fredag 5 mars 2010

En ny situation att hantera..

Jag fick just information om att vissa skolor som nyligen gått med i GS-IT redovisar stora problem med både det ena och det andra, bl a framförs klagomål ang. Volvo-IT:s applikationshantering och man känner verkligen med de IT-/skoltekniker som nu bedrövat får inse att de inte längre kan ordna så att elever och lärare får en fungerande IT-situation. Det är klart att detta måste kännas svårt att acceptera för duktiga kisar och tjejer som tidigare haft stort inflytande på skolans IT-utveckling och så plötsligt – genom GS-IT – helt saknar möjligheter att påverka skeendet.
Det kan faktiskt även en vanlig IT-tekniker på en stadsdelsförvaltning – inga jämförelser i övrigt – känna igen och speciellt när han/hon tvingas åse att många användare som tidigare ofta fått så gott som omedelbar hjälp av den lokala IT-personalen med de problem som uppstått nu i dessa GS-IT-tider kan få vänta i dagar – för att inte säga veckor – med att få till stånd en fungerande IT-arbetsplats!

11 kommentarer:

  1. Jag såg just i Computer Sweden nr 17 att Stadens IT-direktör Anette Holm i samband med en artikel om outsourcing uttalar sig på följande sätt: ”Vi gör ordentliga förstudier och väldigt ordentliga kravspecifikationer när vi lägger ut projekt”. Är det någon som känner igen sig?

    SvaraRadera
  2. Googlat:

    "Ordet "agile" är engelska och betyder egentligen smidig, vig eller lättrörlig. En agil metod eller ett agilt arbetssätt är förberett för att acceptera och hantera förändringar under projektets gång. Agila metoder strävar efter att leverera resultat tidigt och successivt - var eller varannan månad - så att missförstånd, oklarheter och förändringar i omvärlden kan hanteras i tid och i god ordning."

    Kanske hade varit lämpligare om Stockholm använt denna metod eftersom missförstånd, oklarheter och förändringar nu salmas på hög likt packisen i skärgården!

    SvaraRadera
  3. Hela detta projekt är i fullt språng framåt och det är då en riktigt märklig upplevelse att höra de användare - om än få, det erkännes – som berättar om problem/svårigheter som uppenbarligen tycks knepiga att lösa för Volvo-IT. Oftast som en konsekvens av hastigheten/obönhörligheten i GS-IT-projektets fortskridande. På min arbetsplats – en stadsdelsförvaltning – har vår registrator väldiga problem med att få Diabas att fungera… Olika IT-tekniker – det är oklart vilka firmor de kommer ifrån (de hänvisar kanske av ren självbevarelsedrift alltid till Volvo-IT om man frågar) – har nu i snart en månad förgäves försökt att lösa problemet. Det handlar vad jag kan förstå om chockerande många timmars resultatlöst arbete… Hitintills! Det sista som hördes från dessa fruktlösa försök att lösa registratorns problem – som faktiskt börjar bli riktigt akuta – var en teori som går ut på att det egentligen handlar om något slags kommunikationsstörning visavi SQL-databasen… Det låter ju inte så troligt, va? Men vad skall man ta till i en dylik situation? Jo, skylla på S:t ErikKom. Det fungerar alltid…..

    SvaraRadera
  4. Jag kan bara instämma i detta att Volvo-IT synes ha svårigheter med applikationshanteringen. En handläggare jag känner har problem med sin syn och har genom försäkringskassan fått ett bildskärmsförstoringsprogram som under många år medfört att hon kunnat sköta sina arbetsuppgifter utan några som helst svårigheter. I och med GS-IT-introduktionen på arbetsplatsen så har hon inte kunnat använda datorn alls då programmet inte fungerar i Win7 och hon alltså inte kunnat klara av sina arbetsuppgifter.. Det har nu gått 3-4 veckor med en drös av installationsförsök, dels från Volvo- IT-tekniker på plats och dels genom att datorn medplockats för insatser på annat håll. Ännu har ingen lösning kunnat skönjas och handläggaren blir allt mer uppgiven och undrar varför hon överhuvudtaget skall anstränga sig att komma till arbetsplatsen…. Trist och enerverande, inte bara för den närmast berörde utan också för omgivningen som får rycka in och bistå på olika sätt, bl a med att läsa användarens e-post, så att inget viktigt ”tappas bort”.

    SvaraRadera
  5. Jag får nu krypa till korset och berätta att jag plötsligt fått besked att Diabas - som under 4 veckor inte fungerat vid en stadsdel - nu fungerar! Härligt och glädjande! Tack Volvo-IT! Dessvärre har handläggaren inte fått besked om anledningen till den plötsliga vändningen men det kan väl knappast handla om kommunikationssvårigheter? Snarare problem med hur operativet samverkat med mjuk- och hårdvara.... och/eller insatser av ett IT-proffs.

    SvaraRadera
  6. Om man tittar på specifikationerna för de maskiner skolan erbjuds är det gårdagens teknik. Vi kommer med andra ord få problem om vi vill redigera video och bilder...

    SvaraRadera
  7. Det där med applikationshanteringen i GS-IT-projektet förbryllar många, med all rätt. Kan det vara så illa som framförts här att viss hårdvara inte riktigt klarar att hantera viss programvara? Situationen kompliceras ju också av introduktionen av det nya operativet Windows 7, som i sig också innebär en källa till problem i dessa sammanhang. Det märkliga uppstår när en viss applikation – Diabas eller varför inte ZoomText – fungerar på vissa stadsdelar men sedan inte alls går att använda på en annan stadsdel. Det är klart att man misstänker att beslutsföra på just den stadsdelen varit extremt snåla och leasat en standarddator med alltför låg prestanda? En skitdator helt enkelt?

    SvaraRadera
  8. Rykten säger att det finns en poäng i att skitdatorerna inte fungerar eftersom samma rykten menar att Dell vunnit affären men gjort det mot en förlust på cirka 1-2% i förhoppning om att verksamheterna kommer vara tvungna att speca upp hårdvaran för att klara kraven mot Win7 samt andra applikationer och att Dell därigenom kan göra break even under en 3-årsperiod (liten vinst sista två åren). Hela kalkylen står och faller på att skolorna kan köpa lika många datorer som tidigare, vilket uppenbarligen inte är fallet då datorerna blivit avsevärt mycket dyrare än tidigare, trots att utbildningsförvaltningen gått in och tagit en engångskostnad på närmare 120 miljoner (där var 3 års "vinst" borta).

    SvaraRadera
  9. Om det du säger är sant så är det ju en skandal, men ryktet känns lite för konspiratoriskt för att jag ska köpa det! Jag tror snarare att det är Stadens jakt på låga kostnader som gjort att det blivit billigaste maskinerna. Trots allt så är det väl så att Celeron duger för de flesta av administratörerna inom staden och dessutom så finns det ju bättre burkar att beställa inom projektet om man vill betala för dom!

    SvaraRadera
  10. Visst är det så, från stadens sida spelar det ingen som helst roll vad det är för märke på datorerna (förutom att de inte får ha Mac OS eller Unix-system i sig). Då är det bara pris som gäller och för att Dell skulle få sitt märke, det handlar ju om rätt stora mängder, så var man beredd att ta en förlust på standardmodellerna för att kunna sälja uppspecade versioner med liten vinst. Skulle alla köpa standardmaskiner så går Dell med förlust. Deras modell bygger på att man inte kommer klara sig på de föreslagna burkarna. Jag generaliserar givetvis en del. Jag ser heller inte varför det skulle vara konspiratoriskt, samtliga PC-tillverkare lär ju ha blivit kontaktade av Volvo IT och fått lämna offert och marginalerna på PC i handeln är ju extremt låga på standardburkar, vad lär de inte vara på 47 000 stycken?

    SvaraRadera
  11. Är det sant att Volvo IT levererar Win 7 utan drivrutiner för exempelvis skrivare för att tjäna extra på certifieringen av hårdvaran? Kanske bara rykten, men det lär vara sant att skrivare fått resa med bud till hisingen bara för att testas. Grön IT???

    SvaraRadera