söndag 5 september 2010

Trådlöst i skolorna – ingen direkt succé?

Jag har informerats om att utbildningsförvaltningen har beställt WLAN via STOKAB/Cygate till alla gymnasieskolor och grundskolor och att detta har medfört diverse problem och – inte att förglömma – stora extra kostnader för utbildningsförvaltningen/skolorna.

VIT har dessvärre klantat till det med felaktiga WLAN-kort i en hel del av de levererade datorerna och detta har föranlett datorbyten, med ofta 2-3 månaders försening som följd. Så här i efterhand har det kunnat konstateras att dessa felaktiga kort inte stödde den nya 802.11N-standarden, dvs den standard som de nya accesspunkterna kräver och med avsaknad av IP-adress, så blir det ju ingen bra funktionalitet om ens någon alls som man kan ha någon nytta av.

På VIT:s Serviceportal har det nu under några veckor klargjorts att "det är fortsatta problem", att "undersökning pågår" osv. Och med tanke på att skolstarten är passerad sedan mer än ett par veckor tillbaka så borde detta utgöra en rätt saftig skandal, inte minst i valtider.

Utbildningsförvaltningen har säkert satsat 150 miljoner – en grov uppskattning, det erkännes - på sitesurvey/installation/kabeldragning osv i SAMTLIGA skolor.

Detta borde väl om något intressera oppositionen i Staden. Roger Mogert(S) har ju t ex tidigare mer eller mindre krävt Sten Nordins avgång m a a ”usla finanser som en följd av GS-IT" i interpellationsdebatter i stadshuset. Nu har han chansen och är tyst, så tyst...

27 kommentarer:

  1. Hur många friskolor kommer nu köpa in sig i GS IT konceptet?

    Nej just det, friskolor följer internationella IT-pedagogiska rön. Och där har Apple Mac plockat marknadsandelar under lång tid.

    Men, det är ju bara IT för en skola i världsklass. Vem bryr sig?

    Ingen på SLK iallafall, där har man mest varit intrsserad av att erbjuda VIT finfina affärsmöjligheter och volymtjänster.

    NÄR kan skolorna se att det blir billigare?

    Nej just det, VIT klarar ju inte att skicka specficerade fakturor så ingen vet vad de betalar för.

    En skola i världsklass!

    SvaraRadera
  2. Fick just veta att att mågon möjlighet att koppla upp sig till mobilt bredband via de här nya Volvodatorerna finns inte. Det var tydligen inte tänkt så att något tiotusen lärare med 10 timmars förtroendetid (dvs. icke-arbetsplatsförlagt) ska kunna jobba med jobets bärbara någon annanstans än på jobbet eller hemma. På bussen, pendeltåget, på lantstället... sådant finns liksom inte i beslutshavarnas värld.
    Att försöka få en fråga om deta besvarad eller någon förklaring blir rena Kafka.

    SvaraRadera
  3. @Patrick. Tips - det finns bärbara Volvodatorer med inbyggt mobilt bredbandsmodem, bara att sätta i sitt SIM-kort, då slipper man ha ett separat modem "hängande" vid sidan.

    SvaraRadera
  4. Jag jobbar mycket med Adobes program både i min lärargärning och som delaktig i utvecklingen av skolans olika webbplattformar. Just nu sitter jag och skriver på min egen privata dator med Linux Mint samtidigt som GSIT-datorn förgäves försöker öppna en uppsättning ikoner (png 16X16 pixlar). Ännu efter 1.5 timme har Photoshop inte lyckats visa en enda av dessa förhållandevis små filer. Kan det vara så att vi får leva med detta i 5-9 år eller är det bara inkörningsproblem? (Vi kanske får hålla oss till Clip-artbiblioteket i Word)

    SvaraRadera
  5. Kunde alla tidigare installera precis vad de själva ville på datorerna? Fanns inte några begränsningar i egna installationsmöjligheter? Måste ha varit ett oerhört underhållsarbete.

    SvaraRadera
  6. De nätverkspunkter som Cygate satt upp klarar inte av att strömma media så bra heller så nu blir det svårt att visa filmer från Medioteket.

    Dessutom kan en person som lyckas surfa på YouTube, SVT play och liknande sidor, ta mer eller mindre upp hela kapaciteten från en nätverkspunkt så de övriga som också ansluter via den kan få stora problem att ens komma åt nätverket.

    Fast detta är ju inte ett så stort problem eftersom somliga bärbara datorer inte levereras med drivrutin till det trådlösa nätverkskortet. Har man tur kommer det när man ansluter med kabel, fast det står ju på kö tillsammans med alla andra program som ska skickas över till datorn.

    När det gäller mobilt bredband och Volvos datorer så finns det åtminstone ett modem som är certifierat, dock har jag inte koll på vilket.

    SvaraRadera
  7. Fy fan vad klantigt

    SvaraRadera
  8. "
    Anonym sa...
    Kunde alla tidigare installera precis vad de själva ville på datorerna? Fanns inte några begränsningar i egna installationsmöjligheter? Måste ha varit ett oerhört underhållsarbete.
    7 september 2010 14:05
    "

    Tidigare bestämde skolorna over sådant själva.
    En del körde hårt nedstrypta rättigheter medans andra körde alla som administratörer.
    Erfarenheten är att det blir väldigt lite problem. Skolorna kan det här. Vi har lång erfarenhet. Vad ska vi med konsulter till?

    Ge skolorna bra priser på datorer, snabbt internet och resten fixar vi själva.

    GS IT är det ingen som vill ha. Det är väl därför de måste tvinga ut skräpet.

    8 år med konsultrobotar med noll pedagogisk insikt.

    SvaraRadera
  9. Intressant allt detta.
    Kanske man ska lägga till att
    1.
    skolorna numera lägger upp sk gerilla-nätverk med program man anser inte ha råd att certifiera (= anpassa till Volvos standard) för 17 000 kr. I praktiken betyder det att man under migreringen smugglar undan maskiner som inte kommer med i Volvo:s/Dell:s stora stöld från skattebetalarna och lägger programmen på dem. Helt förbjudet i Volvo:s avtal med staden, men ekonomiskt för den lokala skolan, dvs för skattebetalarna
    2. numera lämnas från Volvo:s sida allt flitigare sk 'lokal administratörsrättighet'dvs den lokalt datoransvarige kan skaffa ett antal maskiner där hon/han lägger in program som inte certifierats Volvo. Ävenså detta helt i strid med stadens och Volvos avtal.
    3. Stokab:s lokala trådlösa nät i allt större utsträckning utnyttjas av den lokalt dataansvarige med maskiner som smugglats undan i inventeringen, på dem kan man köra allt det man inte får köra i avtalet mellan Volvo och staden. Undrar vem som tänkt ut denna perfekta strategi att underminera Volvo:s avtal med staden? Ha-ha, säger vi alla som vet svaret.
    4. det inte för den lokala skolan finns något som helst tak för allokering av data. Den lokalt dataansvarige har alltså inte en susning hur mycket data som får lagras i förhållande till priset, prislistan är nämligen 'hemlig' och den ansvarige vet alltså inte var taket finns.
    På så sätt skriver Stadshushögern avtal för att berika detta bilförtag på dekis.
    Vi vet alla varför.
    Stadshushögern suktar nämligen att efter den politiska karriären sno åt sig jobb i näringslivet med tjusiga parasitära pensionsavtal.
    skrivet av
    MULTATULI(född 1860)

    SvaraRadera
  10. MULTATULI, det är inte konstigare än så¨att St Erik Komms avtal med skolorna fortlöper.

    St Erik Komm är systemägare till nätet. Inte VIT.

    Skolorna kanske kan komma en liten bit framåt genom att hosta applikationer på en server som är undantagen GS IT genom kryphålet drift och underhåll.

    Frågan är hur länge detta kryphål håller dvs innan den politiska piskan börjar stänka blod även här?

    En annan fråga är skollagen. Den ger nämligen rektorerna rätt att besluta om inköp av teknik och pedagogiska hjälpmedel.

    En dator är ett pedagogiskt arbetsverktyg...


    Men även här viner den politiska piskan och då väger skollagen lätt. Alla rektorer vill ha förnyat förtroende.

    Politikerna är inkompetenta och är styrda av SLKs tjänstemän.

    Tack SLK för en skola i världsklass!

    Tack VIT för en inkompetens!

    Grattis till champagnen och segelbåtarna!

    SvaraRadera
  11. Prislista och avtal finns på intranätet och är inte hemliga.

    SvaraRadera
  12. Det finns visst möjlighet att koppla upp sig externt via GSM/WAN.
    Den behörighetsansvarige beställer via portalen programmet TeliaConnect Homerun med kort samt programmet Ciscos VPN-klient.
    Därefter skall skolan/enheten beställa sk. säkerhetscertifikat till varje dator som skall ha anslutningen. Detta görs via STOKAB:s webbportal.
    Sen är det bara att köra externt in i Stockholm stads nät.
    Detta har jag sett att det fungerar.
    Men jag misstänker att SLK är ganska så ovilliga att gå ut med det här.
    Den är nog mer avsedd de som anser sig vara väldigt viktiga. Hurvida man som lärare anses vara det, vet jag inte.
    Men jag tror att man därigenom sköta sitt jobb, inte räknas högt nog.
    Men att man som viktig person skall kunna laja lite och impa är viktigt nog.
    Upp och ned är denna värld......

    SvaraRadera
  13. Det verkar rätt krångligt att böka med vpn. Och onödigt. Det är fullt möjligt och inget kontroversiellt att vid behov koppla upp privata egna datorer till det trådlösa nätet i skolan, till exempel om det kommer besökare till skolan, eller elevernas och personalens egna datorer, och få tillgång till internet. All personal har också tillgång till hemkatalog och några grundläggande applikationer via webben - det ingår i avtalet. (aktiveras utan kostnad i portalen)

    SvaraRadera
  14. Per Engback - tidigare gymnasiechef i Stockholm - uttalar sig:
    http://www.skolvarlden.se/artiklar/forre-gymnasiechefen-kritisk-till-upphandling

    Lite för sent kan tyckas.

    SvaraRadera
  15. Behörig Beställare MULTALULI har fått kritik för en av sina fyra kritiska synpunkterna av en okänd person. Det betyder således att de tre andra påpekandena var riktiga. Det tackar jag för.
    Prislistor - var hittar man dem? Fram med länken! Snabbt och nu.
    ServiceDesk svarar på direkt fråga att prislistorna vad gäller de exakta kostnaderna för allokering av data inte finns, resp är felaktiga.
    Just så är det när Stadshushögern arbetar och förvandlar Medborgaren till Konsument. Lögn och försåtlig retorik som en sovjetisk politruk.
    Träd fram du som försvarar Stadshushögern. MULTATULI kan inte göra det för då åker hon/han ut i Utanförskapet.
    skrev
    MULTATULI (född 1860 - den gåtan kräver Google)

    SvaraRadera
  16. https://intranat.stockholm.se/Pages/Default.aspx?id=330196

    SvaraRadera
  17. En rektor som från början vägrade GS-IT, och vad den IKT pedagogiska forskningen säger om en nedstrypt IT miljö i en undervisningssituation:

    Stockholm en stad i världsklass - bäst på stagnation!

    http://www.idg.se/2.1085/1.330450/outsourcing-satter-kappar-i-hjulet

    SvaraRadera
  18. Stockholm stad bör bryta avtalet med Volvo IT. Det menar Roger Mogert (S), vice ordförande i utbildningsnämnden i Stockholm och oppositionsborgarråd.

    http://www.skolvarlden.se/artiklar/det-nya-systemet-har-stallt-till-problem#comment-665


    Glöm inte att gå och rösta nu...

    SvaraRadera
  19. Gammalt inlägg men ändå intressant propaganda från skolborgarrådet.

    Det är tydligt att traditionell politisk retorik inte längre fungerar på internet.

    Verkligheten hinner omedelbart ikapp politikernas retoriska grepp.

    Dags att börja göra saker, istället för att bara tala.

    http://lottaedholm.wordpress.com/2010/03/24/it-lyfter-skolan/

    SvaraRadera
  20. Föga förvånande, skolans IT historia är ju kantad av mindre lyckade mastodontprojekt.

    ABC80

    Compis

    GS-IT

    Det vi lär oss av historien, är att vi inte lärt oss något alls.

    SvaraRadera
  21. Gällande VPN har SLK konstant motarbetat utvecklingen och användandet av St Eriks VPN och envisats med Telia Connect Pro (någon måste ha fått en slant under bordet).
    Det har nästan varit svårt att få beställa produkten och när man var nära att lösa VPN-inloggning med samma lösning som för det trådlösa ryckte SLK i nödbromsen och beställde hela lösningen från Volvo IT. Varför kan man fråga sig? Borde inte Volvo börja med att leverera något som fungerar som tänkt kan man tycka...
    Politikerna vet att GS-IT är ett fiasko,
    men de skulle aldrig erkänna det för det skulle vara slutet på deras karriär.
    Anledningen till att detta trycks igenom är just för att man inte skall kunna backa vid ett maktskifte.
    Tyvärr offrar man många användare på vägen men bakom en massa statistik och stapel/tårtdiagram syns inte det!

    SvaraRadera
  22. Anonym: ABC80 kan du väl för tusan inte kalla misslyckad. Ok att Compis var det, men ABC80 bootstrappade ju en hel generation företag inom affärssystem och liknande (SPCS, Visma m.fl.).

    SvaraRadera
  23. Blåtofsarna privatiserar för privatiserandets skull, oavsett det är bra eller dåligt.

    Rödtofsarna kolletiviserar för att det skall vara kollektivt, oavsett det är bra eller dåligt.

    Finns det ingen som kan säga ifrån om denna vettlöshet?

    Låt verksamheter som fungerar bra, vare sig det sker i privat eller kollektiv regi, vara kvar.

    Förändra den verksamhet som fungerar dåligt, vare sig det sker i privat eller kollektiv regi.

    SvaraRadera
  24. @Dennis Nilsson
    Du kanske är lite äldre än på bilden men du skriver som en ideologisk novis, kanske elev på någon privat skola men med höga betyg eftersom farsan känner rektorn? Innan du använder uttryck som du egentligen inte har någon aning om dess betydelse bör du kanske kolla lite grundläggande fakta. Googla (det vet du säkert vad det innebär) på kollektivism t ex och inse snabbt att du är ute och cyklar! Testa i stället på solidaritet, jämlikhet, broderskap, feminism, välfärd och fackliga organisationer. Dessvärre är nog risken stor att du hamnar på de nya moderaternas hemsida. En liten varning alltså att din världsbild – om du har någon ännu - kan bli lite störd?

    SvaraRadera
  25. @herr/fru Drake

    Du är allt bra snabb på att dra förhastade och insnöade slutsatser. Inget av det du skriver stämmer.

    Javisst är Google utmärkt, men man kan inte bara bygga sin världsbild på vad man ser och läser på skärmen. Man måste uppleva saker och ting själv.

    Du borde ta och resa och bo runt på olika platser i världen, speciellt de fattiga delarna av den. Så skulle du allt få ompröva din världsbild.

    Jag lovar dig, du kommer att få uppleva och känna på chockerande kontraster, som du aldrig trodde fanns. Det är en sak att läsa om dem, en annan sak att uppleva dem själv.

    Jag förmodar att du har haft förmånen att växa upp i ett piviligerat samhälle som Sverige, annars skulle du inte uttala dig så besserwisser.

    Jag låter läsarna av denna blogg avgöra vem som är gröngöling. :-)

    SvaraRadera
  26. @Dennis Nilsson
    Herr Drake går bra! Du får ta detta för vad det är. Jag tyckte att du bjöd in mig på en ordväxling och din presentationsbild gjorde resten. Jag kan säkert i vissa speciella lägen betraktas som en besserwisser men är en mycket vanlig kille av folket. Arbetarklassbakgrund och med en inte alls obetydlig erfarenhet av "de fattigare delarna av världen"... Egentligen står vi kanske på samma sida? Så är det förhoppningsvis!

    SvaraRadera
  27. Compiz... ABC80... Jag gick i skolan med dessa när jag själv var elev...

    Håller med om att det blev fel men då var ändå rätt tänkt på papperet med Compiz.. Sedan att man satsade från början på ett operativsystem på dekis (CP/M 86) i stället för MS-DOS/IBM-DOS som var på G ihop med tidiga Windows-versioner och OS/2 är typiskt för staten som då var huvudman för det hela....

    GSIT är också en sådan produkt, en del saker är bra men helheten jag.. ni vet....

    SvaraRadera