onsdag 13 oktober 2010

Stenes dilemma.

Nu börjar det bli skarpt läge för finansborgarrådet Sten Nordin i bildandet av ”Stockholms nya regering” inför den nya mandatperioden och utifrån valresultatet. Han måste t ex inför kommunfullmäktigesammanträdet den 18/10 bl a ha gjort klart hur borgarrådsposterna skall fördelas. Detta är inte helt utan svårigheter eftersom valresultatet inneburit vissa förändringar inom Alliansblocket. (M)-gänget blir nu tvungna att ta mer hänsyn till (C) och Ankarsjö propsar definitivt på en borgarrådspost! Han kanske t o m aspirerar på Eva Samuelssons (KD) äldreomsorgsstol?
Till detta hör att Alliansen så fort som möjligt måste berätta hur de har tänkt sig Stockholms framtid i övrigt. Jag tänker då självklart på hur Stadens organisation kan komma att förändras, hur det blir med de fortsatta privatiseringarna - t ex av serviceförvaltningen - och om man är beredd att fortsätta att spara in på de ej myndighetsutövande delarna av Stadens verksamheter? Det är ju ett inte helt ovanligt agerande enligt min erfarenhet av borgarstyre....

Om Stene går ut för tidigt och klargör hur det skall bli med stadsdelarna framöver så riskerar han en inledande besvärlig period av dålig atmosfär och personalproblem. Drar det ut på tiden med detta beslut så uppstår i sin tur avsevärda lokalproblem, då det ofta i dessa sammanhang handlar om hyreskontrakt med långa uppsägningstider och i övrigt knepigheter att få till stånd fungerande lokalmässiga lösningar för det nya organisatoriska upplägget med färre stadsdelar. Hur kul är detta för den inblandade personalen och i vilken omfattning kan de aktuella arbetsuppgifterna bli lidande? Håll korpgluggarna öppna alla grävande journalister!!!

I övrigt har jag ännu inte fått bekräftat att Stadsledningskontorets IT-avdelning skall läggas ned. Rimligtvis bör det snart komma ett besked?

3 kommentarer:

  1. Sten Nordin har mer att grubbla på och längtar nog tillbaka till Riksdagen. Alla dessa avknoppningar som egentligen inneburit att Staden har skänkt bort allmän egendom. Ställ nu stadsdirektören till svars för detta och för att hon hållit fifflande fastighetsdirektörer om ryggen. Hon har länge nog kunnat hålla sig kvar som Stadens högsta tjänsteman (och norra Europas bäst betalade?) genom klyschor av typ ”världsbäst” och ”världsklass”! En typisk (M)-bluff som märkligt nog gått hem hos Stadens självcentrerade medelklass!

    SvaraRadera
  2. Då var det klart och Stene kan andas ut en stund:
    Borgarråden är:

    · Sten Nordin (M) - finansborgarråd

    · Ulla Hamilton (M) - borgarråd med ansvar för trafiknämnden samt nya arbetsmarknadsnämnden

    · Joakim Larsson (M) - borgarråd med ansvar för äldrenämnden samt ytterstadsutveckling

    · Anna König Jerlmyr (M) - borgarråd med ansvar för socialnämnden

    · Regina Kevius (M) - borgarråd med ansvar för stadsbyggnadsnämnden och idrottsnämnden

    · Lotta Edholm (FP) - borgarråd med ansvar för utbildningsnämnden och SDN förskolor

    · Madeleine Sjöstedt (FP) - borgarråd med ansvar för kulturnämnden och fastighetsnämnden

    · Per Ankersjö (C) - borgarråd med ansvar för miljö- och hälsoskyddsnämnden och stadsmiljörådet

    · Ewa Samuelsson (KD) - biträdande socialborgarråd med ansvar för tillgänglighetsfrågor samt funktionshinderfrågor

    SvaraRadera
  3. Jo, det lär knappast inte bli några problem att få igenom detta med de borgerliga borgarråden på KF på måndag 18/10. Dessvärre dyker det upp nya problem för Stene. I dag visar det sig – presenterat i ett nyhetsinslag i P1 - att Stockholm Stad är sämst av landets kommuner på att betala sina räkningar i tid och detta skyller Gunnar Björkman, chef på på finansavdelningen, på den stora och decentrala(!) organisationen. Han kanske menar den centraliserade ekonomihanteringen på serviceförvaltningen? Vad vet jag....

    SvaraRadera