tisdag 30 november 2010

Nu är måttet rågat!

På denna blogg och i många andra sammanhang har tidigare redovisats de IT-problem som uppstått på Stadens skolor i och med införandet av GS-IT. Problem som upprört lärare och elever och de få på skolorna kvarvarande IT-ansvariga. Datorer som levererats har haft dålig kvalitet och har inte alls fungerat som det fungerade innan GS-IT. Själva upplägget passar inte heller den flexibla miljö som är skolans, då elever och lärare loggar in på olika datorer och inte som för tjänstemän på förvaltningar alltid har sin ”egen” dator. Detta medför orimligt långa inloggningstider och VIT tycks sakna kapacitet att lösa detta...? Resultatet blir att datorerna inte används på det sätt som vore lämpligt och det finns t o m exempel på att vissa skolor nu helt kroknat och plockat bort den aktuella IT-utrustningen! Dessutom drabbas ju skolorna av stora kostnader som synes vara helt orimliga, samtidigt som gammal avsevärt bättre datorutrustning överlämnats gratis till VIT enligt avtalet.

Och vad händer då? Jo, Stadens ledning - representerad av finansborgarrådet Stene Nordin - har nu beslutat att Stadens förtroendevalda (101 st) skall få sina ”lånedatorer” indragna eftersom de är för dyra och kanske också för att funktionaliteten inte anses vara tillfyllest. Oppositionen med (V):s Ann Mari Engel i spetsen går självklart i taket och undrar varför inte också skolornas avtal sägs upp samtidigt? Denna nyhet kunde man ta del av i ABC-sändningen i dag kl 19:15 (ca 6:30 in i sändningen) och på Stockholmsvänsterns webb-sida finns kompletterande information av visst inte alls obetydligt intresse! Det lär framöver säkerligen dyka upp flera kanaler och trådar kring detta, så jag får med all sannolikhet anledning att återkomma i frågan. Nu är vänstern i alla fall på gång! Det tog tid......

En komplettering i all hast eftersom IDG just nu strax före 15:00 den 1/12 också engagerar sig i detta med fullmäktiges bärbara datorer!

4 kommentarer:

  1. Nu får Du skärpa dig, Sten Nordin! "Barnsjukdomar" är antagligen en beskrivning på outsourcingen av Stadens IT som du kommer att få äta upp. Sätt dig in i frågan för snart kommer nog Janne Josefsson på besök?

    SvaraRadera
  2. En stad i världsklass!

    Synd bara att man är tvungen betala skatt i densamma.

    SvaraRadera
  3. Intressant att Stene the boss som skäl anger att det blir för dyrt med Volvo/GS-IT.

    För resten av alla verksamheter i Stockholms Stad har vi tidigt fått lära oss, ibland genom hot, att ekonomi inte är ett argument.

    En stad i världsklass!

    Men vem bryr sig? Det är ju bara skolor.
    Compis på 1980 talet....100 miljonersfiaskot som floppade. Och nu senast GS-IT.
    Detta bevisar att politiker inte ska låta sig styras av inkompetenta tjänstemän i maktens boning långt från verkligheten.

    Ge skolorna pengar, lägg ner SLK, så sköter vi verksamheten själva.

    SvaraRadera
  4. Tyvärr är det inte bara skolor som drabbas utan även tekniska förvaltningar/ bolag som får betala skjortan för att få sina program anpassade till den nya it-miljön och därefter "packningskostnad" till VIT. Enligt uppgift skulle det bara bli en sådan kostnad sedan skulle paketet kunna användas av andra. Tyvärr sägs det nu att applikationerna är användar- eller bolagsspecifika iom att de har olika licensnummer och därför måste paketeras var för sig med en ytterligare kostnad på drygt 8.000 /paket
    En kostnad som återkommer för varje uppgradering.

    SvaraRadera