torsdag 28 oktober 2010

Ord men verkligen inga visor!

Alliansen har i dagarna lagt fram ”Budget 2011 för Stockholms stad och inriktning för 2012 och 2013 samt ägardirektiv 2011-2013 för koncernen Stockholms Stadshus AB.” Ett alster på 363 sidor som få – om ens politikerna i KF, där beslut formellt skall fattas 2010-11-24/25 – klarar att läsa igenom. Så jag erkänner oförbehållsamt att jag har haft svårt – trots att tid funnits – att genomföra en total genomläsning. Jag har därför bara som hastigast skummat igenom delar av textmassan och letat efter vissa specifika besked. Det finns dessbättre en sammanfattning på 4 sidor(!) också, avsedd för mer publik användning!

Lite exempel på floskler av gammal välbekant ”Allianstyp” kan jag inte låta bli att presentera:

”I och med budgeten för 2011 med inriktning för 2012 och 2013 fortsätter vi att förvalta tidigare generationers Stockholm och utveckla det framtida Stockholm för kommande generationer. Vi gör det utifrån vår vision om att göra Stockholm till världens bästa stad att leva och verka i - ett Stockholm i världsklass.”

”Vi blir fler, vi reser mer, vi utbildar oss och arbetar på fler ställen i världen– fysiskt eller virtuellt. Vi är öppna och toleranta, nyfikna på det som väntar utanför stadens, nationens och Europas gränser. Stockholm är en av de mest innovativa städerna i världen. Här finns företag som tävlar med de ledande i världen när det gäller informationsteknik, hälsovetenskaper och miljöteknik. Det gör att många söker sig till Stockholm för att jobba och leva – både från övriga delar av Sverige och från hela världen.”

Suck!

Jag misslyckas kapitalt – rätta mig om jag har fel – med att hitta något anmärkningsvärt och nytt i budgetförslaget, som t ex besked kring de befarade omorganisationerna, t ex av stadsdelarna, i Staden. Socialtjänst- och arbetsmarknadsförvaltningen delas dock upp, då man självklart vill lägga sitt fokus på ARBETSLINJEN och avser att utvidga Jobbtorgens arbetsuppgifter. Inte heller trycker man på att Serviceförvaltningen skall outsourcas/privatiseras under denna budgetperiod. Lite konstigt kan tyckas när man i samband med tillskapandet av serviceförvaltningen tydligt framhöll att en privatisering av denna typ av centraliserad förvaltning var självklar på sikt. Kan det vara så att man plötsligt ”fått kalla fötter” och tänkt om, kanske utifrån erfarenheterna man gjort genom GS-IT? Då har denna härdsmälta – praktiskt och kostnadsmässigt - i alla fall haft något gott med sig!

I övrigt avser Alliansen självklart att fortsätta att konkurrensutsätta förskolor/skolor, äldreomsorg och omsorg av funktionshindrade. Det finns väl redan tillräckligt många privata utförare - kan man kanske tycka - men (M)-gänget får tydligen aldrig nog....? Mer jobb åt Manpower/Right Management lär det nog ge. Så bra då. För dem!

2 kommentarer:

  1. Ja, här strömmar det inte in besked om kommande Alliansplaner precis.. Kan det vara så att man slår dövörat till och hoppas att man inte skall drabbas själv? Jag kan i alla fall berätta att ryktena går att det lokalansvar som ligger på stadsdelarna skall komma att centraliseras. Kanske en förberedelse för ihopslagning av stadsdelarna 2012? Inte vet jag....

    SvaraRadera
  2. Då har jag lite ytterligare rykten att förmedla. Alliansen vågade inte presentera en omorganisation av stadsdelarna inför valet men de diskussioner som fördes talade för ihopslagningar, ev. till bara 6 stadsdelar framöver:

    Hässelby-Vällingby, Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista
    Bromma och Kungsholmen
    Norrmalm och Östermalm
    Södermalm och delar av Enskede-Årsta-Vantör
    Skarpnäck, Farsta och större delen av Enskede-Årsta-Vantör
    Skärholmen, Älvsjö och Hägersten-Liljeholmen

    Vi får väl se inför nästa budget för 2012 vad de klarar att genomföra?

    SvaraRadera