onsdag 16 juni 2010

En nyhet så god som någon!

I dagens DN informeras att Stadens förre fastighetsdirektör, som fick avgå direkt i april med två årslöner när det efter en granskning av Stadens revisonskontor visat sig att det förekommit oegentligheter i hans fakturahantering, skall åtalas för trolöshet mot huvudman. Personen i fråga var självfallet tillsatt av stadsdirektören Irene Svenonius – som i samband med det akuta skedet inte alls ville uttala sig för massmedia – och som sedan tidigare enligt trovärdiga källor haft en koppling till honom sedan hennes tidigare engagemang i Staden och nu undrar man om det kanske ändå inte är läge att stadsdirektören redovisar vad det får för konsekvenser av materiell karaktär att hennes skyddsling(?) – äntligen – nu åtalats.

Om jag minns det hela korrekt hade han en månadslön på 90.000:- och denna borde man väl rimligtvis kunna hålla inne med i avvaktan dom? Men så kan man kanske inte behandla partikamrater och gamla tidigare betydelsefulla chefer?

Vad har detta att göra med GS-IT och dess konsekvenser undrar säkert den rättrådige.... Jo, det som slår en är hur lite som finns redovisat kring hur upphandlingen av GS-IT egentligen gick till. Vi fick klart för oss att det billigaste erbjudandet var det som skulle gälla samt att Volvo-IT/VIT (helt okända för de flesta av oss inblandade i IT) var den outsourcingpartner Staden valt och vi fick rätt tidigt klart för oss att det INTE skulle bli fråga om någon verksamhetsövergång.

De fackliga organisationerna blev nog lite ”tagna på sängen” och handlingsförlamade när de insåg hur lite Stadens ledning med IT-direktören Anette Holm i spetsen brydde sig om detta med kravet/förväntningarna på verksamhetsövergång och lugnades möjligen någon kring de initiala bedyrandena från hennes sida om att vissa anställningar skulle komma att erbjudas av VIT. Så har det inte blivit om man bortser från det fåtal (6 st?) som erbjudits arbete efter sedvanligt ansökningsförfarande vid VIT:s lokalkontor på Hantverkargatan 3 (i lokaler i nära anslutning till SLK-IT!!).

Med tanke på hur mycket problem det varit hitintills med genomförandet av GS-IT så undrar man om det inte hade varit smartare att anlita någon av de mer etablerade bolagen med mer kunskap och erfarenhet från offentlig förvaltning. De hade antagligen också varit mer intresserade inför detta med verksamhetsövergång och kanske t o m positiva till detta. Det skulle inte vara helt fel om någon journalist besjälad av att gräva i frågor av denna karaktär skulle kunna ta fram lite bakgrundsfakta. Vad var det egentligen som hände och hur kunde det bli så fel? Börja med att kontakta Anette Holm om hon nu är beredd att låta sig intervjuas av andra än datorpressens journalister i sammanhang som ”CIO of the year”, ”landets kvinnliga makthavare” eller ”Stockholms Stads IT i världsklass”.

3 kommentarer:

  1. Jo Ove, jag har gått länge med likadana tankar i huvudet om vad skulle hända om en journalist skulle gräva i "HOLM-AFFÄREN"? Vad skulle man hitta då? SLK mörkade från början tycker jag. Personligen är oerhört besviken på Staden som arbetsgivare trotts att man trivs bra i sin hemförvaltning.

    SvaraRadera
  2. Citat från lektion.se:

    "På vår skola har Volvo IT tagit över driften. Jag hade positiva förväntningar men är gruvligt besviken. Varenda gång vi ska arbeta med datorerna tvingas jag att sitta i support i stort sett hela lektionen. Eleverna har inloggningsproblem, de kan inte starta vissa program och de kan inte se sin hemkatalog. Vi lärare är oerhört frustrerade över detta. Eleverna ska vi inte tala om. Hur fungarer Volvo IT på din skola?"

    SvaraRadera
  3. Låt mig säga så här att första dagen VIT tog över driften i min förvaltning, satt jag som tekniker i supporten så pass länge att jag var tvungen att ladda min mobil 2 ggr den dag, fast mobilen var fullladdad på morgonen.

    SvaraRadera