Vid Kommunfullmäktiges sammanträde den 14 mars skall politikerna fatta beslut utifrån ett ovanligt läsvärt och intressant tjänsteutlåtande (ärende 29) som rör synen på framtidens äldreomsorg inom Staden. Jag tycker dock efter genomläsning(sic!) att detta känns som något slags drift med de som trots allt inser vad borgerlig utförsäljningspolitik - av t ex äldreomsorgen - medfört i kvalitets- och värdegrundshänseende! Vem kan egentligen tro annat än att detta är en ren pappersprodukt helt utan värde så länge profithungriga riskkapitalbolag tillåts härja fritt inom Stadens äldreomsorg? Syftet verkar mest vara att tillfredställa regeringen och Maria Larsson, äldreministern, som länge drivit detta med en nationell värdegrund.
Så här fint formuleras den övergripande värdegrunden och man blir ju nästan rörd:
”Äldreomsorgen i Stockholms stad ska präglas av självbestämmande, individualisering och valfrihet. Utformningen av det stöd som ges ska inriktas på att äldre personer får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande, trygghet och meningsfullhet .”
Förslaget har gjort en remissrunda över alla stadsdelar och de flesta av stadsdelsnämnderna – för att inte säga alla – har uttalat sig positivt. Där finns naturligtvis de fega, försiktiga, inställsamma och utslätade stadsdelarna samtidigt som det också finns stadsdelar som är mer införstådda med problemen, t ex med den allt större floran av entreprenörer. Kungsholmens sdn var ju t ex för ett par år sedan med och tvingades – efter mycket vånda – att avsluta samarbetet med bolaget Aleris m a a de stora bristerna i omvårdnaden – för att inte säga den rena vanvården – som rådde på Serafens äldreboende och trots att denna stadsdel har mycket problem med och omfattande och mångåriga erfarenheter av den inom stadsdelen numera totalt privatiserade äldreomsorgen, så sammanfattas deras synpunkter i tjänsteutlåtandet så här försiktigt:
”Kungsholmens stadsdelsnämnd anser att förslaget till gemensam värdegrund för äldreomsorg i Stockholms stad utgör ett bra underlag för värderingar och förhållningssätt inom äldreomsorgen. Förslaget stämmer i mångt och mycket överens med de värdegrunder som arbetsgrupperna utarbetat inom Kungsholmens äldreomsorg.”
En del stadsdelar vågar sig på lite mer konkreta och i sammanhanget relevanta synpunkter även om flertalet stadsdelsnämnder självklart lägger sig platt och emellanåt närmast pinsamt jollrar med i den (M)-ledda majoritetens försök att verka seriösa i detta med värdegrundsarbetet. Ett litet försynt avsteg i de instämmande glädjeskrina gör tex Rinkeby-Kista sdn som i sitt sammanfattande remissvar tar upp det alltmer omfattande problemet med många utförare:
”Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd anser att förslaget till gemensam värdegrund för äldreomsorgen i Stockholms stad är en betydelsefull komponent för att behålla gällande likställighetsprincip med tanke på den mångfald av utförare som finns inom äldreomsorgen idag. Nämnden framhåller betydelsen av att förankra värdegrunden bland personalen för att den på ett enklare och smidigare sätt ska kunna implementeras i verksamheten.”
Intresserade bloggbesökare föreslås att själva ta del själva av detta alster även om de antagligen framöver kan inställa sig på att den broschyr som sedermera lär levereras till stockholmarna kommer att sammanfatta vad denna högtravat formulerade värdegrund för äldreomsorgen egentligen handlar om.... , nämligen VALFRIHET! En valfrihet vi kan förskräckas åt... Samtidigt får man genom tjänsteutlåtandet möjlighet att ta del av de stora politiska/ideologiska skillnader som finns i synen på äldreomsorgen utifrån de olika oppositionspartiernas reservationer. Så även om Alliansen alltmer krampaktigt försöker att dölja fiaskona i spåren av privatiseringarna tar man nu alltså till greppet att introducera ett värdegrundsmanifest. Till synes utan att alls inse problemen med att få värdegrunden att ges någon som helst möjlighet till praktiskt användande bland de privata entreprenörernas verksamheter, vars personal sliter i sitt anletes svett under hopplösa arbetsvillkor, bl a utifrån extremt lågt bemannade(och vinstrika!) organisationer.
Värdegrundsformulerande av denna typ utan att ta upp hur äldreomsorgens ”kunder” påverkas av underfinansierade verksamheter – privata såväl som de i egen regi – blir ju närmast pinsam! De föreslagna tillskotten de kommande åren från centralt nationellt håll (80 miljoner/år) skall också självfallet främst gå till:
”Ledarskapsutveckling, handlednings-och informationsmaterial, planering och implementering av system för värdegrundsmärkning samt en webbaserad kunskapsportal inom äldreområdet. ”
Det lär nog dessvärre inte räcka långt? Och handling är alltid att föredra framför tomma ord!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar