torsdag 27 oktober 2011

Cynisk privat handel kring vården av äldre..

Det som nu pågår i Staden börjar få allmer makabra inslag. Det jag tänker på är självklart detta med omsorgen om våra äldre, där det den senaste tiden framkommit inslag som måste göra även inbitna Alliansvänner bekymrade för att inte säga mycket upprörda?

Moderaternas dominans i Alliansen medför att de är beredda att göra allt för att få en tidigare väl fungerande välfärd i kommunal/egen regi att till varje pris förbytas mot vanvård i privata entreprenörers vinstintresse. Det senaste exemplet är att låta Attendo Care, som på Södermalm å det grövsta misskött sina åtaganden vid Vintertullen och därför inte får fortsatt förtroende att driva verksamhet där nu plötsligt är aktuella för att ta över Katarinagården, ett kommunalt drivet vård- och omsorgsboende, som fungerat bra och där de gamla trivts och de anhöriga känt trygghet.

När nu det ansvariga borgarrådet Joakim Larsson nu tvingats fram i ljuset och ställt upp för en intervju i dagens ABC tycks han på ett närmast förvånansvärt sätt vara opåverkad av den senaste tidens fiasko kring turerna runt det av Carema Care drivna Koppargården, där allt talar för att entreprenaden snabbt kommer att avslutas och sedan övergå i stadsdelens egen drift... Det får man väl ändå förutsätta när den privat drivna omsorgen uppvisat sådana graverande brister? Säker är man dock inte i Alliansens närmast okänsliga strävan att låta vinstdrivande riskkapitalister ombesörja vården av Stadens äldre.......

Jag minns när Kungsholmens stadsdelsförvaltning för ett par år sedan var i en liknande sitution vad gällde det då av vårdbolaget Aleris drivna Serafens vård och omsorgsboende. Otaliga Lex Sarah- och Lex Mariaanmälningar hade aktualiserats och de anhörigas och de boendes upprördhet över vanvård, dålig bemanning och över huvud taget tingens ordning i stort medförde att stadsdelsnämnden till slut – egentligen alldeles för sent – tvingades att säga upp entreprenaden och låta verksamheten – med gigantiska insatser av alla inblandade och till stora omställningskostnader – övergå i egen drift.

Det börjar bli dags att få ett slut på denna misshushållning av offentliga medel och det är dessbättre allt fler medborgare som nu börjar inse att detta med privatisering av välfärden har kommit till vägs ände!!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar