onsdag 3 november 2010

En världsbäst fastighetsdirektör denna gång, kanske?

En ny fastighetschef vid Fastighetskontoret– Ingrid Gyllfors - har i dagarna utsetts. Och ingen tycks längre bry sig om att den tidigare – Torbjörn Johansson – plötsligt fick sparken i våras m a a oegentligenheter vad gäller fakturahantering/attesträtt. Detta togs upp i Expressen, i DN (och självklart även i en drös av andra publikationer och medier) och sedan..... hände ingenting och tystnaden lägrade sig över Stockholms Stad. Inget har uppenbarligen därefter skett - vad jag vet - kring ett eventuellt åtal? Statsåklagaren, som så förtroendefullt agerade initialt och sade sig ha för avsikt att granska fallet som skattebetalarnas handgångne, har inte vidare avhörts i massmedia och Stadens egna tjänstemän vid Revisionskontoret har efter granskningen som ledde till det snabba avskedet varit tysta, så tysta... Stadsdirektören Irene Svenonius – som tillsatte Torbjörn Johansson - har över huvud taget inte alls – vad jag har noterat - uttalat sig offentligt kring att hennes protegé på ett så flagrant sätt satte henne i en brydsam situation. Hennes insats i det skedet var tydligen att inte alls uttala sig för massmedia samt att snabbt ordna så att Torbjörn Johansson fick ett redigt avgångsvederlag. Det är tydligen bara att lägga locket på så kan man på sikt kallt räkna med att Stockholmarna och Stadens anställda glömmer även de mest flagranta av grova misstag.

Hur många vet t ex att även Anette Holm tillhör Irene Svenonius skyddslingar? Jaja, Holm lär inte vara kvar länge till som IT-direktör vid SLK utan är nog snart på väg tillbaka i det privata näringslivet efter utfört uppdrag i form av GS-IT! I det privata näringslivet hör hon ju också definitivt hemma! Den konsultfirma hon kom ifrån - Solving Bohlin & Strömberg (numera uppköpt och med namnet Solving Efeso) - hade tidigare flera uppdrag åt Staden. Nu verkar dock konsultfirman Ramböll ha blivit den nya konsultfavoriten i maktens boning. Där finns nog jobb för tvärsäkra IT-direktörer?

När man i dessa dagar följer en annan moderat, den framstående partisekreteraren och tidigare i Stockholms Stad verksamma Sofia Arkelsten blir man åter påmind kring hur det går till att släta över klantigheter som gränsar till oegentligheter och ibland ren brottslighet. Även hennes tvivelaktiga ageranden kommer säkerligen snart att hamna i glömskans underbara vrå. I Svenska Dagbladet i dag framkommer dock att en socialchef i västsverige fått fängelse m a a förskingring av kommunala medel. Se så olika det kan se ut! Kan detta möjligen handla om Göteborg?

2 kommentarer:

  1. Jo, Göteborg enl DN! Och enl Uppdrag Granskning i går så skall nästa avsnitt onsdagen den 10/11 handla om den tidigare fastighetsdirektören Torbjörn Johansson! Så lämpligt! Det skall bli intressant att se hur stadens högste tjänsteman Stadsdirektören Irene Svenonius klarar detta?

    SvaraRadera
  2. Oj oj oj - sällan har jag sett slätare figurer. Det må vara direktörer, borgarråd eller opositionsledare - samtliga svarade undvikande och irriterat på Janne J:s frågor. Hoppas verkligen på en uppföljning / fortsättning på denna visa!

    SvaraRadera