måndag 1 februari 2010

Tidiga lärdomar och konsekvenser av GS-IT

Det framstår redan i detta mycket tidiga skede av överföringsprocessen (GS-IT) som klart att Volvo-IT inte riktigt har förstått omfattningen av det arbete som det innebär att byta ut all aktuell hårdvara, att ta över driften av Stadens IT med alla dess applikationer och att samtidigt utföra detta under en rätt begränsad tidsperiod i en föränderlig situation! Dessutom med en central IT-avdelning – SLK-IT – som inte har haft en aning om hur det ser ut i verksamheter utanför Stadshuset och heller inte brytt sig om att inhämta denna information ute på stadsdelar, skolor, förvaltningar och bolag! Ett extremt dåligt utgångsläge, där Volvo-IT med uppbådande av all tillgänglig expertis nu gör allt – med de extremt dåliga förutsättningarna, inte minst ur logistiskt hänseende – för att ro skutan i land!

När man då läser artikeln från den 29/1 i Computer Sweden slås man av den misstanke som hela tiden funnits sedan det överraskande beskedet kom att Stockholms Stad valt Volvo-IT som outsourcingpartner.

Var beslutet grundat på att Volvo-IT erbjudit det ekonomiskt mest fördelaktiga alternativet som det inför politikerna gick att motivera? För inte kan det väl ha funnits andra bevekelsegrunder att överlåta detta svåra projekt till en i kommunala sammanhang helt oerfaren samarbetspartner?

Nu är ju Volvo-IT inte alls med bland de stora drakarna i denna vägledande upphandling av IT-tjänster. Man förstår varför!



Fler artiklar i Computer Sweden angående Kammarkollegiets upphandling.

Volvo-IT hamnade på plats elva i Kammarkollegiets ranking. Computer Sweden 1/2.

Volvo-IT säger att dom är överaskade att dom inte är med i Kammarkollegiets stora upphandling Computer Sweden 1/2.

9 kommentarer:

  1. Jag och de övriga data/medialärarna på min arbetsplats bävar inför hösten när vi skall låsas in i det nya systemet....

    SvaraRadera
  2. Inblandade aktörer i överföringsprojektet är inte alls överraskade över att Volvo-IT inte bedömts riktigt räcka till i dessa sammanhang. Dock gäller fortfarande att det största ansvaret för de tillkortakommanden som redan tidigt i processen uppenbarats mest kan hänföras till SLK-IT:s urusla förberedelsearbete. Det är lätt att flabba rått över Volvo-IT:s valhänta klantigheter när det handlar om att lösa de logistiska problemen, att få till stånd en fungerande ”Paraplydator” för de privata entreprenadernas användare, att få skolornas två(!) separata nät att fungera - dels det administrativa och dels EDU(det publika) - och att få Stadens olika Intranät att fungera i den situation som planerats. För att nämna några aktuella problem! Här hamnar det ju bara om att Volvo-IT tvingats ”att stå med brallan vid fotknölarna” därför att de inte fått korrekt information om vad som gäller! Då är det inte så lätt att vara framgångsrik....

    SvaraRadera
  3. Samtidigt borde väl Volvo IT börjat svettas en del redan när det stod klart att de var 150 miljoner billigare än EDB? Jag hade nog tagit mig en rejäl funderare i vad samtliga övriga anbudslämnare räknade på som blev så mycket dyrare än det man själv räknat på.

    SvaraRadera
  4. Instämmer med vad Johan sa, borde man inte tänka: "vad har vi missat?"

    SvaraRadera
  5. Är det fler än jag som undrar var Sthlms Stads IT-direktör har tagit vägen.. När hörde/såg någon henne? Borde hon inte vara "med på plan" när Staden är i inledningsfasen av detta stora projekt? Det kan väl inte vara så att hon "hoppat av"?

    SvaraRadera
  6. Det kanske är någon som också har noterat att Irene Svenonius, Stadens stadsdirektör. plötsligt 22/1 har slutat blogga på Intranätet. Efter att hon där framfört kritik mot de bristande förberedelserna.....

    SvaraRadera
  7. http://www.dn.se/sthlm/forsenat-it-projekt-skapar-frustration-i-stans-skolor-1.1041108

    SvaraRadera
  8. Cloudos.seFölj
    Alla stockholmare kan erhålla gratis datorer!
    2010-10-23 18:26
    Alla stockholmare kan erhålla gratis datorer!
    71 250 kronor är priset för varje dator i det av Stockholms stad undertecknade IT-avtalet för en femårsperiod från och med i år.
    Då ingår 12 500 för datorns driftkostnad under perioden.
    En hygglig portabel 11 tums dator med hårdisk kan man köpa för ungefär 2 500 kr. Man får då en lättanvänd praktisk dator med ett bra operativ och grundprogram för detta låga pris.
    Det ger 28 elever möjlighet att erhålla en dator, istället för en per elev.
    Då man inhandlar 44 000 datorer till detta priset, kan man beräkna hur många som skulle kunna få en dator om man i stället använde sig av en ovanstående 11 tumsdatorer.
    Ett enkelt räkneexempel ger följande resultat 28 * 44 000 = 1 230 000.
    Över en million elever kan då erhålla datorer ifrån Stockholms stad!
    Eftersom det endast finns 80 000 elever så kan alla invånarna i Stockholm erhålla en dator, plus samtliga invånare i kommunerna utanför Stockholm! Tänk dig att uteliggarna kan surfa med sin gratis erhållna dator på "wifi"-ställen i storstadsregionen efter arbete och bostad! Vilken glädje för alla våra kära på ålderdomshemmen som kan hålla kontakt med sina barnbarn och barnbarns barn!
    Varför byter och slänger Stockholms stad 44 tusen datorer som står på olika skolor i Stockholmsområdet mot nya? När man kan återanvända dessa och få 88 000 datorer istället? Eller att köpa billigare läsplattor eller små datorer/notebooks så att samtliga 128 000 elever och anställda kan erhålla dessa datorer.
    Skrotar man alla bilar när man köper nya?
    Slänger man alla läroböcker när man köper nya läroböcker?
    Skall vi inte eftersträva ett hållbart samhälle där vi inte slösar med våra resurser utan använder precis bara det vi behöver för att få vardagen att fungera ekonomiskt och praktiskt.
    Varför skrives dessa avtal ?
    Om man använder "Moln" eller "Cloud" så blir driftkostnaden ännu lägre och programkostnaden närmast obefintlig. För att då körs allt i en gemensam datacentral och då kan man rationalisera och erhålla fördelar med hög pålitlighet och med obefintliga virusproblem.
    Priset blir totalt mycket lägre!
    Lite information som kanske inte dyker på varje dag, vi har totalt i Sverige 1 419 620 elever i systemet, då menar jag alla i olika län och kommuner i vårat rike! Jag vill nu tacka alla skattebetalarna i Stockholm för att de nästan kunde betala för hela Sveriges rikes elevers datorer, så att man kunde utdela datorerna till alla elever i hela vårat fina Sverige! Men tyvärr det blev ingen ökning med datorer hos er i Stockholm för att det blev bara 50.000 datorer kvar och resten dom som fanns i systemet blev slängda?Alltså vad blev kvar av datorerna? En Tumme!
    http://www.skolverket.se/sb/d/1718#paragraphAnchor0
    Mer information om hur man sparar och blir effektiv finns på http://cloudos.se/
    Länk:http://upphandling24.idg.se/2.1062/1.304959/lyft-ut-elevdatorerna
    Länk:http://overtalig.blogspot.com/2010/03/skolornas-prob

    SvaraRadera
  9. Vad har vi här då? Cloudos.se tycks i sin kommentar utnyttja Holmgång för egen(?) marknadsföring och dessutom en intensiv sådan! Det är jag beredd att ha överseende med om det är så att det finns åtminstone en uns av vederhäftighet i det som presenteras. Vid en hastig genomläsning av en av de tre kommentarerna – som alla tycks ha i stort sett samma innehåll – reagerar jag främst på det tvärsäkra påståendet att avtalet med VIT förorsakar Sthlms skattebetalare så stora kostnader att den aktuella totalsumman skulle kunna bekosta en dator – om än av sämre klass - till varje kommuninnevånare. Detta ställer jag mig nog trots allt direkt tveksam till. Det blir dyrt nog ändå och ställer till det för undervisningen, så att det är sannolikt att många elever får en sämre IT-förberedelse inför det kommande arbets- och vuxenlivet under GS-IT än de hade fått med det gamla upplägget med en lokal IT-funktion på – i stort sett - varje skola.

    SvaraRadera