måndag 14 november 2011

Skolornas IT – ett kostsamt äventyr!


Det har sedan länge ryktats att det börjar bli riktigt besvärligt för Stadens skolor att få sina budgetar att gå ihop och det har framförts att en stor anledning till detta är den alltmer ökande kostnaden för IT. Det som förutspåddes att bli så bra när Volvo-IT hade tagit över Stadens hela IT.... har även här visat sig bli nog så kostsamt även om just detta med det ekonomiskt fördelaktiga i avtalet uppgavs vara den främsta anledningen till att Alliansen slog till och gav uppdraget till det minst meriterade, för att inte säga i kommunala sammanhang helt oerfarna bolaget. Nu presenteras i SvD i dag konsekvenserna för skolorna och man kan nog befara att det kommer mera framöver när den krassa ekonomiska verkligheten måste fram i ljuset i samband med verksamhetsberättelser och budgetförslag inför kommande åren......

Det verkar definitiv nu vara läge för en riktigt opartisk revision!

5 kommentarer:

 1. Det sorgliga är att allt detta visste vi inom skolorna redan innan avtalet genomfördes. Anette Holm har haft skygglappar och vägrat inse det Stockholms rektorer förstått och högljutt protesterat mot - att detta avtal innebär ett jättesteg bakåt för de skolor som haft en fungerande IT-drift sedan 10 år tillbaka både drifts- och kostnadsmässigt. Holm har dock hårdnackat kört över alla kritiska röster och förhandlat fram ett IT-system grundat på kommunal administration och låsta datorer utan möjlighet till anpassning efter verksamheten.
  Jag ser fram emot den dag då revisorerna konstaterar att hela upphandlingen varit en katastrof och att det hade varit betydligt lönsammare att fortsätta driften i egen regi. Ännu en kommunal skandal!

  SvaraRadera
 2. En kommunal skandal när Alliansen ansett att det viktigaste varit att privatisera (jmf med äldreomsorgen) utan att ens fundera över de uppenbara nackdelarna. En opartisk revision kommer att finna många tveksamheter även inom andra delar av Stockholms stads IT även om detta med skolorna naturligtvis medfört de mest upprörande och befängda konsekvenserna. Vi får inte jobben tillbaka men någon(!) måste få ta konsekvenserna och hängas ut i massmedia!

  SvaraRadera
 3. Svenska Dagbladet har mer att redovisa kring skolornas IT-problem! Skol-webben har ju aldrig fungerat och varför skulle den fungera bara för att Volvo-IT tar betalt? Läs och begrunda:

  www.svd.se/search.do?q=IT+stockholm&submit=

  SvaraRadera
 4. Så här skulle det nog vara? Eller hur, anonym:

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/skolwebb-ett-problembarn_6643602.svd

  SvaraRadera
 5. Jag skulle nog vilja gå så långt att säga att folk inom förvaltningen som har hand om inköp, och detta gäller inte bara inom IT utan alla upphandlingsavtal inom skolan, är korrupta eller inkompetenta, troligtvis bådadera

  /lärare grundskolan

  SvaraRadera