fredag 1 oktober 2010

Kan man lita på Göteborgare?

Jag såg just Janne Josefssons program ”Uppdrag – Granskning” från 29/9, där han ger sig på sin födelsestad Göteborg uppenbarligen för att han mår dåligt av att se hur självgoda och korrumperade tjänstemän tagit sig friheter med de allmänna medel de haft att hantera och detta av rent egoistiska skäl och utan att ens – som det verkar – ha funderat över det olämpliga i den hanteringen. Det är väl just det som chockerar en mest! Den attityd som antyder att de närmast är förnärmade över ifrågasättandet av de metoder som använts och som också faktiskt nu ligger bakom själva korruptionsmisstankarna.

Där kan man verkligen snacka om en kultur som gått snett! Och detta kan förvisso ske också inom andra organisationer/verksamheter, t ex inom vår Stad. Det finns därför säkerligen ett gäng med ambitiösa grävande journalister som just nu ligger i startgroparna för att undersöka om denna typ av oegentliga verksamheter kan pågå även i huvudstaden?

Jag skulle t ex inte alls bli förvånad om någon börjar undersöka vad det var för mekanismer som låg bakom att (M) med Anette Holm i spetsen drev igenom ett märkligt avtal med en outsourcingpartner (Volvo-IT) helt utan erfarenhet av denna typ av offentlig verksamhet och sedan följer upp den rad märkliga och oklara förutsättningar och skeenden som låg bakom själva beslutet/upphandlingen och dess genomförande.

En avgörande anledning till starten av denna blogg är ju just detta att en person – visserligen med ”moderat bakgrund” och med en tidigare relation med styrande tjänstemän i Staden men också rekryterad direkt från en konsultfirma med många uppdrag åt Staden – uppenbarligen fick fria händer att till varje pris genomdriva privatiseringen av Stockholms Stads IT-verksamhet. Kosta vad det kosta ville! Och det har och kommer att kosta, det finns det väl knappast någon med åtminstone lite insyn som numera ifrågasätter?

3 kommentarer:

  1. Frågan är väl inte om det finns konstigheter, utan hur konstigheterna ser ut.
    För så vitt jag kan förstå, så håller även oppositionen inne med kritiken.
    Jag är förståss övertygad om att något är konstigt i VIT.
    Stockholm stad har ju upphandlat nästan 1 miljard, varför skulle inte de giriga parasiterna dras till denna honungsburk?
    Kanske man skulle tipsa Janne Josefsson, kunde faktiskt vara kul att se de ansvariga sprattla lite!
    Hörde föresten ett rykte, att Anette Holm kandiderat till CIO igen.
    Om det är så, kan det väl aldrig funka, branchen måste väl ha genomskådat hennes kompetens/oduglighet, eller ....?

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Fick en tillrättavisning utav min käre rektor, att vi anställda absolut inte fick tala negativt om GS-it. I mina ögon bekräftade de orden mina misstankar om hur infekterad den här affären är!
    Tack för att du bloggar om detta. Det är tydligen det man hänvisas till att göra, ja efter arbetstid förstås ;)

    /Mvh David

    SvaraRadera
  3. Jag har precis skickat ett mail till Uppdrag Granskning (Janne Josefsson) och bett dom se över hela denna märkliga affär. Jag skrev i somras till Roger Mogart för att fråga varför han plötsligt upphörde med all sin kritik men jag fick aldrig något svar.
    När rektorer får munkavle uppifrån och när dom sedan själva sätter munkavle på sina anställda så luktar det mer än surt om alltihopa.

    SvaraRadera