onsdag 24 november 2010

Ryktenas tid?

Så här inför stundande budgetdebatt i dag (24/11) och i morgon (25/11) kan det kanske vara lite intressant att fundera kring de tecken som finns på att Stadens ledande (M)-politiker och tillika tjänstemän inom kort lär komma att beordra stadsdelarna att se över och förändra sina organisationer för att snabbt åstadkomma en renodlad beställar-/utförarorganisation vid samtliga stadsdelar.
Detta troliga dekret kommer knappast som en överraskning för de någorlunda insatta eftersom (M) nyligen triumferat med stor framgång i valet och med anledning av detta rimligtvis börjar se sig som oövervinnerliga i Stockholm för en lång och trygg framtid och dessutom med ett kraftfullt mandat från Stockholmarna att genomföra de förändringar som de tidigare aviserat. Med en renodlad organisation där myndighetsutövandet inryms i klart definierade och namngivna delar och där det mesta av utförandet av de beslutade samhällstjänsterna/-insatserna utförs av privata entreprenörer blir det också avsevärt enklare att under mandatperioden slå ihop stadsdelar på ett smidigt om än för inblandad personal inte helt smärtfritt sätt.
Frågan är t o m om (M) i framtiden kommer att anse sig vara behov av en stadsdelsorganisation över huvud taget? Det finns indikationer på att de nu känner sig vara i slagläge för att krossa den decentralisering de egentligen hela tiden varit negativa till. Det enda hopp man egentligen kan se nu är att (FP) och (C) rycker upp sig och försvarar en organisation som gynnar de demokratiska processerna i Staden och motverkar högerns centraliseringsiver! (KD) som är kraftigt stukat efter motgången i valet och med alltmer uppgivna företrädare är nog dessvärre inget att lita på i denna process...... De lär fortsätta att huka sig i stormen! Frågan är dock om Edholm och Ankersjö tänker utnyttja tillfället att profilera sig lite kaxigare framöver och inte bara fortsätta att utgöra (M):s hantlangare?

SvT:s program Uppdrag gransknings försök att intervjua Stene Nordin och Irene Svenonius visar med all önskvärd tydlighet att dessa (M)-företrädare nu känner sig så ”säkra i sadeln” att de kan nonchalera t o m landets mest välmeriterade uppsökande journalister och egentligen inte alls behöver bry sig om att seriöst svara på vederhäftiga och för skattebetalarna och rättssystemet viktiga frågor utan i stället arrogant och t o m grandiost negligera de aktuella frågeställningarna. Vem kan inte anse att detta oroar? Jag kan inte tänka mig att de kan vara så korkade som deras insatser i reportaget visar? I så fall blir man mycket fundersam inför Stadens framtid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar