torsdag 2 september 2010

Med valet två veckor bort...

Mitt i CV-skrivande, jobbcoachträffande, Birkman-testande och ”karriäranalyserande” dyker det plötsligt upp något intressant i datorpressen. IDG.se presenterar något som vi alla som varit med tidigare redan visste nämligen att detta med GS-IT lär bli dyrt för Staden och skattebetalarna. Läs själva och begrunda och notera att Anette Holm med en dåres envishet hävdar att det är ett bra avtal... Jag tror att hon dessa dagar skulle tjäna på att ligga lågt och dra något gammalt över sig. En gammal möglig moderatfilt, kanske?

I övrigt finns det inte mycket som jag kan redovisa kring GS-IT-fortskridandet. Inga som helst signaler – vare sig positiva eller negativa – finns tillgängliga från utbildningsförvaltningen eller från de tekniska förvaltningarna, som väl i dagarna torde vara i full färd att köra igång med GS-IT.
85 % av ”utrullningen” skall enligt artikeln nu vara klar och då MÅSTE rimligtvis detta innebära att många av de aktuella datorerna är avsedda för användare vid Stadens grund- och gymnasieskolor. Det vore onekligen intressant att höra hur det går där? Höstterminen är ju i full gång.

7 kommentarer:

  1. Utan våra tekniker hade antagligen inget fungerat på min arbetsplats. (Egentligen är det obegripligt att de inte stack direkt när det blev känt vad som stundade. Det skulle jag gjort.) Det går att logga in på de "nya" datorerna men att själv sköta uppdateringar och installationer är numera förbjudet. Hälften av datorerna i arbetsrummet hade en felaktig konfiguration och efter två veckor är det fortfarande en maskin som strular. Att visa mediaeleverna hur de kan installera Open-Sourceprogram, typsnitt etc är omöjligt och får skötas på min egen dator. Volvo har mage att ta 8500:-/styck. Tidigare hade vi en typsnittsserver med ung. 1500 typsnitt. Multiplicera det med 8500! Om jag ringer supporten angående en dator i salen måste jag uppge mitt personliga mobilnummer för att teknikern ska kunna remoteköra den trilskande maskinen. Jag har fått befogenhet att hjälpa elever som glömt användarnamn eller lösenord. Det kan ju tyckas bra, men jag undrar vad facket tycker om det...Jag skulle hellre ha befogenhet att konfigurera datorn så som jag tycker den ska vara (jag har trots allt jobbat 12 år med avancerad datautbildning)...Nå´n som vill veta mer? :-|

    SvaraRadera
  2. http://computersweden.idg.se/2.2683/1.337255/har-ar-volvo-its-guldkontrakt-med-stockholm?articleRenderMode=listpostings

    SvaraRadera
  3. Klientövertagandet (Volvo kommer dit och stjäl alla befintliga datorer samtidigt som de i bästa fall lämnar ifrån sig det som är beställt) ska vara klart för hela utbildningsförvaltningen.

    SvaraRadera
  4. Detta är från början ett helt politiskt beställt projekt. Usch och fy, kommunen ska inte ha någon egen verksamhet för det är fult fult fult.
    Allt blir mycket finare och bättre då det läggs ut på entreprenad.

    Prislappan är helt ointressant för våra stora ledare!

    Några miljoner hit eller dit. Vem bryr sig?

    SvaraRadera
  5. Och vad gör RSV, är inte det deras uppgift, att kolla efter förslösade skattepengar.
    Och om något är förslösade skattepengar, så är det väl GS-IT. Och kanske mycket annat, eftersom man lätt kan se mönster i det här.
    Och hur är det med själva redovisningen av återlämmnade datorer/servrar/skrivare, var är de, fick staden någon ordentlig avräkning.
    Det var ju så noga att vi lämmnade en nogrann förteckning på vad vi hade, var det för att plundrarna ville säkerställa att inte sjäva bli plundrade innan.
    Återhämtningen av datorer, typ GX7xx och likvärdiga, gick perfekt, hämtades samma dag.
    Värre var det med datorer under GX7xxx, en del datorer stod i månader, hmm?
    Får politiker tillåta ruffel ekonomiskt, bara det sker i sann ideologiskt anda??
    Tror nog att det blir som vanligt nästa gång borgarna tvingas lämmna över, ladorna är tomma, och visthusbodarna plundrade. Inte ens väggarna lär väl vara kvar!

    SvaraRadera
  6. Ju mer man tänker efter ju värre blir allt detta med GS-IT. VIT lämnade det enda anbud som var någorlunda konkurrenskraftigt jämfört med fortsatt egenregi-drift. Detta upprörde många och självgod som man var fattade man inte riktigt vitsen utan oron för den personliga framtiden tog över. Nu har man förstått att det egentligen var ett ur ekonomisk synvinkel katastrofalt avtal Staden – med Anette Holm i spetsen – erbjöd VIT och att det absolut viktiga var att PRIVATISERA till varje pris.
    Jag håller med om att man nu borde låta ett från Staden oberoende organ (OBS. ej privat!) göra en omsorgsfull utvärdering av vad som skett och sker.... och om det verkligen var det fördelaktigaste anbudet som togs? Jag inser att det säkert är för sent att backa tillbaka men det är viktigt att inte andra kommuner kör detta privatiseringsrace, där man erbjuder vilken privat partner som helst - som kanske ingen har hört talas om - att få möjligheter att tjäna stora pengar till sina aktieägare. Stockholms Stads borgerliga majoritet borde ”sättas i skampåle” för vad de ställt till med men dessa beslutsfattare har inte haft vare sig kunskaper eller intresse av att sätta sig in i vad detta med GS-IT ställt till och – framförallt – kommer att ställa till med framdeles. Den röd-gröna oppositionen hajar inte heller något och ligger lågt trots detta ypperliga tillfälle att nita Alliansen så här inför valet!

    SvaraRadera
  7. Utskrifter - ja, sedan Volvo tog över har vi inte kunna skriva i färg. Färgskrivaren envisas att skriva i svart/vitt trotss otaliga anmälan och klagomål till "Supporten". Omöjlig uppdrag för Volvo.

    SvaraRadera