torsdag 16 september 2010

Ofelbar eller bara lätt oroad?

Så kom då IT-direktörens klargörande i dagens DN kring hur arbetet med GS-IT fungerat hitintills. Enligt henne ett exempel på ”en utrullning i världsklass – helt enligt avtalet” och man förvånas inte alls. Anette Holm har ända från starten på GS-IT försökt hävda att allt går enligt planerna trots att inblandade på plats kunnat konstatera omfattande klantigheter – inte så sällan relaterat till SLK-IT:s inkompetens – och stora förseningar. Smidigt löste SLK-IT detta med diverse revideringar av avtalet så att allt skulle se bättre ut och VIT skulle få jobba på utan att behöva betala diverse vitesbelopp, just m a a förseningar och ej uppfyllda avtalspunkter. Allt detta torde vara formella ärenden av allmän natur, möjliga för alla att ta del av.
Det handlade i det första skedet av GS-IT-införandet – under slutet av 2009 - om några bostadsbolag och om vissa utvalda(?) stadsdelar och det fanns många av oss som redan då befarade att de stora problemen skulle komma när skolorna, de tekniska förvaltningarna och de mer – för Alliansen i alla fall – prestigefulla bolagen skulle bli aktuella för ”utrullning”/GS-IT. Mycket av det Anette Holm säger i artikeln talar för att hon inte riktigt har på fötterna i sin argumentering kring den lyckade ”utrullningen” och man får onekligen intrycket att hennes medarbetare inte riktigt vågat informera henne vare sig om uppkomna besvärligheter eller kring mer katastrofala följder. Ett arbetsklimat där ”budbärare” inte har modet att framföra tråkiga besked till chefen brukar få just denna typ av märkliga konsekvenser......

6 kommentarer:

  1. Håller ordet världsklass på att förlora sin innebörd? Och hur mycket kritik tror sig utbildningsförvaltningens toppskikt kunna tysta ner genom att hävda att kritikerna i staden är primitiva, förändringsobenägna och allmänt negativa personer som till skillnad från den upplysta beslutande eliten inte drivs av logik utan av sina reptilhjärnor? (Kommer ni ihåg den föreläsningen?)

    SvaraRadera
  2. Var tog de 78 miljonerna vägen som tilldelades skolorna i övergången? IT-gurun menar att staden sparat 30 miljoner redan....

    SvaraRadera
  3. Hur många friskolor har köpt in sig i GS-IT konceptet?

    Kriget mot den kommunala skolan fortsätter.

    Minskad elevpeng med 50 procentenheter och fördubblade IT kostnader.
    Sannolikt även ökat elevtapp till närliggande friskolor som har datorer där eleverna kan bestämma över själva.

    Ha höga förväntningar på eleverna!

    SvaraRadera
  4. Vet inte om ni sett denna, men här är iallafall en konsekvensanalys.

    Lite sent kan tyckas...

    http://www.idg.se/polopoly_fs/1.304959!konsultrapport%20om%20gs-it.pdf

    SvaraRadera
  5. Jag har läst kommunfullmäktigeprotokollet inför GSIT.

    De enda som överhuvudtaget yttrade sig var vänsterpartiet.

    Samtliga övriga partier var tysta.

    V eller S är en garant för att riva upp avtalet och behålla lokalt anställda tekniker.

    SvaraRadera
  6. Annete Holm i DN den 16 sept:
    "– Vi har upphandlat en grundplattform. Det är upp till varje skola att bestämma vilka program de vill ha. Plattformen i sig driver inte på eller hindrar den pedagogiska utvecklingen, den skapar förutsättningar för att alla stadens verksamheter, snabbt och kostnadseffektivt, ska kunna utveckla eller införa nya system".
    Hon glömde att redovisa att kostnaden för varje program/uppdatering är minst 8 500 kr, och som inte går att komma undan eftersom VIT-avtalet säger att detta ALLTID SKALL SKE VIA VIT. När IT-teknikerna fanns på skolorna så var kostnaden 0 kr, förutom lönekostnaden förståss, eftersom detta ingick i teknikerns arbetsuppgifter!
    Det är ju egentligen inte själva tekniken som kritiken riktar sig emot, utan själva VIT-avtalet som omöjliggör all självständig utveckling ute på skolorna.
    Lås upp samtliga datorer för lärare så de fritt kan jobba i sina datorer med installationer, modifieringar mm, utan att behöva betala fantasikostnader till VIT!

    SvaraRadera