onsdag 23 november 2011

Nu är det nog över i alla fall!


I på dagen två år har denna blogg varit i drift med den ursprungliga avsikten att belysa det som i slutet av 2009 förestod i form av att IT-verksamheten i Staden – på synnerligen oklara och märkliga grunder – skulle privatiseras enligt beslut i fullmäktige där ett bolag helt okänt i kommunala sammanhang – Volvo-IT – fått uppdraget m a a att de redovisat det ”billigaste” anbudet. Det är självklart att Stadens alla IT-anställda på skolor, stadsdelar, förvaltningar och bolag var mycket oroliga för sin framtid, då det tidigt klargjorts att det absolut inte skulle bli fråga om någon verksamhetsövergång. Vi var många som var förbluffade och mäkta upprörda över hur detta hade kunnat gå till i det (M)-styrda Stockholm.... och utan att oppositionen och våra fackliga företrädare i någon större omfattning vågat engagera sig i själva frågan.

Nu har två år gått och vad jag har förstått så är nu så gott som hela Stadens IT-verksamhet - med allt vad detta innebär - i Volvo-IT:s drift med Göteborgsplacerade servrar och en standardiserad PC-plattform baserad på olika typer av Dell-datorer och Windows 7. De svårigheter som har redovisats hitintills – som har kommit mig till del - har främst handlat om skolornas situation. Senast presenterat i flera SvD-artiklar., där det framkommer att det har blivit avsevärt dyrare (vilket antagligen gäller även för övriga verksamheter?) än vad som utlovats samt att skolornas miljö kanske inte riktigt passat för ett så strikt standardiserat upplägg. I övrigt tycks faktiskt själva driften ha fungerat någorlunda nöjaktigt för övriga mer kontorsbaserade användargrupper och verksamheter i Staden. Paraplysystemet strular ju självklart emellanåt men det kan man väl kanske inte lasta Volvo-IT för....?

Emellanåt funderar man onekligen lite på hur det ser ut i andra kommuner och enligt Computer Sweden så pågår i många av landets kommuner avancerade planer på att lägga ut administration och IT-verksamhet på privata aktörer. Märkligt ofta då innebärande att befintlig personal – enligt EU-reglemente - erbjuds fortsatt anställning! I SKTF-tidningen eller Tidningen Vision som den ju numera heter får man en bild av vad som pågår i detta hänseende vid landets kommuner...

Det var knappast kul så länge det varade men det har onekligen ändå känts bra att ha haft ett forum tillgängligt för den vrede som i alla fall initialt medförde att man kände sig tvingad att ”ställa någon vid skampålen”. Jag har hela denna tid förutsatt att Anette Holm - som Stadens anonyma men i interna sammanhang tydligen kraftfulla och beslutsföra IT-direktör – till slut skulle få lov att ”göra en ordentlig pudel” - av samma natur som så många av hennes partikamrater nu tvingats till – och skamset då fått lov att redovisa vad detta avtal egentligen kostat skattebetalarna (och gett till Volvo-IT:s aktieägare) men så har ju ännu inte skett.

Så som jag tidigare antytt så har allt ett slut och bloggen HOLMGÅNG drar sig tillbaka! Eller som det ofta så snitsigt uttrycks: Tar en ”TIME OUT”!

4 kommentarer:

 1. Tack för alla inlägg och det har varit både kul och intressant att läsa dina funderingar.

  SvaraRadera
 2. Jag får tacka för denna tid.
  Bloggen har onekligen varit en oerhörd tillgång och motvikt till kall blåsig Moderat vind.
  Den har varit en outtömlig källa, för information, hur sakernas tillstånd verkligen varit vid genomförandet av överföringen till VolvoIT, när vi från regimen sida, fått höra att allting bara är bra och allting går som planerat.
  Samtidigt har det varit skönt att ha haft ett forum,där man fått skrika ut sin frustration och ilska, när man suttit i sin maktlöshet.
  Tack Ove för denna tid.
  Och för att det inte skall låta som en begravning, så välkommen tillbaka.

  SvaraRadera
 3. Kanske förblev Stockholm Stads IT Puldelfri Zon genom O.Taliga ingrepp & ingivelser? Vänligen fatta pennan åter.

  SvaraRadera
 4. Satans tråkigt att du slutar. Det har varit både underhållande och terapeutiskt att läsa dina åsikter. Hoppas du finner nya områden där du kan häckla makthavarna.
  /L

  SvaraRadera