måndag 16 maj 2011

Världsbäst i höga betyg?

Det är alltså inte bara ett rykte att många av Stadens elever som går i de rätta skolorna får höga betyg utan att egentligen ha motsvarande kunskaper/färdigheter. I gårdagens SvT:s Agenda hänvisas till tidigare undersökningar – bl a genom Skolverket - och klargörs att utifrån kraftigt avvikande resultat mellan de nationella proven och själva slutbetygen kan konstateras att så verkligen sker och att det sker i stor omfattning!

Det är därför lätt att misstänka att detta är särskilt vanligt förekommande i en stad av Stockholms typ, där en omfattande friskolereform gett fria händer åt privata vinstdrivande företag – inte så sällan av riskkapitalkaraktär - att dra elever till sig med olika löften om framgång i livet. I programmet finns två klart sevärda Svtplay-avsnitt som jag gärna vill rekommendera till läsare, dels ett kort reportage kring själva företeelsen och hur bl a elever uppfattar denna flagranta orättvisa och dels en debatt i frågan mellan utbildningsminister Jan Björklund och professorn i nationalekonomi Magnus Henrekson.

Det torde efter att man tagit del av innehållet och fått klart för sig att t o m Jan Björklund – med sina erfarenheter från Stockholms Stadshus – inser att något måste göras åt det han kallar ”betygsinflation” nu vara glasklart att utbildningsborgarrådet Lotta Edholm måste ta bladet från munnen och t ex i sin vanligtvis aktuella blogg redovisa hur Staden tänker sig att ta sig an denna absurditet framöver..... En skola som i sammanhanget nämns – tydligen genom tips från elever - som särskilt benägna att ge höga betyg åt sina elever namnges Jensen Education, som har en drös med förskolor, grundskolor och gymnasier i Staden. Det kanske är läge att Utbildningsförvaltningen visar visst intresse för åtminstone denna skolkoncern. Till att börja med..... Förhoppningsvis skall väl också Skolinspektionen i sinom tid agera?

1 kommentar:

  1. Friskolefiaskot blir alltmer uppenbart. I alla dess aspekter:

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13042643.ab

    SvaraRadera