torsdag 5 augusti 2010

Right or left?

För de av oss som väljer ”frivilligalternativet” efter den konstaterade övertaligheten inom IT hamnar man vid Omställningskansliet – för diverse administrativa formaliaturer - för att sedan erbjudas (typ ”this is an offer you can't refuse”) stöd av Right Management, en konsultfirma som upphandlats av Staden just för att tackla den situation som innebär att alla inblandade – inte minst Staden – vill förkorta 12-månadersperioden med lön. Right Management är helägt av det beryktade bemanningsföretaget ManPower, så det är inte utan att man anar vad de tycker att man skall pyssla med framdeles...... Kan det vara så att efter erbjudande om anställning vid ManPower skall man kunna erbjudas några timmar här och där när det kör ihop sig inom IT vid Stadens verksamheter? Smart av Anette Holm och hennes Alliansgäng! Högerns företagsledning?

De av oss som väljer ”omställningsalternativet” tycks ju oftast bli kvar på våra gamla arbetsplatser (max 16-18 månader!) för att rädda vad som räddas kan i IT-hänseende och för att vara de tillsatta beställarkompetenta personerna på olika sätt behjälpliga. Men ”när korna är borta är båsen tomma” och då är det bara att kalla in Nisse från ManPower!

6 kommentarer:

 1. Vem fan vill vara en Nisse? En läskig tanke att man trots att man – efter mycket moget övervägande - valt att säga upp sig för att man inte under ”en något utökad uppsägningstid” vill bli en IT-slav på sin gamla arbetsplats ändå skulle kunna bli tvungen att komma tillbaka anställd av ett bemanningsföretag.

  SvaraRadera
 2. Ja e inte bitter...10 augusti 2010 10:39

  Nja, nu är det ju inte så att man måste ta en anställning på ett bemanningsföretag bara för att man väljer frivilligalternativet. Lösningen som staden tagit fram med Right är enligt mig mycket bra. Om jag ser till mig själv så är det ett utmärkt sätt att ta reda på vad fasen jag vill jobba med i framtiden. Jag lär mig marknadsföra mig själv och på ett effektivt sätt läsa av marknaden efter de jobb som skulle passa mig.

  Det gäller att se alternativet för vad det är. Om man inte är beredd att själv aktivt ta del av det som Right erbjuder behöver man nog inte bemöda sig med att gå dit. Dom letar inga jobb åt en utan tillhandahåller endast verktyg för att vi ska kunna bli effektivare i vårt sökande efter något nytt.

  Jag tror inte att någon behöver bekymra sig över att bli en Nisse mot sin egen vilja.

  För att avsluta det här inlägget vill jag bara säga att det verkligen är förjävligt att begåvningsreserven som drog igång hela den här it-cirkusen utnyttjar den personal som finns kvar i syftet att försöka hålla anseendet uppe och rädda sitt eget anseende. Dom (ansvariga) har verkligen lyckats lägga locket på av någon konstig anledning och mörkar hur jävla illa saker och ting sköts. Jag hoppas verkligen att hela den här historien kommer upp till ytan någon dag och att kängor delas ut till de som verkligen förtjänar det. Många arslen kommer att bli blåa...

  Själv börjar jag komma över bitterheten av att förlora mitt jobb för den här skiten. Jag kan numera luta mig tillbaka och skratta åt eländet men samtidigt tycka lite synd om de användare som tidigare hade en väl fungerande it-miljö och en suverän support. Allt det som vi påpekade som stora brister i projektets början har blivit verklighet.... Vad var det vi sa....

  SvaraRadera
 3. Om man ser det lite som det är:
  man jobbar för samma förvirrade beställare, IT-ansvariga/politiker inom Staden, fast på timbasis med förmodligen lite sämre villkor (kanske tom prestationsbaserad lön) och provanställning.
  Om man redan blivit sparkad i baken en gång hänger iaf inte jag kvar för omgång 2.

  Själv valde jag bort att konsulta mot staden för att slippa ha med det packet att göra men jag förstår att/om andra tänker annorlunda eller inte har optioner.

  SvaraRadera
 4. Ja e inte bitter...10 augusti 2010 15:48

  Hmm... pratar vi om samma sak här? Om jag får sk "karriärscoaching" via Right och sedan börjar jobba på Arla (inte från bemanningsföretag alltså) så har jag ju ingenting med staden att göra över huvud taget. Eller menar ni att man måste börja jobba på manpower bara för att man nyttjar Right? Själv vill jag inte ha med stadens it att göra överhuvud taget, både inhemskt eller i konsultform.

  SvaraRadera
 5. Vid val av frivilligalternativet förväntar sig Staden att de som får lön av Staden också motpresterar i form av att ta tillvara det stöd som Staden har att erbjuda. Detta stöd synes vara kanaliserat genom Right Management, som lär få en drös med stålar för att de åtagit sig detta uppdrag. Jag tror faktiskt att det förväntas av den som valt frivilligalternativet att denne har löpande kontakt med sin jobbcoach och kanske t o m ”gör som den bli tillsagd” inom rimliga gränser. Det är ju självklart att Right inte lägger ner samma ansträngning på en 60-årig lätt tjurig och svårlärd gubbe utan större möjligheter att få något nytt kneg överhuvudtaget som vad de satsar på en 35-årig person, vaken och intresserad av att utbilda sig och söka en framtida utkomst för sig och sin familj. I vad mån t ex Student Consulting kan bli en framtida arbetsgivare kan jag inte sia om.... Kan någon?

  SvaraRadera
 6. Ja e inte bitter...10 augusti 2010 17:13

  "lätt tjurig och svårlärd" lär nog ha problem över huvud taget inom arbetslivet. Iallafall som det ser ut idag.

  SvaraRadera