemensamma kollektiva lösningarna. Ensam är stark med jobbskatteavdrag tycks dessa vinnartyper tro och det är väl först när de globala skuld- och finanskriserna drabbar Sverige som de kommer att inse att allt faktiskt har en baksida och troligtvis också ett slut.... I gårdagens DN fanns en intressant artikel som belyser girigheten i särskilt Stockholm och vad den får för konsekvenser i det korta perspektivet. Vad som händer på längre sikt är väl ganska uppenbart. När problemen och de ekonomiska svårigheterna börjar torna upp sig på det privata planet lär dagens vinnartyper snabbt vända sig till de som företräder gemensamma lösningar och då kommer (S), (MP) och (V) åter att bli ett intressant val igen. Redan 2014! Ja, det är väl inte helt otroligt att det kan ske tidigare än så?

Vem är då vinnartypen? Någon eller några av nedanstående ”definitioner” (och det finns många fler, bidra gärna med dessa!) torde väl kunna ringa in själva personlighetstypen:

- den som med cykelkläder av senaste snitt och grenslande en extremt dyr cykel med förakt för andras väl och ve forsar fram i stadstrafiken utan att bry sig om trafikregler och helt i avsaknad av hänsyn till sina medtrafikanter.

- den som när den egna resturangen stängts för kvällen packar bilen full och beger sig till närmaste miljöstation för att där slänga allt som egentligen borde hanteras av en återvinningsstation eller åtminstone skulle tas om hand av en avgiftsbaserad sophantering.

- den som självsvåldigt (och kriminellt!) tar saken i egna händer när det inte kan accepteras att utsikten från brf:en eller villan skall begränsas av träd.

- den som parkerar så nära sin lägenhet som möjligt utan att bry sig om parkeringsföreskrifter och naturligtvis helt i avsaknad av hänsyn till andras behov.

- den som alltid skall utnyttja andra bilisters undergivenhet genom att bryskt tränga sin fram i trafiken och t o m på ett utstuderat fräckt sätt utnyttja kollektivtrafikens körfält.

- den som skyller på samhället/stadsdelsförvaltningen när den i valfrihetens Stockholm valda privata förskolan visar sig inte vara ett så bra val och samtidigt kräva att det omedelbart ombesörjs med en ny plats åt den egna telningen.

- den som blir våldsamt upprörd, aggressiv och hotfull mot domaren när den egna telningen under t ex en fotbollsmatch anses bli felaktigt bedömd.

- den som hatar och förkastar kollektiva lösningar som innebär kostnader för samhället och i förlängningen skattehöjningar för en själv.

3 kommentarer:

  1. Jag kan inte låta bli att genast komplettera ”vinnartypslistan”: Medelklassare i innerstaden brukar ofta ta kontakt direkt med högre chefer vid stadsdelsförvaltningarna när de inser att de – trots garantin - kanske får lov att vänta någon månad extra på en plats i förskolan, särskilt när de också kräver att få en dagisplats i närheten av hemmet. Jag har hört rykten om hotelser i dessa sammanhang och jag vet också att en del chefer har slutat sina anställningar m a a detta. Det skulle de naturligtvis aldrig erkänna för att då riskera den fortsatta karriären.......

    SvaraRadera
  2. Jag brukar jämföra våra vinnartyper med de ”sk. irländska asfaltläggarna” som säkert själva betraktar sig som vinnartyper när de reser runt och utför ej ROT-godkända jobb åt villaägare ur medelklassen, Nattkvarter ordnar dessa svartjobbare på olika parkeringsplatser runt om i Staden och landet som när de efter en eller några veckor avhyses av stora polisstyrkor har skitat ner å det grövsta och dessutom vräkt ut på första bästa ställe – inte så sällan på just parkeringsplatserna - de restprodukter av typ gammal asfalt, plattor och sten och grus som de forslat bort från de snåla villaägarnas tomter efter utfört – ofta dåligt(!) – arbete.
    Städer och kommuner förorsakas självklart i detta sammanhang väsentliga kostnader för städning och bortforsling och Staten för avhysningar och våra egna vinnartyper har genom sina ständiga krav på skattesänkningar ställt till det så att det allmänna inte har täckning för de uppkomna kostnaderna och därför tvingas skära ned på annan erksamhet.....!Tänkte inte på det, va?

    SvaraRadera
  3. Vinnartyper som bor i hyresrätt/brf med sopnedkast kan knappast tänka sig att bära tillbaka soppåsen till lght:en när sophanteringen inte fungerar utan ställer helt enkelt bara ned densamma i trapphuset för någon annan - någon av personlighetstypen hjon/tjänsteande - att hantera... samt FELANMÄLA!

    SvaraRadera