fredag 23 juli 2010

Hur skall det gå?

Det är inte alls sommarstiltje på Intranätets GS-IT-sida. Enligt tips så finns där nu en sedan länge efterlängtad lösning för de som är innehavare av bärbar dator. Detta i form av drivrutiner för ”Telia-dongeln”, så att det skall vara möjligt att köra mobilt bredband från sommarstugan (eller passagerarsätet....) för de – oftast chefer – som har erbjudits/krävt förmånen att alltid kunna vara uppkopplade mot bl a de resurser som VIT erbjuder.. En Telia ConnectPro-variant om jag fattat det hela rätt? Bra va?

Jag skall inte raljera vidare på temat kring VIT:s (och SLK-IT:s) tillkortakommanden. De lär bli allt fler framöver när de tekniska förvaltningarna med sina krävande datoranvändare blir tvungna att inse ”att det var bättre förr”. Detta blir dock svårt att beskriva på denna blogg dels då övertaligheten för allt fler av oss står för dörren och dels då mina kontakter vid dessa ”tunga” förvaltningar inte alls är särskilt många... om ens några. Det är därför t o m så att det kan bli svårt att hålla denna blogg igång om inte tips och synpunkter av relevant karaktär inkommer..... Mer om detta och konsekvenserna när semestertiderna är över!

I dag är det mindre än två månader kvar till valet till Riksdag, Landsting och Kommun. Ett val som antagligen kommer att avgöra framtiden för många fler anställda i Stockholms Stad än bara de som i det nu aktuella läget blivit och blir övertaliga; vård och omsorgs-, telefonist- och IT-personal.
Fortsätter ”högerns” framgångar så att Alliansen får mandat för ytterligare fyra år av fortsatt nedmontering av välfärden i Stockholm, så lär det bli många fler yrkesgrupper som får lov att ”bita i det sura äpplet” och bege sig ner till Omställningskansliets otrygga famn. Det är väl ingen i detta läge som tror att ”de sitter säkert”?

2 kommentarer:

  1. Vill tacka dig Ove-talig för din blogg. Jag (fas 2)var bland de som har fått lämna staden. Till din blogg har jag vänt mig för att läsa om hur VIT har påverkat staden. Hoppas att du kan hålla bloggen levande så lång det går. TACK

    SvaraRadera
  2. Det är tufft läge nu! Alltfler av oss gamla IT-hjon lämnar våra arbetsplatser för att aldrig komma tillbaka. Detta berör naturligtvis arbetskamrater med helt andra arbetsuppgifter, som självklart påverkas och blir oroliga men som ännu hyser visst hopp om att de trots allt skall ha en framtid i Alliansens Stockholm. Jag misstänker dock att Alliansen redan i detta skede vet hur de skall agera för att minska de kommunala kostnaderna (och då kunna sänka skatten ytterligare..) för Staden om de får fortsatt förtroende av stockholmarna.
    Det är väl knappast alltför pessimistiskt att misstänka att privatiseringen av vården och omsorgen av äldre och funktionhindrade lär fortsätta, liksom att man fortsätter att sträva efter att minska på antalet stadsdelar. Det som möjligen kan komma som en överraskning är om man planerar för fortsatt konkurrensutsättande även av övrig verksamhet där ”det privata” anses skulle kunna utföra arbetsuppgifterna ”lika bra eller bättre” men framförallt ”billigare”.... Jag tänker då på uppgifter som städning, vaktmästeri, lokalplanering och underhåll, förskole- och skolverksamhet, fritidsverksamhet och olika typer av förebyggande arbete för barn och ungdomar, administration i övrigt och kanske t o m budgethållning och ekonomihantering. Sedan är det bara resten att ta itu med efter kommande val 2014. Det ser inte alls bra ut!

    SvaraRadera