fredag 7 maj 2010

Parasol – detta pinans verktyg som kostat så många så mycket.

Stadsdirektörens blogg på intranätet ger ofta anledning till vissa funderingar och reflekterande analyser. Den 27/4 skrev hon:
” Omsorgsdagboken inom äldreomsorgen i staden har vunnit årets Vitalispris! Jättekul! Användning av den nya tekniken som ökar tryggheten hos anhöriga. Grattis alla som arbetat med detta!”
Jag undrar då självklart om vår stadsdirektör vet vad som gör att det finns ett innehåll i ”Omsorgsdagboken” över huvud taget? Jo, bl a att en massa vårdbiträden och undersköterskor – många med sitt ursprung i länder utanför Sverige och många som tillhör åldersgruppen 50+ och som också har en viss ovana vid datorer – kämpar på med inloggnings- och funktionalitetsproblematik i Parasol. De jobbar självklart hårt och samvetsgrant med sina huvudarbetsuppgifter att ta hand om de gamla och funktionshindrade trots dålig bemanning - inte alls ovanligt vid privata entreprenader - och hårt slimmade scheman och sedan skall de ändå hinna emellan att avvikelseregistrera. Inte så sällan är då – förutom tiden - också språket för många ett smärre hinder i detta att tvingas utföra den avvikelserapportering som är själva grundbulten för att omsorgsdagboken ens skall vara värd namnet. Tacka därför dem som tackas bör! De som ligger bakom skapandet av Parasol och som drivit igenom användandet av systemet utan att adekvata utbildningsinsatser skett och som dessutom envist och med rätt mycket prestige inblandat drivit på i ett orimligt tempo för att hetsa fram att alla skall använda Parasol klias i Alliansens Stockholm på ryggen och får uppskattning. Man har - vad jag vet - aldrig brytt sig om de våndor detta system har förorsakat och kommer att förorsaka många Parasolanvändare, lösenordsupplåsare och – inte att förglömma - den kvarvarande IT-personalen på stadsdelarna.
Fingertoppskänsla och sunt förnuft finns det tyvärr underskott av på sina håll liksom chefer som vågar stiga upp och ”svära i kyrkan” och tystnaden lägrar sig över Staden. Men i höst är det val, så det finns hopp om förändring!

2 kommentarer:

  1. Yepp. För att inte tala om paragå handdatorer som inte längre fungerar. Och nya har inte gått att beställa på över ett halvår. Också en förutsättning för att det ska finnas ett innehåll i Omsorgsdagboken.

    SvaraRadera
  2. Intressant! Paragå har jag inte stött på än och kommer väl knappast att göra det heller, då tiden i Staden börjar lida mot sitt slut. Skönt är väl det och lika skönt att snart slippa må dåligt för alla dessa vårdbiträdens skull som med gråten i halsen ringer och vill ha hjälp med lösenordsbyten och som alldeles uppenbart då också helst skulle vilja ha hjälp med Parasolandet....

    SvaraRadera