söndag 29 maj 2011

Skyll inte på välfärdsarbetarna!

Mitt under Stadens prestige-evenemang Stockholm Marathon och alldeles utanför Stadens eget museum vid Slussen skenar en buss ut i folkmassan dessbättre med enbart kroppskador (och psykiska-) som följd. Tydligen ren tur att ingen avled! Nu börjar jakten på en syndabock och självklart kastar sig massmedia över den kvinnliga chauffören med 10 års erfarenhet av bussföraryrket. Några få börjar dock nog så sakteliga inse att det självklart inte alls handlar om chauffören - som skulle kunna ha trampat på gasreglaget i stället för på bromsen - denna gång utan det måste helt enkelt handla om ytterligare ett tecken på att den privat organiserade välfärden – i detta fall driftat genom bussbolaget Keolis - håller på att krackelera. Bussen är 15 år gammal, sliten efter tuffa dagsverken i en krävande trafiksituation och med minimalt med skötsel och service och att bara behöva ge sig ut på Stockholms gator med ett fordon av denna kaliber känns helt absurt.
Min egen erfarenhet från SL under 70-talet påminner mig om att då plockades t ex Bussings dubbeldäckare ur trafik vid mitten av 70-talet efter att ha kommit i trafik 1967. Nu riskerar man både passagerarnas och förarnas liv - samt övriga trafikanter runt omkring på Stan - genom att låta det råa och cyniska vinstintresset råda och genom detta prioritera att spara in både på underhåll och på nyanskaffning av bussar. (M) med landstingsrådet Christer Wennerholm i spetsen tycks hitintills(!!) inte ha förstått allvaret och detta gör att han borde ställas vid skampålen för att skattebetalarna skulle kunna få möjlighet att visa sin avsky över vad som sker i vår stad! Besparingar för att klara av skattesänkningar i kombination med att låta vinstdrivna företag sköta ruljansen får följder oavsett vad det handlar om för typ av verksamhet och – var så säkra – detta kommer att innebära en drös av risker och komplikationer framöver..... Det är ju inte bara stadsbussar som är dåligt underhållna.

Vän av ordning vill självklart nu framhålla att detta inte alls handlar om beslut i Staden och förvisso är det så men även i Stockholms Läns Landsting sitter (M) och styr och vi vet ju vad detta med Alliansstyre har fått för följder för Stadens innevånare: Sämre äldrevård, överfulla kommunala skolor, dåligt bemannade förskolor, urusel parkskötsel, skral renhållning, oacceptabel vinterväghålling – ”you name it” – och till detta då landstingets mediokra insatser t ex i form av sämre sjukvård och ej fungerande kollektivtrafik kan knappast anses erbjuda stockholmarna en fungerande och tillfredsställande tillvaro. Det börjar allt fler av oss bli varse. Det privata egoismen hos den enskilde väljaren får väl dessvärre anses vara en klart bidragande orsak till att det ser ut som det gör? Tillräckligt många har ändå röstat på (M) och dess borgerliga medlöparpartier.....

3 kommentarer:

 1. Indragningar sker för att bekosta prioriterade områden. menar du att man ska avisa flyktingar och invandrare istället? Någonstans måste det sparas för att budgeten ska gå ihop när kostnader för välfärden ökar.

  SvaraRadera
 2. Jag jobbade i några år som busschaufför i Stockholms innerstad och har kört många av dessa bussar.
  Jag tycker att det inte är rätt att skylla allt direkt på underhållet. Det är helt enkelt för tidigt att peka på något.
  Bussarna är gamla, men bakom det slitna utseendet finns en robust maskin som är mer pålitlig än de flesta bussar som anskaffades de senaste åren. Just dessa Scania-bussar är därför så populära bland förarna. Jag kommer inte ihåg ett enda tillfälle då jag fick ta en buss med säkerhetsbrister.
  Kanske var det åldern eller underhållet som orsakade olyckan, men det inte är möjligt att veta i nuläget.

  SvaraRadera
 3. @Anonym: Nej, då har du missuppfattat mig totalt. Jag vill i stället tillföra ytterligare medel till välfärdssatsninger – bl a i våra förorter som börjar uppvisa tecken på social oro - och i dessa satsningar inbegriper jag självklart den kollektiva trafiken, så viktig för att ett samhälle skall fungera. Jag önskar alltså att man omdisponerar medel från t ex ”Afganistaninsatsen” (ja, för Gripenprojekt och annan onödigt relaterat till det militära) och förordar högre skatt för landets välbärgade oavsett om det är (M)-väljare eller (MP)-dito..... Jag är dessutom beredd att dra mitt eget strå till stacken!

  SvaraRadera