tisdag 4 maj 2010

Är detta att göra en pudel?

Plötsligt dyker resultatet av en överenskommelse mellan Volvo-IT och SLK upp på intranätet, daterad 2010-04-21! I inledningen framgår att att anledningen till denna överenskommelse är ”att man gemensamt konstaterat att det finns ett antal tolkningstvister gällande innebörden av vissa åtaganden i avtalet” och att man nu vill klargöra att inga skadeståndsanspråk från Stadens sida skall ske under förutsättning att Volvo-IT inom stipulerade tidsgränser kan klara ut de ”kända brister” som föreligger. Man anar att Staden har fått gå till kraftig reträtt och indirekt är väl detta om något ett erkännande att SLK-IT har brustit i den information som delgivits Volvo-IT inför GS-IT och att detta förhållande i de flesta fall ligger bakom de ”brister” som det relateras till i överenskommelsen.

Vilka kända brister undrar man då och hoppas naturligtvis på att man nu tagit upp detta med att användarna hela tiden skall avkrävas användarID och lösenord för att överhuvudtaget komma fram någonstans i GS-IT-miljön eller att detta med privat anställda användare inte ännu – trots att månader, för att inte säga ett halvår gått – kan använda Volvo_IT:s datorer för att komma åt verksamhetssystemen. Men nej, just dessa tillkortakommanden tycks inte ha kommit med i ”Förteckning över kända brister” men en del annat (knappt 30 stycken olika brister redovisas) av visst intresse, bl a problem med ”Multipla anställningar” (användare med arbete på olika arbetsplatser), problem med utskrifter, problem med den redundanta driftsmiljön och problem med klienter på publika datorer....... redovisas fragmentariskt.

12 kommentarer:

  1. Det våra användare retar sig kollosalt på är att Helpdesk alldeles för ofta inte kan lösa problemet direkt utan man ska återkomma under dagen. Många sitter inte framför datorn hela tiden och när felet uppstår vill man förstås ha det avhjälp omedelbums och inte att någon ringer upp i en diffus framtid då man till råga på allt kanske befinner sig ute på stan på besök hos någon brukare. Jag har hört att många förvaltningar har negativa upplevelser av helpdesken och där måste Volvo IT sätta in alla resurser för dom är ju ansiktet utåt. En brist som borde stå bland dom första att åtgärda.

    SvaraRadera
  2. Pudel....? Nja, jag vet inte riktigt men det blir ju allt tydligare att Alliansens knähundar är beredda att göra vad som krävs – bl a genom att lägga ut olika typer av ”dimridåer” - för att inte GS-IT skall ifrågasättas. För att vara helt konkret så vill man inte att det skall klargöras att mycket av de förseningar och problem som GS-IT drabbats av beror på en klantig – för att inte säga undermålig – upphandling och det som därpå följt i förberedelser, där SLK-IT:s representanter inte har klarat av att klargöra för Volvo-IT det speciella med Stadens förvaltningars, skolors och stadsdelars helt olika upplägg vad gäller IT. Ibland tycker man nästan lite synd om Volvo-IT......

    SvaraRadera
  3. Först nu har Utbildningsförvaltningen insett att de behöver någon som kan IT!!!:

    "IT-samordnare / kravställare till Utbildningsförvaltningen

    Utbildningsförvaltningen söker personer till it-funktionen med gedigen erfarenhet av att arbeta i it-relaterade frågor i skolmiljö. Utbildningsförvaltningen genomgår ett stort förändringsarbete där Stockholms stad konsoliderar och standardiserar stadens it-struktur och inför en gemensam, stadsövergripande it-service som lagts på entreprenad. It-funktionen på Utbildningsförvaltningen ska samordna, så att utvecklingen av it på beställning av den pedagogiska verksamheten, svarar mot framtidens krav och för en skola i världsklass.
    Stadens it-leverantörer kommer från tid till annan att förändra de tekniska förutsättningarna - ny teknik, säkerhetsaspekter etc. Det krävs en djup kunskap om it-infrastrukturen inom Stockholms stad för att kunna följa med i utvecklingen och ha förmåga att ställa krav på leverantörer, bevaka förändringar, bedöma konsekvenser av förändringar etcetera.

    Varmt välkommen med din ansökan."

    SvaraRadera
  4. Om man kollar på CSjobb så hittar man flera tjänster som skall tillsättas.

    http://jobbsok.cs.idg.se/careers/jobsearch/results?kAndEntire=utbildningsf%C3%B6rvaltningen;searchType=resuts;networkView=main

    Det konstiga är att vad jag vet så har dessa tjänster inte utannonserats internt i staden.

    SvaraRadera
  5. När det gäller jobben (4 st?) på utbildningsförvaltningen har jag hört från en någorlunda vederhäftig källa att de SKALL läggas ut på "Jobb i Stan" eller vad det kallas nuförtiden...!

    SvaraRadera
  6. De ligger på "jobbistan" också.

    SvaraRadera
  7. Sveriges största/dyraste it-fiasko alla tider? När ska någon slänga holmgångskärringen i riddarfjärden? Det är skrämmande att en person ska kunna förstöra för så många...

    SvaraRadera
  8. Det där är väl ändå över gränsen. Sansa dig.

    Ove, radera sista inlägget om du har någon skam i kroppen.

    SvaraRadera
  9. Detta MIIN Vision 2030 och GS-IT´s onda cirkel i MIN vardag:
    1. Nedskärning av min tjänst, då min förvaltning gick över till VIT.
    2. Förlorar en arbetsplats/miljö som jag stor trivdes i.
    3. Stress om man får nåt jobb under sin frivilliga lösning på 1 år??? som i sin tur leder till lägre toleransnivå... som i sin tur går ut över familjen ibland...
    4. Inte nog med det, så undrar man hur mitt barns skola har finansierat GS-IT?? Det var en och annan vikariat som inte förlängdes... alltså färre personal på mitt barns skolgård, sämre säkerhet.
    5. Värst av allt, bor jag i stockholmstad och kommer att finansiera GS-IT med min a-kassa(om man inte hittar jobb förstås)så länge GS-IT pågår.
    OM skattebetalarna visste hur SLK-IT spelar monopol med deras skattepengar, och politikerna har inte fattat detta än, att de röstade igenom förslaget för att spara pengar i första hand.
    N

    SvaraRadera
  10. Håller nog med Anonym, om det här med "Holmgångskärringen", om än inte i så starka ordalag. Men nog måste hon bytas ut mot någon som kan vända det här projektet till något mer realistiskt. Den hon skall ersättas med måste ju vara någon som kan driva och vända det här projektet i en realistisk anda, och som kan tillåta sig lyssna på andra som har åsikter.
    Risken är ju att om den här skiten fortsätter som den gjort tidigare, så blir vårt IT en stad i U-landsklass på grund av enda tjänsteman som tror att hon kan styra och ställa med saker, hon inte ens hittar ratten på eller vet vart målet ligger.
    Och detta till vilket pris som helst för oss som tidigare skötte de tidigare systemen.
    Vi bara slängs bort som sopor, bara för att hon skall kunna leka i sin lekstuga.
    Och alvarligt talat är det någon som ärligt kan säga att GSIT-genomförandet inneburit ett lyft i tekniken eller kompetensen i staden
    Det är som någon sa, att för närmare 800 miljoner så har vi fått ett nytt OS, nytt officepaket, ersatt våra redan betalade datorer med betydligt sämre datorer från något returlager.
    Rykten förtäljer att även OS:et W7, tydligen har en hel del buggar, som varken VolvoIT, eller Microsoft, kommit till rätta med, och vilka är roten till att vissa programsystem helt enkelt slutar fungera i nätverket.
    Tycker slutligen det faktiskt är väldigt underligt att inte brachpressen inte skrivit mer om det här och ställt ansvariga mer till svar.
    Det saknas ju inte indigrienser för en riktig praktskandal hur man satsat skattepengar.

    SvaraRadera
  11. Självklar har jag ett ansvar för att otidigheter visavi, rasistiska påhopp på och personangrepp av obehagligt slag med nedvärderande kommentarer om personer inte ligger kvar på denna blogg. När det handlar om kritik emot Stadens IT-direktör som ställt till med Alliansens goda minne och fortfarande ställer till så mycket tråkigheter för enskilda anställda av rent existensiell karaktär kan jag inte tycka att detta med ”att slänga Holmgångskärringen i Riddarfjärden” kan uppfattas särskild grovt eller uppviglande. Jag väljer därför – självklart med stor uppmärksamhet på hur tonläget utvecklas på bloggen – att se detta som ett skämtsamt inslag i debatten. Lite får man väl tåla som välbetald tjänsteman i Stockholms stad och med tanke på framträdanden i datorpressen faktiskt t o m som en offentlig person?

    SvaraRadera
  12. I övrigt kanske tanten skulle behöva kyla ned sig i Riddarfjärden, så hon kommer till sans....

    SvaraRadera