fredag 18 juni 2010

Server down.........

Så börjar det till slut så sakteliga gå upp för SLK-IT (och kanske för VIT, som väl snabbt vill åt den begärliga hårdvaran) att det börjar bli dags att ta ner och avsluta de gamla lokalt placerade novell-servrarna samt – när det är görligt/möjligt(!) – övriga servrar (oftast bestyckade med operativ från Microsoft men säkert i vissa fall också med opensourcebaserad programvara) som gjort tjänst för diverse andra i sammanhanget viktiga uppgifter; lokalbokningsystem, inpassagesystem, system för scanning osv... You name it?

Ut till förvaltningar kommer fn propåer med krav på redovisning till Tieto av i verksamheten aktuella servrar och när de kan tas ned och samtidigt förfrågningar om när användare och funktioner kan tas bort och om några undantag möjligen finns....?

Detta torde stressa upp de lokalt beslutsföra som ofta inte har en susning om vad detta handlar om och den eventuellt(?) kvarvarande IT-personalen står även de något frågande.... De har inte alls blivit kontaktade i detta skede trots att de från SLK-IT:s sida för månader sedan fick uppfattningen att en tidsplan var under utarbetande och att det snart(!) skulle komma instruktioner hur detta arbete/dessa insatser skulle arrangeras på ett för alla inblandade mest konstruktiva sättet. Så blev det alltså inte i denna sengångaraktiva epok i Stadens IT-historia utan till slut blev man alltså tvungen att låta någon annan än ”de som har haft hand om det” utföra jobbet... Lycka till borde man nog avsluta med?

4 kommentarer:

  1. En del är säkert stolta i dag, t ex ledande tjänstemän i Sthlms Stad då kronprinsessan äntligen är i hamn. Inte ens publiceringen i DN i går som klargjorde att "högsta tjänstemannahönset" har absurda 136000:-/mån. i lön kan göra (M)-gänget missbelåtna. Jag tror t o m att de gillar "Svenoniusbloggen" på Intranätet, där bl a detta publicerades 15/6:

    "Kunde i helgen glatt konstatera att min dator nu kan konster som inte gick förut. Jag kan vara uppkopplad mot nätet när jag åker bil. Maken kör och jag kan numera plåga omgivningen med mail också vid transport till och från Småland. Varning härmed utfärdad! :)"

    SvaraRadera
  2. Jo, det var ju också en kommentar. Det upplägget hade jag ju behövt till en inlägg... Nej, jag hade tänkt sluta att redovisa dumheterna som stadsdirektören presenterar på sin Intranät-blogg. Det börjar ju närma sig lyteskomiken att redovisa hennes små tvärsäkra plattityder, som ingen av hennes medarbetare tycks ha mod att avråda henne från att publicera... Så från min sida är det slut med slikt! Stadsdirektören is going down skulle man kunna säga - om det inte missförstås - för att ansluta till ämnet för det ursprungliga inlägget!

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  4. Om jag inte är helt ute och cyklar nu, så visade det sig att den första insatsen vad gäller de lokala servrarna blev … mindre bra. Flera stadsdelar och förvaltningar har fått sina gamla användarkonton borttagna, ibland utan att det ens förvarnats om detta eller för att den som gett klartecken till detta glömt bort att förvarna och - antagligen - inte alls förstått innebörden och konsekvenserna.
    Det verkar vara bråttom nu? SLK-IT ligger på och jagar beställarkompetenta för att få den gamla servervagnparken avslutad. Dessvärre har VIT inte alltid fått vidareförmedlingen av e-posten från gamla lokala upplägget till det nya Göteborgsbaserade ordnad innan man lät Tieto radera alla gamla användarkonton vilket innebar att vissa förvaltningar – jag säger INTE vilka – fick lov att gå ut och informera om att gamla e-postadresser absolut INTE fick användas längre. Snyggt jobbat, VIT! Och stackars Tieto fick göra hundjobbet.... Man undrar när VIT:s utsända styrkor (Info-Care) nu dyker upp för att plocka med sig den aktuella hårdvaran (S:t Erik Net-servrar och de lokala Windows-servrarna som i många fall fortfarande har konkreta uppgifter) och hur kommer de då att hantera denna situation: Vem var det nu som hade nyckeln/koden till serverrummet......? Övertalig kanske eller på semester?

    SvaraRadera