I mina kontakter med Stockholm skolor kommer hela tiden små signaler om att något är på väg att gå riktigt snett. Detta med GS-IT-införandet gör det hela så mycket tydligare. Eftersom Utbildningsförvaltningen plötsligt visar sig vilja genomföra en gigantisk satsning på trådlösa nät (WLAN) i gymnasieskolorna så förväntas naturligtvis de beslutsföra rektorerna – vare sig de vill eller inte – beställa bärbar utrustning. Med allt vad detta fått för följder i form av stora leverensförseningar, ökande kostnader och stor frustration bland elever och personal.
Det som då plötsligt slår mig är att detta kan vara ett utstuderat sätt att påvisa de kommunala skolornas brister i jämförelse med Alliansens skötebarn ”de privata skolorna”, som inte alls behöver finna sig i VIT:s klantigheter och snäva budgeterar för skolorna som dessutom genom GS-IT:s fördyringar också lär försämra kvaliteten på undervisningen i övrigt. Perfekt då med det ”fria valet” som gör att föräldrar kan välja att placera sina telningar i privat drivna skolor med stora resurser (bekostade av skattemedel!).. Hoppas att skolans folk och den eventuellt kvarvarande spillran av IT-personalen mer initierat kan kommentera dessa mina farhågor utifrån sitt perspektiv? På IDG.se i dag finns en artikel som definitivt har beröringspunkter till detta.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
VLAN => WLAN
SvaraRaderaSå klart! Lite för snabb när läget plötsligt dyker upp..
SvaraRaderaMan undrar hur det skall kunna fungera med beställningar/utbyten av datorer (det är väl knappast heller de vassaste av Dell:s bärbara modeller som blir aktuella?) med tanke på de långa leveranstiderna. Dessutom är det ju inte helt ovanligt att just de nya bärbara datorerna krånglar och t o m ”är helt funktionsodugliga” vid utplaceringen.. Stackars lärare och elever vid våra gymnasier och den som har fått IT-beställaruppgifterna på sin lott lär få jobba häcken av sig.
SvaraRaderaOm nu GS IT är billigare och bättre på alla sätt och vis så står väl friskolorna på kö för att köpa in sig i konceptet?
SvaraRaderaEller är det så att de som har valfriheten kvar väljer Apples koncept som är helt överlägset.
Dessutom slipper man då SLK/VIT som systemägare och kan fatta strategiska pedagogiska beslut själv helt utan stelbent byråkrati.
De trådlösa nät som åsyftas medger bara anslutning med GSIT-dator varför poängen med bärbart inte är relevant för exempelvis Vux. Om de tänkt rätt från början vore lösningen som Universiteten använder bättre där de studerande kan logga på med sina egna maskiner. Inom vuxenundervisningen är elevgenomströmningen så stor att en dator till varje elev skulle bli orimligt dyrt och dessutom väldigt svårt att administrera.
SvaraRaderaDet finns ju trådlösa gästcertifikat som funkar på vilka Windows/Mac/Linux datorer som helst...
SvaraRaderaTyvärr så tillåter bara VIT bara datorer som dom äger att använda nätet, så inga andra datorer tillåts. Det kan man ju förstå ur administrativ synpunkt dock.
SvaraRaderaAtt från början tvinga in skolorna i VIT:s låsta system kommer tyvärr att hämma de kommunala skolornas pedagogiska IT-användning för lång tid framöver. De skolor som har lite koll klarar sig nog med egna kreativa lösningar medan de datorängsliga stannar i utvecklingen. Besparingen är antagligen redan uppäten och de tidigare teknikerna får nya titlar såsom "It-samordnare och Informatörer". Detta blir konsekvensen eftersom ide'n med uppringd support inte är realistisk inom undervisningen. De skolor som sluppit VIT kan skatta sig lyckliga.
SvaraRadera