lördag 12 mars 2011

Har Anette Holm fått hybris?

I en någorlunda färsk artikel i IDG framkommer att Anette Holm, Stadens IT-direktör, ingår i en grupp som skall bistå ”IT-minister” Anna-Karin Hatt att ta fram den nationella IT-strategin ”Digital Agenda”. Jag erkänner direkt att detta var ett nytt begrepp för mig men det kanske helt enkelt handlar om något slags värdegrundsarbete avsett för IT-sektorn? Vad vet jag?

Det som jag dock tycker är intressant är hur Stadens IT-direktör under åratal manövrerat sig i position så att hon t ex flera år har kunnat nomineras (vem nominerar?) till tävlingen Sveriges CIO utan att anställda och elever i Staden alls kunnat förstå varför. Man anar dock en satsning på att det är dags för henne att gå vidare nu när Volvo-IT så gott som totalt tagit över IT-verksamheten i Staden och hon därmed uppfyllt sitt uppdrag som den (M)-dominerande Alliansen i Stadshuset gav henne vid maktövertagandet 2006. För knappt en månad sedan fick hon också tillfälle att få en debattartikel publicerad i IDG som ett genmäle m a a en IDG-artikel där Täby kommuns skoldatorer framhölls som väl fungerande. Den massiva kritiken mot Stadens egna skoldatorers tillkortakommanden synes nog vara en huvudorsak till denna insats.

Det är väl rätt uppenbart att Anette Holms sejour i Staden snart är över....? Större uppgifter väntar antagligen för henne framdeles. Många städer/kommuner och andra offentliga verksamheter har ju faktiskt fortfarande kvar sina IT-verksamheter i egen regi. Det lär snart vara ett minne blott om Anette Holm får mer att säga till om på den nationella nivån. Jag önskar henne INTE lycka till då hennes insatser i Stockholms Stad – enligt mitt sätt att se på det – knappast gör att hennes eventuella IT-kompetens kan komma att bidra till något positivt för andra än rovgiriga outsourcingkoncerner.

2 kommentarer:

 1. Som tidigare IT-verksam i Stockholms Stad har jag ett tips till Holm inför rådgiveriet. Hon kan i stället för att fortsätta gynna Göteborgsregionen förespråka Salem kommuns lösning för att slippa IT-verksamhet i egen regi och att behöva ha en massa IT-folk anställda. Låt Google ta hand om hela rasket och satsa på ”molnet”! Trist tycker säkert vissa men nog måste det vara bättre än att traggla vidare med ständiga uppdateringar som ändå inte löser sårbarhetsproblemen i Microsoft-produkterna samt att behöva förlita sig på en serverhall med gamla servrar på Hisingen.....

  Läs:

  http://techworld.idg.se/2.2524/1.369089/farre-it-tekniker-nar-salem-flyttar-till-molnet

  SvaraRadera
 2. 5 miljoner kronor/år i oförutsedda ökade IT-kostnader för den skolan jag är anställd på!
  Tack för den Holm

  SvaraRadera