måndag 9 maj 2011

Hur tacklas social oro?


Det är med viss oro man i dessa dagar får ta del av uppgifter från en av Sveriges Radio initierad undersökning, där det klargörs att av landets 100 ”rikemansgetton” ligger 96 i Stockholmsregionen. Bromma förs fram som ett av dessa och det resoneras kring villor där som är av ordinär storlek och skick men som ligger i en prisklass på runt 10 miljoner. Var jag har fått dessa horribla uppgifter ifrån? Jo, Sveriges Radio har i dag i olika versioner berättat att det är en orättvis värld vi lever i. För de av oss som inte vill tro på detta kan jag rekommendera lyssning här. Eftersom stockholmsområdet också innehåller flera av landets fattigaste och socialt mest utsatta områden kan det inte nog poängteras att vi i vår huvudstad har att tackla en potensiell krutdurk, där social oro och dess konsekvenser kan komma att bli långt värre än vad som hitintills varit fallet. När orättvisorna blir alltför skriande uppenbara kommer människor att agera, förhoppningsvis kan detta då ske i ordnade demokratiska former men det kräver ju att politiker i maktpositioner och operativt verksamma beslutsfattare i övrigt inser allvaret! Och så är nog dessvärre inte fallet....., som det verkar.

SKL (Sveriges kommuner och landsting) inbjuder i samarbete med MSB(Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) till en konferens den 7/6 kring förhållningsätt inför de mer våldsamma konsekvenserna av den sociala oron. Jag tycker nog att det hade varit mer meningsfullt att i stället initiera en större diskussion kring hur vi skall förhindra social oro med ett rättvisare samhälle där barn och ungdomar i de socialt utsatta områdena får tillgång till en skola i närsamhället med kompetenta välbetalda lärare som är besjälade av att delge eleverna den bästa av det bästa i de pedagogiska sammanhangen.

Dessvärre lär väl detta vara omöjligt med den (M)-ledda Alliansen, som inte alls vill se de problem som växer fram i det samhälle de håller på att skapa. En politik som bygger på orättvisa skattesänkningar, som gynnar de redan väl tillgodosedda och som hyser väldigt lite medkänsla med de människor som har det svårt och som hunsas ut i arbetslöshet och fattigdom när trygghetssystemen allt oftare synes fallera. Ett samhälle som främst gynnar de giriga ”vinnartyperna”, som tycks sakna insikt om de uppenbara faror detta för med sig! Och räntan höjs och allt fler villor och bostadsrättslägenheter tycks utbjudas till försäljning. Vad nu detta kan komma att få för framtida konsekvenser?

4 kommentarer:

 1. Det finns mer tecken på detta med barnfattigdom och borgarnas oförmåga (ovilja?) att ta itu med problemet:

  http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/katrinekielos/article13001748.ab

  SvaraRadera
 2. Vad säger man om alla dessa medborgare som i sin egen egoism röstat fram fram alliasen?
  När kommer dessa att inse att de närt en orm vid sin barm.
  En gång i tiden kommer de att själva behöva den samhällshjälp som de nu verkar för att förstöra.
  Högern har väl aldrig varit ett parti för vanligt arbetande folk.

  SvaraRadera
 3. För den som undrar kan berättas att Blogger tydligen har haft problem som bl a medfört att Inlägg (det stämmer inte i mitt fall!) samt Kommentarer kan ha försvunnit! Eftersom just detta senare tycks ha skett här informeras på detta sätt:

  http://status.blogger.com/

  SvaraRadera
 4. ... i de socialt utsatta områdena där eleverna alltså får tillgång till en skola i närsamhället med kompetenta välbetalda lärare som är besjälade av att delge eleverna den bästa av det bästa i de pedagogiska sammanhangen.
  Jag är en sådan duktig lärare, inte välbetald dock. Men vad hjälper det att man nästan jobbar ihjäl sig, när en eller ett par elever stör och förstör för hela klassen? Funderar faktiskt på att söka en lugnare förort till nästa läsår.

  SvaraRadera