tisdag 18 oktober 2011

Råcksta sjukhem – ett tecken i tiden!

Råcksta sjukhem har sedan 1971 då det stod nybyggt och klart drivit äldreomsorgsverksamhet i Stadens regi. 2008 blev sjukhemmet - efter att under flera år ha haft vissa inte alls obetydliga problem med kritik över hur vården/omsorgen bedrivits - konkurrensutsatt/privatiserat genom Carema Care och namnet byttes då till Koppargårdens äldreboende, säkert för att på det sättet markera nyordning och avståndstagande mot ”den gamla inrättningen”.

Hur det har gått sedan dess har på ett mycket bra sätt tagits upp av DN, som i början av oktober tog upp ”de oacceptabla förhållandena” som aktualiserats av en där verksam läkare. Sedan har det duggat tätt med artiklar, debattinlägg och senast i dag försöker stadsdelsdirektören vid Hässelby-Vällingby sdf förklara varför de de skrev om ärendet till stadsdelsnämnden på ett så utstuderat tillrättalagt sätt uppenbarligen för att tillfredställa Alliansens företrädare i Staden och i stadsdelsnämnden. Jag erkänner direkt att jag blev besviken eftersom jag till skillnad från många övriga stadsdelsdirektörer(ingen nämnd och ingen glömd) trots allt har haft rätt höga tankar om Leffe Spjuth...... Nu sällar han sig till det övriga gänget av alltför högt avlönade tjänstemän präglade av feghet inför makten och frenetiskt klamrande sig kvar vid köttgrytorna.

Detta ärende måste väl ändå göra det helt klart för de som alls inte velat erkänna att en privatisering av en kommunal verksamhet - faktiskt oavsett vilken typ av välfärdstjänst det än må handla om – är ett uppenbart risktagande. Aktiebolag som vill gå med vinst (SIC!) har en användbar metod/strategi för att nå detta mål i de aktuella sammanhangen och det är att spara in på personalkostnader, administrativa kostnader och det som i övrigt kostar såsom städning, underhåll, trivselkostnader, maten och resten.... Sedan är det viktigt att chefen får en hög lön, en mycket hög lön!

Avslutar detta inlägg med att länka till Laura Hartmans debattinlägg ”Hur får vi konkurrensutsatt välfärd att fungera optimalt?”. Laura Hartman var tidigare forskningschef vid SNS och tvingades under viss uppståndelse säga upp sig där eftersom en rapport hon varit ansvarig för retade upp näringslivsrepresentanter och Alliansföreträdare. Vad hette rapporten? Jo ”Konkurrensens konsekvenser” och sedan förstår alla resten. Jag har skrivit om detta här tidigare!

Tillägg 2011-10-26:
I går kväll tog stadsdelsnämnden i Hässelby-Vällingby enhälligt det helt nödvändiga beslutet att föreslå kommunstyrelsen att de skall avsluta entreprenaden med Carema Care vad gäller Koppargården. Jag har saknat den ansvarige för Stadens äldre- och ytterstadsfrågor – Joakim Larsson(M) - i detta bedrövligt handlagda ärende men nu lär han väl kanske tvingas släppa sina favoritfrågor(?) en stund och kommentera detta?

1 kommentar:

  1. Det börjar snart bli dags för UG att ta sig an denna stadsdel och dess stadsdelsdirektör:

    http://www.dn.se/sthlm/han-anmalde--och-gick-miste-om-tjanst

    SvaraRadera