fredag 10 september 2010

Privatisering ger högre kvalitet?

I SvD i dag skriver Lars Ohly (V) en debattartikel kring detta med privatiseringar inom välfärden och avslutar på detta sätt:

”Mellan 15 och 20 procent av den svenska välfärden drivs idag av privata aktörer, en siffra som stadigt ökar. Den borgerliga regeringen är ansvarig för den här utvecklingen. Vi i Vänsterpartiet vill vända den. Bolag som EQT, Nordic Capital, Polaris Private Equity, Argan Capital, Procuritas med flera är välfärdens fiender. Det är dags att slänga ut månglarna ur vården och omsorgen.”

Bra skrivet tycker jag, som under mina år som anställd i Sthlms Stad inte så sällan stött på detta med privatiseringar och dess följder i olika situationer och ofta förargats över de uppenbara försämringar som detta medfört för vårdpersonal och de i sammanhanget aktuella vårdtagarna/klienterna/brukarna. Politikerna och deras inställsamma ”medlöpare” bland cheferna har på ett närmast desperat sätt hävdat att privatiseringarna varit nödvändiga för att höja kvaliteten. Jag trodde dock aldrig att jag själv skulle bli ett offer för denna myt, som rimligtvis i dessa dagar måste bli allt svårare att hävda...?

Det är intressant att följa hur upprörda skolans aktörer är när det handlar om detta med införandet av GS-IT inom skolans värld. Man förundras storligen över att Stadens ”röd-gröna” opposition i denna valrörelse så fatalt missar att aktualisera och argumentera kring den försämring av IT som nu drabbar elever och skolpersonal och som samtidigt kommer att plåga skolornas budgetar i åratal framdeles. Den rektor som i dessa dagar skulle drista sig att hävda att GS-IT-införandet är viktigt för att höja kvaliteten på undervisningen skulle jag vilja se träda fram! Nej, det är nog snarare så att det blir svårare och svårare för skolledare att ligga lågt, bevaka sin materiella situation och undvika att kritisera Stadens ledning för hur det fungerar med VIT som outsourcingpartner. I en situation där rektorer – helt emot vad SLK/IT:s ledande person kräver – för att ”rädda vad som räddas kan” på skolorna tvingats arrangera diverse manövrer så att gammal IT-personal kan behållas på skolan under ny befattningsbeskrivning samt ordna så att delar av den gamla IT-utrustningen kan kvarhållas till fromma för IT-utvecklingen på skolan, till gagn för eleverna.

Betydelsen av en fungerande IT-verksamhet i skolorna är av avgörande pedagogisk betydelse. Det skulle väl de flesta – oavsett partigruppering – hålla med om och ändå får nedgången i våra kommunala skolor fortgå utan att det påtalas ens i en valrörelse... Det är tungt att stå vid sidan och se på hur eländet fortskrider!

12 kommentarer:

  1. Stockholm stad bör bryta avtalet med Volvo IT. Det menar Roger Mogert (S), vice ordförande i utbildningsnämnden i Stockholm och oppositionsborgarråd.

    http://www.skolvarlden.se/artiklar/det-nya-systemet-har-stallt-till-problem#comment-665

    SvaraRadera
  2. Blir GS-IT nästa avtal att sägas upp efter en inkompetent upphandling?

    Sopföretaget Resta kastas ut från Östermalm. De har misskött sophämtningen så grovt att Stockholms stad säger upp avtalet, enligt staden.

    http://www.direktpress.se/ostermalmsnytt/Asikt/Debatt/Hur-funkar-sophamtningen/

    SvaraRadera
  3. Boultbee höjer hyran och skickar vinsten till skatteparadis i Jersey.

    Borgerliga majoritetens utförsäljning till utländska riskkapitalbolag gör att butikerna i förorterna får bomma igen.

    En stad i världsklass?

    http://www.svd.se/stockholm/nyheter/handlare-i-protest-mot-boultbee_5266961.svd

    SvaraRadera
  4. Visst är detta så dj-la typiskt borgarna.
    Först sätter de amatörer och odugligar, att förhandla fram olika privatiseringsavtal.
    Där förhandlingsprofssen på den privata sidan, med klasuler eller avsaknad av klausuler, lurar byxorna av amatörerna som sitter som motpart på stadens sida.
    Sen skriver man under, och basunerar ut vilket starkt och proffisgt avtal man förhandlat fram och vad bra man är.
    När det sen visar sig att man blivit bortkollrad av proffsen och detta ställer till problem för 3:dje part, då skall plötsligt 3:dje part ta ansvar för det sunkiga avtalet och reda upp allt själva.
    Staden sätter sig då på en sten vid sidan och säger att man numer inte har ansvar i saken.
    Tänk om Stockholms stads skattebetalare, fick se allt underlag i de olika affärerna borgarna genomfört.
    Då skulle de inte bara mista makten, utan tjäran och fjädrarna skulle nog plockas fram.
    Och varför är oppositionen så tyst, det är ju gyllene läge.....

    SvaraRadera
  5. Visst är det fantastiskt hur alla dessa moderater helt ostört kan få skrävla (och ljuga) om ”världens bästa...” och ”en Stad i världsklass” och man undrar vad det hela nu egentligen handlar om. Det man kan se är ju bara fiaskon och tillkortakommanden och då tänker jag absolut inte bara på GS-IT! Jag vet t ex att stadsdelsnämnden efter närmast vanskötsel av de gamla på ett äldreboende på Kungsholmen – efter onödig räddhågsenhet från chefer och inblandade tjänstemän men tack vare en envis lokal (S)-politiker – tvingades sparka ut den privata entreprenören Aleris. Runt om i Staden pågår just nu nedrustningen av välfärdens servicehus, äldreboenden, gruppbostäder, skolor och förskolor och trots detta förutspår opinionsinstituten en storseger för (M)-gänget Alliansen. Detta är för mig obegripligt och man grubblar sig förtvivlad över hur denna situation har kunnat uppstå? Demokrati kräver ju kunskap hos väljarna och den tycks inte alls finnas.... eller så vill man inte veta och skygglapparna sitter fast förankrade hos en medelklass som bara tänker på sig själva och skiter högaktningsfullt i de svaga. Då blir det som det blir. Det är bara att invänta eftertankens kranka blekhet.

    SvaraRadera
  6. Rätt Draken som skriver: "Demokrati kräver ju kunskap hos väljarna och den tycks inte alls finnas...."
    Det är bara att betrakta de fåntrattar som tycks tro att demokrati är ett slags Gröna Lund till vilket man pröjsar för ett åkband och så är det bara att ha kul.
    För att en demokrati ska fungera krävs det att medborgarna läser och tar ställning. Tänker och diskuterar. Jobbigt? Visst, men våra förfäder klarade av det. Inte som nu när man åker till Rusta eller Clas Ohlson eller glor på dumburken eller vallar jycken eller lever som en avfallskvarn på charterresa i ett fattigare land eller likt tryffesvinet bökar i trädgårdslandet. Sånt krattar gången för en fortsattt utveckling av de vi nu upplever.
    Motsättningarna blir bara starkare. Sverige är i dag ett av de mest ojämlika länderna i världen. (Se Bengt Ericson: Den nya överklassen, Fiascher & co, 2010) Medelklassen drabbas nu av precis det Ove Talig så sant berättar om.
    Vad bör göras? Klart är att det största hindret för en bättre framtid finns hos de som anser att friheten att starta en pizzeria (eller vara entreprenör, då) i Rågsved eller Hjoggböle är mer värdefull än medborgarens rätt till bostad, utbildning och arbete. Där ligger problemet.
    Men, okey, så länge man föredrar att gräva i kolonilotten och glo på dumburken och putsa på huset (vilket egentligen är bankens egendom) så kommer detta att fortsätta. Grattis. Välkomna. Men klaga inte.
    Hur de rika har det? Åh, tack, mycket bra. De anlägger fontäner i sina trädgårdar. Detta med EU-stöd. Våtmark kallas det. Betalt med våra skattepengar.
    Jobbigt att läsa? Gå du ut med jycken och vänta på nästa tv-serie och sprätta upp kartong-vinet. Men klaga inte.
    Så skrev
    MULTATULI

    SvaraRadera
  7. En liten parantes: Läste idag en artikel, där Spånga Gymnasiums lärare protesterar mot Volvo-IT skiten, http://www.dn.se/sthlm/80000-elever-drabbas-av-it-problem-1.1170832
    Där kontaterar man att i princip ingenting fungerar, och att det blivit oerhört dyrt.
    En dementeringsmanskin vid namn Claes Johannesson, projektledare på Utbildningsförvaltningen förklarar då att man från stadens sida är ganska så nöjd, och att det faktiskt finns skolor där det fungerar väldigt bra.
    Då undrar ju jag, som är lite strateg i min läggning: Kan man inte få reda på vilken/vilka skolor det är som fungerar så bra? Då kan man ju kopiera dera koncept till de skolor där det inte fungerar, och på så sätt få ett helt, över hela staden, fungerande koncept.
    För det kan väl inte vara som så att påståendet, att det finns någon skola där allt fungerar jättebra, är rent kvalificerat skitprat??

    SvaraRadera
  8. Alla mynt har två sidor, så även GSIT. Man får vara ödmjuk inför detta faktum.

    SvaraRadera
  9. Men gud! Är det bara kommunister som läser och kommenterar den här bloggen!? Tvi vale!
    Ta eget ansvar och gör nåt åt era egna liv istället för att klaga och dra ner andra på samma låga nivå!
    Den där gamla "Om inte jag har det bra då ska ingen annan heller ha det"-attityden kanske funkade i gamla bidrags-sverige men DDR föll och vi vill inte ha tillbaks skiten. Så väx upp!

    SvaraRadera
  10. @Anonym kl 17.47

    Jaså du, bara för att man är kritisk till vissa degenerade förhållanden i samhället så är man kommunist. Samma trick körde man i DDR-STASI-staten fast i omvänd ordning (läs=man blev kallad kapitalist).

    Vad detta ledde till torde inte vara okänt för en "bildad" person som dig.

    SvaraRadera
  11. Hej du som jag i brist på annat kallar för 'Tvi Vale!' Du är upprörd över att folk vars åsikter du inte gillar kommenterar de händelser som skett i staden. Tvi Vale! utropar du.
    Vet du då om att detta uttryck sannolikt uppkom, allt enligt Erikskrönikan, under Engelbrektsfejden (på 1400-talet, visserligen, men här ska du läsa Stockholmslärarnas Proteststorm 2010) då Erik av Pommern (Läs Stadshushögern som fikar efter jobb i näringslivet efter att ha skinnflått skattebetalarna med ett uruselt avtal) tillsatte Giovanni Franco (läs Volvo, numera kinesiskt bilföretag på dekis) från Venedig (giriga krämare, läs Göteborg) för att för att sno pengar och välfärd från Stockholms skattebetalare. Två vale! är nämligen inget annat än dåtidens föraktfulla omdöme om denne hårdhänte skurk och torped Giovanno Franco. Så nu vet du det// skrev MULTATULI

    SvaraRadera
  12. Tyvärr är strålningen på även om inget annat fungerar! Så här gick det i Falkenberg.

    Allt sämre betyg med trådlöst i Falkenberg.
    2007 fick eleverna egna datorer med trådlös uppkoppling till skolans nätverk. Sedan dess har betygen blivit allt lägre för varje år.
    http://hn.se/nyheter/falkenberg/1.873979-sjunkande-betyg-trots-elevdatorer.
    Att strålning liknande den från trådlösa nätverk påverkar människor negativt har visats både genom forskning och erfarenhet.
    http://www.vagbrytarenstockholm.se/forskning/langtidsstudier/index.htm
    http://www.vagbrytarenstockholm.se/halsoproblem/upprop/freiburg.htm
    Debattartikel i HN av miljöjournalisten Mona Nilsson.
    http://hn.se/asikter/debatt/1.975808-granska-tradlosa-natverkens-halsoeffekter
    Intervju med Mona Nilsson i HN.
    http://hn.se/nyheter/varberg/1.1026409-varnar-for-barbara-datorer-till-skolelever
    Skolchefen har ingen förklaring till varför betygen sjunker.
    http://hn.se/nyheter/falkenberg/1.880181-skolchefen-lararna-battre-pa-att-vardera-kunskap
    Myndigheterna och deras experter förklarar att de sjunkande betygen omöjligt kan bero på strålningen.
    http://hn.se/nyheter/varberg/1.1029230-forskare-barbara-datorer-paverkar-inte-manniskan

    SvaraRadera